Galerie Foto O navă care arde de opt zile a acoperit cu petrol și peleți de plastic plajele din Sri Lanka
Plajele de pe coasta de vest din Sri Lanka au fost acoperite de petrol și reziduuri de plastic provenite de la un cargobot aflat în flăcări la mică distanță de țărm, informează BBC.
Imaginile cu plajele din Negombo, o destinație turistică cunoscută, au produs indignare în Sri Lanka.
Nava X-Press Pearl, înregistrată în Singapore, transporta produse chimice și cosmetice, iar la bordul ei a izbucnit un incendiu acum opt zile.
Marina din Sri Lanka încearcă, alături de Marina Indiană, să stingă focul, existând temeri că incendiul ar putea avea consecințe dezastruoase pentru mediul înconjurător. Dacă nava se scufundă, sute de tone de petrol s-ar putea scurge în apă, cu un impact major pentru viața marină.
Marea agitată și vânturile musonice îngreunează operațiunea, au anunțat oficialii din Sri Lanka.
Șeful Autorității Portuare din Sri Lanka, Daya Rathnayake, a declarat pentru BBC că focul este ținut sub control, însă pompierii nu au reușit să urce încă pe navă din cauza căldurii excesive.
Marina din Sri Lanka vrea să tracteze nava în ape mai adânci, însă Daya Rathnayake a spus că structura navei trebuie evaluată întâi de experți, pentru a vedea dacă acest lucru este posibil.
Negombo este o destinție populară pentru turiști, însă principala ocupație pentru mulți locuitori ai orașului este pescuitul, iar o scurgere de petrol ar reprezenta o a doua lovitură pentru oraș. Pescuitul a fost interzis temporar.
Problema peleților de plastic
Deși plajele sunt deja acoperite de petrol, problema cea mare sunt reziduurile, compuse din mici peleți de plastic, care s-au răspândit deja și în zona altor orașe de pe coasta de vest a statului insular.
Profesorul în politici de mediu Jagath Gunawarnadena a declarat pentru BBC că pericolul acestor mici peleți este că plutesc și până la urmă se descompun în mare, crescând cantitatea de fragmente de microplastic, dăunătoare vieții marine.
Președintele Autorității de Protecție a Mediului din Sri Lanka, Dharshani Lahandapura, a declarat pentru AFP că echipajul știa că există o scurgere de acid azotic pe navă încă dinainte ca nava să ajungă în apele locale, iar incendiul putea fi evitat dacă se intervenea din timp.
Oficialii locali au depus o plângere la poliție împotriva căpitanului navei, care a fost salvat marți, alături de alți membri ai echipajului.
Xpress Shipping, compania din Singapore care deține vasul, a confirmat că echipajul știa de scurgerea de acid azotic, dar că nu a primit permisiunea de a acosta în India și Qatar și de a lăsa nava acolo, înainte să se declanșeze incendiul.
Vestea că Sri Lanka a permis navei accesul în apele sale după ce fusese respinsă de alte două țări a declanșat un val de furie pe rețelele sociale.
Soldații au început operațiunea de curățenia pe plajele din Sri Lanka, însă dacă nava se scufundă situație devine mult mai complexă.
"Cea mai bună opțiune a noastră este să curățăm plajele și estimăm că această operațiune va dura câteva săptămâni, dacă nu câteva luni", a declarat președintele Autorității de Protecție a Mediului din Sri Lanka. Totodată, Dharshani Lahandapura a declarat presei locale că autoritățile vor începe testarea apei și aerului din zonă, pentru a vedea dacă fumul produs de incendiu are afecte adverse asupra sănătății locuitorilor din zonă.
Editor : V.M.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News