O glumă despre anexarea Kaliningradului a devenit virală pe Twitter. Putin: „Care este situația în Kaliningrad?”. Cehii: „Ahoj”
O glumă răspândită pe rețelele sociale, care propune că cehii să ocupe exclava rusă Kaliningrad, a devenit virală, stârnind sentimente de bucurie și furie din partea celor care o consideră reală, scrie publicația The Moscow Times.
„Este timpul să împărțim Kaliningradul, astfel încât frații noștri cehi să aibă acces la mare”, a scris luna trecută pe twitter un polonez care se identifică drept „Papiez internetu” (papa internetului). El a publicat o hartă a micii exclave înconjurate de Polonia, Lituania și Marea Baltică, împărțind-o într-o parte poloneză și cehă.
Inspirat de anexarea ilegală a patru regiuni ucrainene de către Rusia săptămâna trecută, mesajul de p twitter a stârnit o furtună de meme și glume atât în Republica Cehă, cât și în Polonia.
„Faceți din nou Kaliningradul ceh!” au scris unii dintre internauți, în timp ce alții au propus o linie de metrou care să lege orașul ceh Brno, Varșovia și Kaliningrad.
Printre postările virale a fost și una în care se vorbea despre „Beer Stream II”, utilizatorii făcând referire la gazoductul Nord Stream II (ce nu a fost dat în folosință - n.red) și băutura preferată a cehilor (berea - n. red.).
O memă virală îl înfățișează pe președintele rus Vladimir Putin, stând relaxat la telefon și întrebând: „Care este situația în Kaliningrad?”
În poza următoare, el arată alarmat, exclamând: „Ce vrei să spui, ahoj?” — „ahoj” fiind formula de adresare „bună ziua” din limba cehă.
- Hi, how's the situation in Kaliningrad?
— FromPoland... 🇪🇺 🇵🇱 ❤️ 🇺🇦 #NAFO #Fella (@ForSurePL) October 4, 2022
- What "Ahoj" ?!#NAFO #Královec #Česko #Czech #CzechRepublic #Ukraine #War #russia #putin #putler pic.twitter.com/X2k8ATPtHg
Politicianul ceh Tomas Zdechovsky, deputat în Parlamentul European, a dat un impuls glumei când a distribuit-o pe Twitter. Site-ul de știri EurAsia Daily l-a criticat pentru postarea sa, iar mai târziu i-a numit „provocatori” pe autorii unei petiții simulate pentru anexarea Kaliningradului.
Meme of Kaliningrad (🇨🇿 Královec) as Czech territory, after @TomasZdechovsky joked that 🇨🇿 + 🇵🇱 could seize it in response to Putin's sham annexations.
— Rob Cameron (@BBCRobC) October 3, 2022
Kaliningrad was founded in 1255 in honour of Bohemian king Přemysl Otakar II.
So would be totes legit by 🇷🇺 standards. https://t.co/7ttDWrG6lq pic.twitter.com/LYkFCo8Unv
„Rușii nu au prea mult simț al umorului”, a glumit Zdechovsky pe Twitter.
Republica Cehă, care deține în prezent președinția rotativă a UE, a oferit Ucrainei un ajutor umanitar și militar consistent de când a fost invadată de Rusia pe 24 februarie.
Înainte de cel de-Al Doilea Război Mondial, Kaliningrad a fost cel mai estic mare oraș al Germaniei, cunoscut sub numele de Königsberg, reflectând istoria sa ca oraș de încoronare al monarhiei prusace.
La sfârșitul lunii iulie și la începutul lui august 1945, liderul sovietic Iosif Stalin, premierul britanic Winston Churchill (înlocuit la 26 iulie de Clement Attlee, după alegerile generale), și președintele SUA, Harry Truman, au trasat noile granițe ale Europei la un summit al aliaților, care a avut loc în orașul german Potsdam.
Königsberg a fost cedat atunci Uniunii Sovietice, iar ulterior a fost redenumit în onoarea lui Mihail Kalinin, un revoluționar bolșevic. Populația germană a fost expulzată și a fost repopulată cu cetățeni sovietici. Liudmila Putina, fosta soție a lui Vladimir Putin, s-a născut la Kaliningrad în 1958.
Exclava rusă este blocată între două state membre NATO și UE - Polonia și Lituania. Kaliningrad își obține o mare parte din alimente de la vecinii săi din UE, dar regiunea rămâne puternic dependentă de Rusia continentală pentru alte bunuri. În fiecare an, milioane de tone de petrol și cărbune sunt transportate – în principal pe calea ferată – prin Lituania.
Citește și: Polonia vrea să securizeze frontiera cu exclava Kaliningrad pentru că este un „vecin instabil”
Editor : M.D.B.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News