Live

Video „Oamenii plâng la aproape toate prezentările mele”. Cum li se spune despre atentat tinerilor care nu erau născuți în 11 septembrie 2001

Data publicării:
Foto: Profimedia Images

În cele două decenii care au trecut de la atentatele teroriste de la 11 septembrie s-au născut noi generații de americani pentru care tragedia de acum 20 de ani nu este decât o lecție din manualul de istorie. Conștienți de acest fapt, supraviețuitorii atacului sau rude ale victimelor și-au asumat o misiune dificilă – ei le prezintă evenimentele terifiante tinerilor și adolescenților care trec pragul muzeului de la locul pe care se aflau, acum 20 de ani, turnurile gemene.

Milioane de americani nici nu se născuseră când turnurile gemene, simbol al New York-ului, dispăreau într-un nord gigantic de fum și praf după ce fuseseră lovite de avioanele deturnate de teroriști Al-Qaida.

Cum să le explici prin ce-au trecut părinții și bunicii lor fără să fie o lecție fadă peste care să treacă cu ușurință.  

„Obiectivul nostru este să transmitem istoria prin poveștile celor care se aflau în zonă pe 11 septembrie 2001, care au trăit direct ceea ce s-a întâmplat atunci, ale familiilor care au pierdut pe cineva drag pe 11 septembrie.

Artefactele noastre sunt, de fapt, inimile și sufletele oamenilor noștri”, spune Joan Mastropaolo, muzeografă la muzeul-memorial al atentatelor.

În 11 septembrie 2001, teroarea lovea chiar la ușa milioanelor de americani din New York.

„Nu e ușor. Oamenii plâng la aproape toate prezentările mele. Trebuie să recunoaștem că subiectul nu e unul ușor”, a adăugat ea.

Pentru un grup de adolescenți, veniți tocmai din statul Oregon, din cealaltă parte a Statelor Unite, ocazia de a vorbi cu cineva care a trecut prin infernul din 11 septembrie 2001 și își amintește totul de parcă ar fi fost ieri a fost ca și cum ei înșiși au pierdut pe cineva drag.

Editor : Adrian Dumitru

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

45 de milioane de vizualizări: ”o imagine cât o mie de cuvinte” cu soția lui Conor Mcgregor, după ce a fost condamnat pentru viol

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Cine a fost Doamna Chenet-aa: Misterul de 3.000 de ani al „mumiei sigilate” a fost deslușit cu ajutorul unor imagini 3D

Israelul a adoptat o lege care îi permite să deporteze familiile persoanelor condamnate pentru terorism, inclusiv cetățeni israelieni

Adolescentul care a înjunghiat mortal trei fetițe în Southport este acuzat şi de terorism. Ce au găsit anchetatorii în locuința sa

Nouă lideri ai grupării Stat Islamic au fost uciși în Irak

Partenerii noștri