Live

O insulă din Caraibe vrea să extermine populaţia de maimuţe vervet de pe teritoriul ei

Data actualizării: Data publicării:
Maimuţele vervet trăiesc în Africa, dar au fost aduse în insulele caraibiene de coloniştii europeni ca animale de companie. Foto: Profimedia Images

Guvernul statului insular Sint Maarten a aprobat un plan de exterminare a maimuţelor vervet care trăiesc pe acest teritoriu şi care sunt considerate o specie invazivă, scrie The Guardian.

Maimuţele vervet, înrudite cu cercopitecii, trăiesc în Africa, însă au fost aduse de coloniştii europeni în insulele caraibiene în secolul 17, ca animale de companie. De atunci acestea s-au înmulţit şi au prosperat.

Un studiu realizat în 2020 arăta că 450 de astfel de maimuţe trăiesc pe teritoriul Sint Maarten, care ţine de Ţările de Jos şi care ocupă jumătate dintr-o insulă caraibiană (cealaltă jumătate este Saint Martin, care aparţine de Franţa). De atunci, numărul acestora ar fi cunoscut o creştere bruscă.

Misiunea de exterminare a maimuţelor a fost încredinţată ONG-ului "Nature Foundation St Maarten", care va trebui să caputreze şi să eutanasieze în următorii trei ani cele aproximativ 450 de maimuţe.

"Când o specie se înmulţeşte într-o zonă în care nu este endemică, deseori nu există prădători care să ţină populaţia sub control. Gestionarea speciilor este necesară pentru ca insula să rămână sănătoasă pentru cei care vin după noi", a declarat managerul ONG-ului, Leslie Hickerson.

Nu toată lumea este de acord cu această abordare.

"Cred că o abordare pe care oamenii ar aprecia-o mai mult ar fi să le facem vasectomie masculilor şi să sterilizăm femelele", spune Dave Du Toit, fondator al Fundaţiei pentru maimuţele vervet din Africa de Sud.

"De asemenea, va trebui să stabilim ce sure de hrană atrag maimuţele şi în ce zone naturale pot fi relocate", a mai spus acesta.

Însă Leslie Hickerson, care conduce ONG-ul care se va ocupa de eutanasierea maimuţelor spune că acestea se reproduc într-un ritm mai crescut decât pot fi sterilizate, aşa că soluţia nu ar funcţiona.

De asemenea, fermierii locali s-au plâns că maimuţele le distrug recoltele şi le pun în pericol mijloacele de existenţă.

Bugetul pentru eutanasierea maimuţelor va fi de aproximativ 55.000 de dolari pe an. Banii vor fi folosiţi şi pentru cursuri de capturare a maimuţelor de la specialişti din străinătate.

De asemenea, autorităţile din Sint Maarten vor lua legătura cu cele din Saint Martin, din partea de nord a insulei, pentru ca programul de eutanasiere să fie extins şi acolo.

Editor : D.R.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

I-a spus drept în față lui Cristiano Ronaldo: ”Mai ai puțin și mori”. Reacția fotbalistului în clipul care ”a rupt internetul”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Evadare în masă a unor maimuțe de laborator în Statele Unite

60 de câini de la un adăpost public, uciși de autoritățile unui municipiu. Europarlamentarul Nicu Ștefănuță a alertat Comisia Europeană

Înainte și după. Imagini din satelit cu dezastrul lăsat în urmă de uraganul mortal Beryl. 90% dintr-o insulă a fost distrusă

„În jumătate de oră, Carriacou a fost distrus”. Uraganul Beryl atinge categoria maximă. Vântul poate sufla cu până la 260 km/h

Partenerii noștri