Live

ONG-ul Amnesty International își închide birourile din Hong Kong de teama represaliilor

Data publicării:
Legea asupra securităţii naţionale din Hong Kong a transformat radical peisajul politic, cultural şi legislativ al acestui teritoriu. Sursă foto: Profimedia Images

Organizaţia nonguvernamentală Amnesty International a anunţat luni că îşi închide birourile din Hong Kong, apreciind că este imposibil să lucrezi acolo liber, din cauza presiunii pe care o generează legea asupra securităţii naţionale, impusă anul trecut de Beijing, relatează Reuters.

Această decizie, luată cu inima grea, este cauzată de legea asupra securităţii naţionale din Hong Kong, care face imposibil în practică pentru organizaţiile de apărare a drepturilor omului din Hong Kong să lucreze liber şi fără temerea de represalii serioase din partea guvernului, a explicat într-un comunicat preşedintele ONG-ului, Anjhula Mya Singh Bais.

Aceasta a mai spus că „Hong Kong a fost multă vreme baza regională ideală pentru organizaţiile internaţionale ale societăţii civile, însă faptul că grupurile locale de apărare a drepturilor şi sindicatele au fost luate recent în vizor este semnalul intensificării campaniei dusă de autorităţi pentru a face să dispară din oraş orice voce disidentă”.

Este din ce în ce mai greu pentru noi să continuăm să lucrăm într-un mediu atât de instabil, a adăugat preşedintele Amnesty International.

Amnesty International dispune de două birouri în Hong Kong: secţia sa locală şi cartierul său general pentru Asia de Sud-Est şi Pacific. Secţia locală se va închide pe 31 octombrie, iar biroul regional până la sfârşitul lui 2021, transmite Agerpres. 

În trecut, Hong Kong a fost unul dintre principalele centre din Asia pentru ONG-uri, organizațiile fiind atrase de autonomia sa și de statul său de drept solid.

Anul acesta s-au desființat mai multe sindicate cunoscute pentru promovarea drepturilor sociale și le omului din Hong Kong, iar alte ONG-ului, inclusiv New School for Democracy, s-au mutat în insula democratică Taiwan.

Adoptată în iunie 2020, legea asupra securităţii naţionale, care potrivit Beijingului i-a permis Hong Kong-ului să-şi regăsească stabilitatea după manifestaţiile pro-democraţie uriaşe şi uneori violente din ultimii ani, a transformat radical peisajul politic, cultural şi legislativ al acestui teritoriu.

Citește și: Consilierii locali din Hong Kong trebuie să jure că sunt patrioți. Ei își pot pierde postul dacă jurământul lor este "nesincer"

Textul pedepseşte sever orice infracţiune considerată de China că ar constitui secesiune, subversiune, înţelegere secretă cu forţe străine sau terorism.

Organizaţiile de apărare a drepturilor omului, printre care Amnesty, au denunţat în repetate rânduri caracterul vag al acestor infracţiuni.

Mai mult de 70 de persoane, dintre care o bună parte activişti pro-democraţie, au fost inculpaţi în baza acestei legi, majoritatea doar pentru simplul fapt că şi-au exprimat opiniile politice, devenite ilegale.

Citește și: Cum s-a schimbat orașul Hong Kong într-un an de la instalarea dictaturii Chinei

Editor : Marco Badea

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

EXCLUSIV Început abrupt de emisiune: ”Florin ne-a cutremurat cu o veste”. Dezvăluirea făcută imediat, în direct

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Ministrul chinez al apărării a refuzat o întâlnire cu șeful Pentagonului

Suedia a detectat două nave care se aflau în zonă când cele două cabluri submarine au fost tăiate în Marea Baltică

Viral pe net: un fermier chinez scapă la limită de atacul unui tigru siberian

45 de opozanți din Hong Kong, condamnaţi la închisoare în cel mai mare proces privind legea securității naţionale impusă de China

Partenerii noștri