Oficial OMS: Pandemia de COVID-19 este departe de a se termina
Un purtător de cuvânt al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) a declarat, vineri, că sfârșitul pandemiei de COVID-19 este încă departe, invocând o creștere a numărului de cazuri în ultima săptămână. „Suntem cu siguranță în plină pandemie”, a precizat Margaret Harris, citată de Reuters.
Agenția de sănătate a ONU a declarat anterior că faza acută a pandemiei s-ar putea încheia în acest an, dar va depinde de cât de repede va fi îndeplinit obiectivul de a vaccina 70% din populația din fiecare țară, printre alți factori. Acoperirea vaccinală rămâne incompletă în numeroase regiuni ale lumii. În plus, se adaugă ridicarea în numeroase ţări a măsurilor sanitare anti-COVID-19, ceea ce oferă virusului ''ocazia să se răspândească'', mai spun reprezentanții OMS.
Întrebată de un jurnalist la un briefing de presă de la Geneva despre momentul încheierii pandemiei, purtătoarea de cuvânt Margaret Harris a spus că aceasta este încă „departe de a se termina”. „Acum suntem cu siguranță la jumătatea pandemiei”, a adăugat ea.
După mai bine de o lună de scădere, cazurile de COVID au început să crească din nou în întreaga lume săptămâna trecută.
"Această pandemie este departe de a se termina", a avertizat și directorul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), la doi ani de la izbucnire. El nu a omis să amintească faptul că, şase săptămâni înainte, "când erau doar 100 de cazuri înregistrate în afara Chinei şi niciun deces", a declanşat cel mai înalt nivel de alertă sanitară al OMS - o urgenţă de sănătate publică de interes internaţional.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) şi-a manifestat în repetate rânduri îngrijorarea faţă de înmulţirea din nou a cazurilor de COVID-19 în lume, pe fondul scăderii testării, eliminării premature a restricţiilor în multe ţări, răspândirii tot mai intense a subvariantei BA.2 a variantei Omicron şi propagării ideii greşite că această variantă ar fi inofensivă sau ultima a pandemiei provocate de coronavirusul SARS-CoV-2.
Valul de infectări este în mare parte alimentat de subvarianta BA.2 a variantei Omicron, care în unele ţări deja o depăşeşte pe sora ei BA.1. Fără nicio îndoială, BA.2 ''este varianta cea mai contagioasă a virusului SARS-CoV-2 pe care am vazut-o până acum'', a atras atenţia responsabila tehnică a OMS pentru combaterea COVID-19, Maria Van Kerkhove, potrivit AFP, citată de Agerpres.
La aceasta, explică ea în continuare, se adaugă ridicarea în numeroase ţări a măsurilor sanitare anti-COVID-19, ceea ce oferă virusului ''ocazia să se răspândească'', plus acoperirea vaccinală incompletă în numeroase regiuni ale lumii.
Editor : A.A.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News