Live

O astronaută italiană a devenit prima femeie din Europa, comandant al Staţiei Spaţiale Internaţionale

Data actualizării: Data publicării:
O astronaută italiană a devenit prima femeie din Europa care a devenit comandant al Staţiei Spaţiale Internaţionale. Foto: Profimedia

Astronauta italiană Samantha Cristoforetti a devenit prima femeie din Europa care a preluat funcţia de comandant al Staţiei Spaţiale Internaţionale (ISS).

Cosmonautul rus Oleg Artemiev i-a predat „cheile” simbolice ale laboratorului orbital Samanthei Cristoforetti, în vârstă de 45 de ani, într-o ceremonie care a avut loc miercuri.

Astronauta italiană calcă astfel pe urmele altor patru europeni care au deţinut funcţia de comandant al ISS. În această funcţie, ea va fi răspunzătoare, printre altele, de siguranţa echipajului şi de asigurarea unei cooperări strânse între astronauţii aflaţi la bord şi colegii lor rămaşi la sol, scrie Agerpres.

Samantha Cristoforetti, născută la Milano, se află la cea de-a doua misiune în spaţiu, după Expediţia 42/43 (noiembrie 2014 - iunie 2015). Ea a ajuns din nou la bordul ISS la sfârşitul lunii aprilie 2022 în cadrul misiunii Minerva şi coordonează experimentele medicale şi pe cele dedicate ştiinţei materialelor.

În cadrul ceremoniei de predare a comenzii ISS, care a fost transmisă în direct de la bordul staţiei orbitale, Samantha Cristoforetti i-a mulţumit predecesorului ei şi echipei de astronauţi alături de care lucrează de peste cinci luni.

Editor : A.P.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Mesajul de Crăciun al celor care se află la 400 de kilometri deasupra Terrei. Sărbătoarea astronauților departe de casă și de lume

Lansare cu succes către ISS a unui experiment ştiinţific dezvoltat integral în România. Ce va analiza dispozitivul în spațiu

Primul satelit de lemn din lume a fost lansat într-o misiune pentru a dovedi că „vom putea trăi în spațiu pentru totdeauna”

La bordul Stației Spațiale Internaționale va fi realizat un experiment științific dezvoltat în România. În ce va consta cercetarea

Partenerii noștri