Live

O mănăstire celebră a devenit focar de infecție, iar un întreg oraș din Ucraina a intrat în carantină

Data publicării:
Foto: Oleksandr Rupeta / Zuma Press / Profimedia

Poliția împiedică intrarea sau ieșirea oamenilor din orașul ucrainean Poceaev, din vestul țării, după ce una dintre cele mai mari mănăstiri ortodoxe din estul Europei a devenit focar de infecție cu Covid-19, relatează BBC. Zeci de oameni, inclusiv preoți, au luat virusul și unii au și murit în orașul unde este este situată mănăstirea Lavra Poceaev, care are o vechime de 500 de ani și care este vizită de pelerini din țările din jur, inclusiv din Moldova și Bulgaria. 

Este unul dintre cele mai populare locuri de pelerinaj pentru creștin-ortodocșii din regiune și deja circa 150 de oameni au contractat virusul după ce au mers la această mănăstire. Lăcașul de cult este situat în interiorul orașului, dar este înconjurat de ziduri vechi.

Mănăstirea Lavra Poceaev aparține ramurii din Ucraina a Bisericii Ortodoxe Ruse. Este vizitată anual de mii de pelerini din Polonia, Moldova, Rusia, Belarus și Bulgaria. 

Autoritățile religioase au negat că ar fi un focar la mănăstire, deși președintele Moldovei, Igor Dodon, declarase încă de la sfârșitul lunii martie că pelerinii care vizitaseră lăcașul au luat Covid-19.

Orașul Poceaev are o populație de 8.000 de oameni, iar preoții au contacte cu mulți dintre rezidenți. 

Autoritățile guvernamentale nu au primit acces în mănăstire pentru a face teste, însă cu timpul au apărut zvonuri că tot mai mulți călugări s-au îmbolnăvit și au murit. Mănăstirea a dezmințit aceste zvonuri, dar situația s-a schimbat săptămâna trecută, când patru preoți care trăiau în oraș au fost testați pozitiv la coronavirus. 

Înainte de Paștele ortodox, autoritățile regionale au cerut mănăstirii să nu permită accesul publicului, însă sute de credincioși au vizitat locul sfânt, sfidând ordinele poliției. 

Luni, încă 13 cazuri de coronavirus au fost depistate în oraș, inclusiv în rândul unor preoți care merseseră la mănăstire. O femeie de 43 de ani a murit. Ca urmare, începând de miercuri, autoritățile regionale au luat decizia de a pune orașul sub carantină. Abia marți mănăstirea le-a spus credincioșilor că nu trebuie să mai vină la lăcașul de cult. Acum, mănăstirea este închisă publicului.

Mănăstirea oferă locuri de muncă pentru mulți dintre locuitorii orașului și acesta este unul dintre motivele pentru care autoritățile au ezitat să pună prea multă presiune asupra clericilor, notează BBC. 

Redactor: Luana Păvălucă

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Atacuri ruseşti asupra unor substaţii ale centralelor nucleare. „Riscul unor accidente este incredibil de mare”

Momentul în care Ucraina a atacat cu drone fabrica de maioneză EFKO din Belgorod. Care e semnificația acestei acțiuni militare

Rusia afirmă că a avertizat SUA cu 30 de minute înainte de lansarea rachetei balistice

„Al Treilea Război Mondial a început oficial”, spune fostul comandant al armatei ucrainene

Partenerii noștri