Live

OMS: „Persoanele cele mai sărace și mai vulnerabile riscă să fie călcate în picioare în goana după vaccinul anti-Covid”

Data publicării:
Foto: Guliver/Gettyimages

Directorul general al Organizației Mondiale a Sănătății atrage atenția că, deși veștile privind cele trei vaccinuri eficiente împotriva coronavirusului sunt îmbucurătoare, există riscul ca „persoanele cele mai sărace și mai vulnerabile să fie călcate în picioare în goana după vaccinuri”, relatează Agerpres.

„Odată cu cele mai recente veşti pozitive în legătură cu testele clinicile asupra vaccinurilor, lumina de la capătul acestui lung şi întunecat tunel devine tot mai puternică. Există acum o speranţă reală ca vaccinurile combinate cu alte măsuri de sănătate publică dovedite să pună capăt pandemiei. Există, acum, un risc real ca persoanele cele mai sărace şi mai vulnerabile să fie călcate în picioare în goana după vaccinuri”, a spus şeful OMS într-o conferinţă de presă la Geneva.

Tedros Adhanom Ghebreyesus le-a cerut guvernelor să se asigure că fiecare ţară primeşte vaccinuri şi a salutat declaraţiile în acest sens din weekend ale G20, grupul marilor economii din lume.

„Există acum un risc real ca persoanele cele mai sărace şi mai vulnerabile să fie călcate în picioare în goana după vaccinuri”

După Pfizer-BioNTech şi Moderna, luni a venit rândul tandemului AstraZeneca-Oxford să publice rezultate preliminare ale vaccinului său, care este în faza a treia de testare pe om. Vaccinul a arătat o eficacitate cuprinsă între 70% şi 90%, în funcţie de modul în care este administrat. Primele două vaccinuri au arătat o eficacitate de 95%, de asemenea tot conform unor rezultate preliminare. Avantajul vaccinului AstraZeneca-Oxford este că se păstrează la temperaturi de câteva grade, în timp ce celelalte două necesită temperaturi extrem de scăzute.

Pentru a se evita ca cele mai bogate ţări să achiziţioneze toate dozele de vaccin, care în primele luni nu vor fi disponibile decât în cantităţi limitate, OMS a creat un mecanism numit ACT-Accelerator care ar trebui să permită distribuirea echitabilă a vaccinurilor şi a altor eventuale tratamente. Însă, pentru acest lucru vor fi nevoie de 4,3 miliarde de dolari imediat, a reamintit Tedros Adhanom Ghebreyesus, adăugând că pentru anul viitor vor fi nevoie de alte 23,8 de miliarde de dolari.

Editor : Adrian Dumitru

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

FOTO David Popovici și-a cumpărat o mașină de trei ori mai scumpă decât cele primite de la Țiriac: ”Mi-am permis”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Originea Covid-19 nu este cunoscută nici astăzi. La cinci ani de la debutul pandemiei, OMS cere din nou informații Chinei

Nouă polițiști de la Secția 16, condamnați după ce au torturat doi tineri. Nouă ani de închisoare pentru un fost lider de sindicat

COVID-19: Șase angajați care au fost concediați pentru că au refuzat vaccinul au primit câte un milion de dolari fiecare

Coronavirusul SARS-CoV-2 și răspunsul imun înnăscut. Descoperirile care ajută la dezvoltarea unor medicamente mai eficiente

Partenerii noștri