Live

ONU a găsit în Iran uraniu îmbogățit la un nivel apropiat de producerea unei bombe nucleare

Data actualizării: Data publicării:
Uzina de îmbogățire a combustibilului Fordow din Iran. Foto: Profimedia Images

Inspectorii Agenției Internaționale pentru Energie Atomică(AIEA) au găsit în uzina de îmbogățire a combustibilului Fordow din Iran particule de uraniu de calitate apropiată de cea a armelor nucleare, relatează CNN. Între timp, SUA avertizează că Teheranul poate produce suficient material fisionabil pentru o bombă nucleară „în aproximativ 12 zile”.

Potrivit unui raport trimestrial confidențial al AIEA, redat de sursa citată, particule de uraniu îmbogățite la 83,7% puritate, adică aproape nivelul de puritate de 90% necesar pentru arme nucleare, au fost găsite în situl subteran de îmbogățire a uraniului Fordow din Iran, în timpul unei inspecții a uzinei în luna ianuarie.

Autoritățile iraniene le-au spus inspectorilor AIEA că nivelul extrem de ridicat de îmbogățire este rezultatul unor „fluctuații neintenționate”.

Directorul general al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, a avertizat că Iranul are acum suficient uraniu pentru a produce „mai multe” bombe nucleare, dacă dorește acest lucru. El precizează că ar mai fi nevoie de câteva luni pentru a construi o armă și, eventual, pentru a o miniaturiza adaptând-o transportului cu racheta. Teheranul a subliniat întotdeauna că este interesat doar de tehnologia nucleară pașnică.

Potrivit raportului redat de AIEA, Iranul deține aproape 435 de kilograme de uraniu cu o puritate de 20%. Este cu 48 de kilograme mai mult decât în raportul trimestrial precedent din noiembrie.

Stocul de uraniu de 60 la sută a crescut cu 25 de kilograme și se ridică în prezent aproape 88 de kilograme, se arată în raport. Experții în neproliferare au declarat că Teheranul nu are nicio utilizare civilă pentru uraniul purificat la nivelul de 60 la sută.

Un purtător de cuvânt al programului nuclear civil iranian, Behrouz Kamalvandi, spunea săptămâna trecută că detectarea particulelor de uraniu îmbogățit la nivelul de aproape 84% ar fi un efect secundar momentan al încercării de a ajunge la un produs finit cu o puritate de 60%.Cu toate acestea, experții spun că o astfel de variație a purității ar părea suspectă pentru inspectori.

Acordul nuclear din 2015, din care SUA s-au retras în 2018, limita îmbogățirea uraniului de către Teheran la 3,67% - suficient pentru a alimenta o centrală nucleară. Discuțiile pentru relansarea acordului sunt înghețate de luni de zile.

Subsecretarul american pentru Politica Apărării, Colin Kahl, a declarat că Iranul ar putea produce suficient material fisionabil pentru o bombă nucleară în „aproximativ 12 zile”, scrie CNN. Acesta precizează că „progresul nuclear al Iranului de când” administrația Trump a retras Statele Unite din acordul nuclear din 2015 „a fost remarcabil”. „În 2018, când administrația precedentă a decis să părăsească JCPOA, Iranului i-ar fi luat aproximativ 12 luni pentru a produce un material fisionabil, o bombă de material fisionabil”, a declarat Kahl în cadrul unei audieri a Comisiei pentru servicii armate din Camera Reprezentanților. „Acum ar dura aproximativ 12 zile”, adaugă el.

Oficiali ai administrației Biden au declarat de luni de zile că intervalul de timp de care ar avea nevoie Iranul pentru a produce suficient material de calitate militară pentru o bombă nucleară s-a redus la câteva săptămâni.

Kelsey Davenport, director pentru politica de neproliferare la Arms Control Association, spune că „este destul de clar că Iranul a îmbogățit uraniu la niveluri apropiate de cele pentru arme”. Ea susține că este posibil ca Teheranul să fi „testat răspunsurile politice la niveluri mai ridicate de îmbogățire sau a fost un experiment și a fost prins”, menționând că acest lucru subliniază avansarea rapidă a programului nuclear iranian și riscul ridicat de eroare de calcul. „Când Iranul poate produce rapid suficient material de calitate militară pentru mai multe bombe, riscul de proliferare crește semnificativ”, mai spune ea. „Aceasta este o criză urgentă de proliferare”, avertizează Davenport.

Editor : C.L.B.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Iranul a ridicat interdicția pentru Whatsapp și Google Play

„Auzi bătaia asta? Pregătește-te, tu urmezi”. Mărturii ale deținutelor torturate în închisorile din Iran

„Axa Rezistenței” se clatină. Prăbușirea regimului Assad pune în dificultate Iranul, rămas fără singurul aliat regional. Ce opțiuni are

Al Treilea Război Mondial a început deja. Cine beneficiază cel mai mult de pe urma invaziei Rusiei în Ucraina (Politico)

Partenerii noștri