Live

Analiză Ofensiva de iarnă a lui Putin a eșuat. Ca să reziste și în 2024, obiectivul Ucrainei e să „scoată din luptă” peste 100.000 de ruși

Mihnea Lazăr Data actualizării: Data publicării:
Tanc rusesc distrus de o dronă ucraineană la Avdiivka. Sursa gif: X/Twitter/armata ucraineană

După trei luni de atacuri „brutale” declanșate pe toată linia frontului ucrainean, în special în regiunile Donețk și Harkov, Marea Ofensivă de Iarnă a armatei ruse a eșuat și s-a soldat cu mii de militari ruși uciși sau răniți și sute de vehicule blindate distruse, informează cotidianul german Bild. Conform generalului de brigadă Oleksandr Tarnavski, șeful trupelor ucrainene care apără în prezent Avdiivka, doar în acest sector rușii au pierdut „sute de echipamente de luptă”. Pe fondul crizei tot mai acute de muniții cu care se confruntă în prezent Kievul, armata ucraineană are ca „obiectiv” setat pentru anul 2024 să scoată din luptă cel puțin 100.000 de militari ruși. Explicația: în cazul în care ar fi „neperturbată”, armata rusă e capabilă să antreneze 130.000 de militari la fiecare 6 luni.

Astfel, intensitatea atacurilor „zombi” din zona Avdiivka a scăzut: Dacă la jumătatea lunii noiembrie rușii lansau în jur de 20 de atacuri pe zi în direcția acestei localități, în ultima perioadă, conform rapoartelor Statului Major al armatei ucrainene, au loc în jur de 10 atacuri zilnice.

Imaginile cu blindate distruse ori abandonate pe câmpurile minate din sudul Ucrainei au devenit un fel de „marcă înregistrată” a armatei ruse care în continuare demonstrează - după aproape doi ani de război - incapacitatea de a coordona cu succes atacuri de anvergură ale trupelor terestre mecanizate.

Blindate rusești distruse pe frontul de la Avdiivka. Foto: Profimedia Images

O mie de ruși uciși pentru fiecare kilometru pătrat de la Avdiivka

Doar din analiza surselor deschise - bazate pe imagini satelitare și geoconfirmate, Moscova a pierdut peste 211 de blindate la Avdiivka doar în perioada 10 octombrie - 28 noiembrie. Estimările totale, după trei luni de ofensivă depășesc cifra de 400 de tancuri și diverse alte vehicule de luptă ori piese de artilerie.

De asemenea, dintr-un total de 40.000 de trupe câte aveau rușii în octombrie, la începutul ofensivei de la Avdiivka, în mai puțin de două luni rușii au pierdut între 13.000 - 20.000 de militari. Practic, peste o mie de militari pentru fiecare kilometru pătrat cucerit în zonă.

Atacă, mori, repetă: „Ziua Cârtiței” de pe frontul ucrainean

Și totuși, în ciuda unor câștiguri teritoriale reduse obținute cu pierderi uriașe în oameni și blindate, armata rusă continuă să concentreze trupe și să pună presiune pe trupele ucrainene, arată o analiză din surse deschise (OSINT) realizate de Frontelligence.

„Rusia nu dispune în prezent de forțele necesare pentru a înclina decisiv balanța strategică ori pentru a reuși o spargere a frontului printr-o amplă manevră la nivel de corp de armată. Cu toate acestea, e de notat că Rusia a reușit să-și rezolve în parte criza de muniții prin asigurarea de provizii din Iran, Coreea de Nord și posibil, conform surselor noastre, din Siria. Aceasta a permis Rusiei să-și asigure parțial nevoile de muniții ceea ce a asigurat focul de acoperire pentru trupele de asalt aflate în atac. Comparativ, Ucraina se confruntă cu o problemă serioasă de muniții, combinată cu faptul că nu a reușit să-și pregătească în totalitate apărarea în fața ofensivei de iarnă (ruse”), se arată în respectiva analiză.

De asemenea, deși există riscul ca Avdiivka să cadă, e puțin probabil ca armata rusă să „capitalizeze” acest succes și să poată avansa mai departe, în condițiile în care ofensiva pare să fi trecut de punctul ei culminant: chiar dacă ar înregistra - teoretic - o victorie, trupele de asalt ruse din zonă sunt atât de epuizate încât, pur și simplu, nu ar mai avea capacitatea de continua să manevreze în adâncime.

Analiza Bild arată că, în aceste condiții, armata rusă se va regrupa și „își va face plinul” cu noi rezerve de trupe și material.

Și astfel, coșmarul Kievului se resetează, iar militarii ucraineni se văd puși în fața aceluiași scenariu în care trebuie să respingă o nouă ofensivă. La primăvară. Sau la vară. Ori la toamnă.

Până atunci, armata rusă continuă însă să mențină „inițiativa” pe toată linia frontului, prin bombardamente aeriene și tiruri de artilerie.

„Masa critică” de militari pe care Moscova o poate trimite pe front

Cele mai recente analize despre situația frontului din Ucraina  sugerează că, după eșecul de la Avdiivka, rușii și-au intensificat eforturile în vederea capturării altui obiectiv strategic: orașul Kupiansk din regiunea Harkov. Rapoartele zilnice ale statului major al armatei ucrainene arată, de asmenea, o creștere substanțială a numărului de atacuri și asalturi în această direcție în ultima perioadă.

La fel de adevărat e că, până acum, atacurile rusești au fost la fel de dezastruoase ca la Avdiivka.

Finalul anului 2023 s-a încheiat într-un adevărat carnagiu pentru trupele ruse.

Pentru a câștiga, Ucraina trebuie efectiv să „scoată din luptă” (adică să „ucidă și să mutileze”, după cum s-a exprimat ministrul estonian al apărării) peste 100.000 de militari în anul 2024.

Asta înseamnă foarte mulți ruși. Și totuși, conform serviciilor secrete occidentale, ucrainenii au reușit în aproape doi ani de război să ucidă foarte mulți ruși: americanii estimează în jur de 315.000 de militari ruși uciși ori răniți pe frontul din Ucraina. Adică „o medie” de 175.000 de ruși/an.

„Dacă nu e perturbată, Rusia are capacitatea de a antrena aproximativ 130.000 de militari la fiecare 6 luni care să fie integrați în unități capabile de luptă”, a spus oficialul estonian, citat de Forbes.

260.000 de recruți gata de luptă într-un an ar putea susține o forță totală de 420.000 de militari, în condițiile în care o astfel de armată, pe lângă militarii din linia întâi are nevoie și de unități de sprijin care să nu fie implicate direct în lupte.

În aceste condiții, scopul Kievului este să provoace mai multe pierderi armatei ruse decât poate Moscova arunca în luptă. Într-un astfel de scenariu, rușii vor intra într-un cerc vicios: vor fi nevoiți să scurteze ciclul de instrucție pentru a menține ritmul înlocuirii pierderilor. Scurtarea ciclului de instrucție înseamnă trimiterea pe front a unui număr tot mai mare de militari neexperimentați care riscă să fie mai ușor scoși din luptă. Pe lângă lipsa acută de muniții, ucrainenii se confruntă însă și ei cu pierderi serioase - au deja în jur de 200.000 de militari răniți și uciși în cei doi ani - precum și cu probleme legate de mobilizarea de noi recruți. În materie de predicții, singura certitudine pentru 2024 este că va fi un an dificil pentru toți.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Criză în Abhazia. Liderul regiunii, care se plângea că Rusia i-a lăsat „în întuneric total”, spune acum că Putin i-a salvat

Ministrul german al Apărării, Boris Pistorius: „Putin ne cunoaște, știe cum să ne deranjeze. Ignorând amenințarea, nu o facem mai mică”

Ce șanse are Europa să prevină colapsul Ucrainei, dacă SUA se retrag din joc, odată cu revenirea lui Donald Trump

Ceartă între Zelenski și Fico: Slovacia amenință că taie livrările de curent către Kiev, dacă Ucraina oprește tranzitul gazelor rusești

Partenerii noștri