România se confruntă de șase luni cu epidemia de COVID-19. Primul caz a fost confirmat oficial pe 26 februarie. Astăzi, numărul total îmbolnăviri depistate a ajuns la 80.390.
Peste 36.700 de cazuri au fost înregistrate în ultimele 30 zile, ceea ce înseamnă că 45% dintre românii care s-au infectat cu noul coronavirus au făcut-o din 26 iulie și până acum.
Pentru ultimele două luni - perioada vacanțelor - proporția de infectare este de 68% din totalul cazurilor.
Marți, 25 august 2020, au fost înregistrate 1.060 de noi îmbolnăviri și 58 de decese. A fost ziua cu cele mai multe decese de la începerea crizei și până acum.
Unde au fost cele mai multe cazuri de COVID-19
O statistică prezentată marți de INSP arată că din totalul cazurilor confirmate până acum de COVID-19, cele mai multe s-au înregistrat în București (12,2 la sută), urmat de Suceava (6,4 la sută), Argeș (6,1 la sută), Brașov (5,4 la sută) și Prahova (4,8 la sută).
De asemenea, peste 4.000 de cadre medicale s-au îmbolnăvit de COVID-19 în cele șase luni de epidemie.
În ceea ce privește bilanțul deceselor, ponderea cea mai mare o are Suceava (10,5 la sută), urmată de București (7,5 la sută), Argeș (5,9 la sută), Galați (4,6 la sută) și Brașov (4,4 la sută). Deși în ultima perioadă au început să apară decese și la persoane care aparent sunt tinere și fără comorbidități, totuși, în 94,8 la sută dintre cazuri este vorba despre persoane care aveau și alte afecțiuni, iar 79,8 la sută dintre decese s-au înregistrat în rândul persoanelor de peste 60 de ani. De asemenea, 59,7 la sută dintre cei care au pierdut lupta cu virusul sunt bărbați.
Ce arată datele din ultima săptămână
O analiză a specialiștilor de la INSP dată publicității marți arată că sunt cinci săptămâni de când în România se înregistrează zilnic, în medie, mai bine de 1.000 de cazuri pe zi. Totuși, analiza arată o scădere în ultima săptămână (17-23 august) a numărului de cazuri, o evoluție care corespunde unui trend global, potrivit datelor anunțate de OMS.
În săptămâna 17-23 august, peste 34 la sută din totalul cazurilor noi de infectare cu SARS-CoV-2 s-au înregistrat în București, Prahova, Iași, Bihor și Timiș.
În ceea ce privește decesele, 30,9 la sută din total au fost înregistrate în București, Bihor, Argeș, Buzău si Iași.
Față de săptămâna anterioară, 10 județe sunt pe un trend ascendent în ceea ce privește evoluția epidemiei (Alba, Botoșani, Călărași, Dolj, Iași, Satu Mare, Sălaj, Teleorman și Tulcea), în timp ce Bucureștiul a rămas cam la același nivel (s-a stabilizat), iar o serie de alte județe înregistrează o tendință de descreștere.