Live

O femeie din Republica Moldova a murit în atentatul armat de la Tel Aviv

Data publicării:
Doi bărbaţi înarmaţi au deschis focul marţi seara într-o staţie de metrou uşor din Tel Aviv. Foto: Profimedia

O femeie care avea cetăţenia Republicii Moldova a murit în urma atacului terorist de marţi din Tel Aviv, soldat cu şapte morţi, a anunţat miercuri Ministerul Afacerilor Externe de la Chişinău, care a precizat că este în aşteptarea confirmării identităţii victimei.

„Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Moldova îşi exprimă regretul profund în legătură cu decesul unei cetăţence a ţării noastre în urma atacului terorist din Jaffa, Tel-Aviv, produs în seara zilei de 1 octombrie 2024. Ambasada Republicii Moldova în Israel este în contact permanent cu autorităţile locale, fiind în aşteptarea confirmării oficiale a identităţii victimei. De asemenea, misiunea noastră diplomatică este pregătită să ofere rudelor şi apropiaţilor victimei toată asistenţa consulară ce se impune”, se arată într-un comunicat publicat de MAE de la Chişinău, potrivit News.ro. 

Instituţia a transmis condoleanţe tuturor familiilor victimelor atentatului, soldat cu cel puţin şapte morţi.

La rândul său, Ministerul grec de Externe a anunţat miercuri că între victimele atacului de marţi de la Tel Aviv se află un cetăţean grec, rezident la Ierusalim.

Șapte morți în urma atacului

Doi bărbaţi înarmaţi au deschis focul marţi seara într-o staţie de metrou uşor din Tel Aviv. Şapte persoane au fost ucise şi mai multe au fost rănite. Atacatorii au fost în cele in urmă eliminaţi.

Atentatul s-a produs în paralel cu atacul balistic iranian asupra Israelului. Ambele atacuri au fost condamnate cu fermitate de autorităţile Republicii Moldova.

Miercuri, cu câteva ore înainte de apusul soarelui şi începutul Anului Nou evreiesc, oamenii s-au adunat şi au aprins lumânări pe trotuarul bulevardului popular din cartierul Jaffa, cunoscut pentru populaţia sa mixtă de evrei şi arabi, relatează Reuters.

Poliţia a declarat că atacul de marţi a fost executat de doi palestinieni în vârstă de 19 şi 25 de ani din Hebron, în Cisiordania ocupată de Israel. Bărbaţii înarmaţi au urcat la bordul metroului uşor şi au deschis focul asupra pasagerilor, apoi au continuat pe jos să atace pietonii înainte de a fi opriţi de o patrulă de securitate şi de un civil înarmat care a ucis un atacator şi l-a rănit grav pe celălalt.

Potrivit presei locale, printre victimele atacului armat de marţi se numără trei tinere femei, dintre care o mamă care şi-a folosit corpul pentru a-şi proteja copilul. Şaisprezece persoane au fost rănite, a declarat poliţia. Forţele de securitate israeliene au arestat mai multe persoane în zonele Hebron şi Ierusalim suspectate că au ajutat atacatorii, a declarat poliţia, care a catalogat incidentul drept un atac terorist, deşi nu a existat nicio revendicare imediată din partea facţiunilor palestiniene armate sau a altor grupuri militante.

Israelul este în stare de alertă de securitate ridicată de luni de zile, în condiţiile în care războiul din Gaza se apropie de un an, la 7 octombrie, iar escaladarea conflictului din Liban pare să atragă şi Iranul într-un război regional.

Editor : C.L.B.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Analiză DW: De ce Iranul nu poate susține economic un război cu Israelul

Papa Francisc a declarat 7 octombrie zi de rugăciune și post pentru pace

„Avem un model de atac diferit”. Ce dezvăluie lovitura de marți a Iranului asupra Israelului

Nicolae Botgros: „Chemarea mea este să ieșim la vot, să fim pentru referendum. Să aducem acasă țara. Să ne vedem într-o țară frumoasă”

Partenerii noștri