Live

O staţiune din Alpi a găsit o metodă inedită de supraviețuire, după ce pârtiile și teleschiurile s-au închis din cauza lipsei zăpezii

Data actualizării: Data publicării:
O staţiune din Alpii austrieci se reinventează în faţa provocărilor climatice. Foto: Facebook/Erlebnisarena St. Corona am Wechsel

Într-un sat alpin din Austria, schiorii au cedat locul pasionaţilor de ciclism montan pe pârtiile de schi, o nouă metodă de supravieţuire pentru o regiune nevoită să se adapteze lipsei zăpezii. În zonă nu mai ninge, iar acest fenomen este asociat încălzirii globale.

Staţiunea Sankt Corona am Wechsel, situată la o oră spre sud de Viena, n-a fost lipsită de turişti în această vară, pârtiile, cărările şerpuitoare şi traseele sale atrăgând biciclişti de toate vârstele.

Înainte de această reconversie, "eram o destinaţie 100% de iarnă", a declarat pentru AFP Karl Morgenbesser, care conduce un parc de aventură din Sankt Corona am Wechsel. "Acum trebuie să luăm în considerare schimbările climatice, iar verile sunt înfloritoare", a adăugat el.

De-a lungul anilor, acest fost instructor de schi a asistat la împuţinarea zăpezii, tendinţă care se va accelera în deceniile următoare în zonele situate la altitudini sub 1.500 de metri, după cum au avertizat experţii ONU în domeniul climei (IPCC) într-un raport publicat la începutul lunii.

Alpii au "pierdut" aproape o lună de ninsoare în ultima jumătate de secol

Sute de teleschiuri s-au închis deja în Alpi, munţi care au pierdut aproape o lună de ninsoare la altitudini mici şi medii în ultima jumătate de secol.

Austria, o ţară bogată în ţinuturi montane, se află în prima linie. Din 2014, Sankt Corona am Wechsel, aflată la o altitudine de 900 de metri, şi-a demontat infrastructura dedicată sporturilor de iarnă, în timp ce numărul schiorilor a scăzut la 25.000 comparativ cu 70.000 în urmă cu 20 de ani.

Un rollercoaster cu aspect de tobogan, zone pentru practicarea escaladei şi trasee pentru ciclism montan au fost deschise între timp, Morgenbesser revizuind în totalitate modelul economic al staţiunii, care se concentrează în prezent pe zilele însorite.

Foto: Facebook/Erlebnisarena St. Corona am Wechsel

Satul alpin din Austria a devenit una dintre destinațiile preferate de pasionații de ciclism montan

Odată cu dezvoltarea bicicletelor electrice, care facilitează ascensiunile pe două roţi, satul cu 400 de locuitori a devenit una dintre destinaţiile preferate de pasionaţii de ciclism montan din Austria.

În plus, practicarea sporturilor în aer liber a fost impulsionată de pandemia de coronavirus.

"Ne place să venim aici cu familia", a declarat Lisa Goeschl atentă la fiul ei mic, în timp ce soţul său, un împătimit al ciclismului montan, pedala pe pante. "Sezonul estival cred că are mai mare succes pentru că oferă atât de multe activităţi", a adăugat tânăra de 33 de ani care obişnuia să schieze în Sankt Corona în copilărie.

Un nou tip de teleschi, care le permite bicicliştilor să ajungă în şa până în vârful fostelor pârtii, a fost instalat în acest an în staţiune. "Un teleschi special conceput pentru vara", după cum l-a descris Morgenbesser.

"Am vrut să fie cât se poate de simplu", a explicat inventatorul sistemului, Simon Hanl, care a solicitat un brevet pentru acesta. "Nu am avut decât răspunsuri pozitive", a precizat el adăugând că până în prezent au fost efectuate peste 35.000 de astfel de călătorii.

Cererile pentru acest sistem vin din întreaga lume, "chiar şi din Africa de Sud", după cum a declarat tânărul antreprenor din regiune, un entuziast al ciclismului montan, notează AFP, citată de Agerpres.

Karl Morgenbesser este, de asemenea, foarte solicitat de alte staţiuni, curioase să afle cum se pregăteşte Sankt Corona pentru un viitor fără zăpadă.

"Suntem în mod clar inspiraţi de exemplul lor", a declarat Marlene Krug, responsabilă pentru dezvoltarea ciclismului montan în Saalbach (vest), care găzduieşte în mod regulat campionate mondiale de mountain biking. "Este spectaculos de observat" cum s-au adaptat, a adăugat ea.

Foto: Facebook/Erlebnisarena St. Corona am Wechsel

În timp ce unii s-au bazat mult timp pe zăpada artificială, temperaturile au devenit atât de ridicate încât "diversificarea pe perioada verii a devenit inevitabilă", a subliniat Robert Steiger de la Universitatea din Innsbruck, care studiază impactul schimbărilor climatice asupra turismului. "Iar ciclismul montan este cu siguranţă ceva de care toată lumea este interesată", a spus el.

Sankt Corona am Wechsel pare să fi câştigat acest pariu - staţiunea atrage în prezent 130.000 de vizitatori de primăvara până toamna, dar şi apetitul investitorilor, care au achiziţionat hoteluri şi restaurante ce au fost cândva abandonate.

Editor : A.A.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Sârbii au aflat că o țară a intrat de partea kosovarilor în ”războiul” cu România și nu s-au abținut: ”Fără nicio rușine”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Austria dă semne că va debloca aderarea României și a Bulgariei la spațiul Schengen

Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință

„Trăim a șasea mare extincție”. Avertismentul celebrei experte în cimpanzei, Jane Goodall: Viitorul este aproape sortit dezastrului

Karl Nehammer anunță începerea negocierilor pentru coaliția de guvernare. Ce plan are cancelarul austriac

Partenerii noștri