Live

OMS: Datele arată o încetinire a răspândirii epidemiei de coronavirus în majoritatea regiunilor

Data actualizării: Data publicării:
Foto: Guliver/GettyImages

Pandemia de coronavirus continuă să facă ravagii în întreaga lume, însă cele mai recente date săptămânale publicate marți de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) arată o încetinire a răspândirii epidemiei în majoritatea regiunilor, mai ales pe continentul american, informează Agerpres.

Peste 1,7 milioane de cazuri noi de COVID-19 şi 39.000 de noi decese au fost raportate OMS săptămâna trecută (17-23 august), ceea ce reprezintă o reducere cu 5% a cazurilor, respectiv o scădere cu 12% a numărului de decese comparativ cu săptămâna precedentă (10-16 august).

Această încetinire a fost înregistrată în toate regiunile, cu excepţia Asiei de Sud-Est şi a estului Mediteranei.

Și în România, Institutul Național de Sănătate Publică a publicat marți o analiză care arată o scădere în ultima săptămână (17-23 august) a numărului de cazuri.

Citiți și: Șase luni de la primul caz de COVID-19 înregistrat în România. Care au fost județele cele mai afectate și ce arată datele noi

Continentul american, cea mai afectată zonă de pe glob

Continentul american rămâne cel mai afectat de pandemie, cu jumătate din numărul de cazuri noi şi cu 62% dintre decesele semnalate în cursul săptămânii trecute. Însă tocmai această regiune este cea în care epidemia a scăzut cel mai mult din intensitate, cu o reducere cu 11% a cazurilor noi şi cu 17% a numărului de decese, în parte datorită unei încetiniri a transmiterii în Statele Unite şi în Brazilia, cele două ţări cel mai puternic afectate la nivel mondial.

Mai multe ţări şi teritorii din Caraibe au raportat însă o creştere accentuată a cazurilor şi a deceselor în ultimele şapte zile, situaţie care, potrivit OMS, ar putea fi cauzată parţial de revigorarea turismului.

În Asia de Sud-Est - a doua cea mai afectată regiune - a fost înregistrată o creştere cu 4% a cazurilor noi şi a deceselor în cursul săptămânii trecute. India continuă să fie cea mai afectată ţară din această regiune, cu 455.000 de cazuri noi consemnate săptămâna trecută.

Europa - încetinire a deceselor, cu unele excepții

Numărul de cazuri noi în estul Mediteranei a crescut de asemenea cu 4%, însă bilanțul deceselor a scăzut (cu 5% mai puţine), ceea ce a permis regiunii să înregistreze a şasea reducere săptămânală consecutivă.

În Europa, unde numărul de cazuri noi a continuat să crească în ultimele săptămâni, ritmul a încetinit uşor, la +1% săptămâna trecută, conform datelor OMS.

Numărul deceselor noi consemnate în Europa a continuat să încetinească (-12%). Însă, OMS a subliniat că o astfel de reducere nu a fost înregistrată în toate ţările europene, Spania raportând chiar o creştere săptămânală de 200% a numărului de decese.  Și în România s-a înregistrat, marți, recordul de decese (58) în 24 de ore, de la începutul pandemiei.

La nivel global, peste 24 de milioane de oameni s-au infectat cu SARS-CoV-2 de la izbucnirea pandemiei, iar bilanțul deceselor a trecut de 823.000.

Editare web: Luana Păvălucă

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

OMS avertizează că schimbările climatice reprezintă „o criză sanitară”. Malaria şi holera se vor răspândi mai repede

Adolescenții români, cei mai afectați de rețelele sociale. Cum luptă școala și părinții cu fenomenul. „Cum să dai vina pe copii?!”

Epidemia de Mpox este în continuare o urgență de sănătate publică, a anunțat OMS

Şase răniţi, între care patru copii, într-un atac asupra unui centru de vaccinare din Gaza (OMS)

Partenerii noștri