Live

„O activitate complet absurdă, o pierdere de vreme”. Rusia critică summit-ul de pace din Elveția la care nu a fost invitată

Data actualizării: Data publicării:
Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin. Foto: Profimedia

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului a comentat, marți, față de summit-ul de pace ce urmează să fie găzduit de Elveția și organizat la stațiunea Burgenstock, calificând acest efort drept o „activitate complet absurdă”, relatează Reuters. Dmitri Peskov a spus că este de înțeles de ce unele țări refuză să participe la acest summit de pace pentru că „adunarea nu are obiective clare” dar și pentru că „este absurd ca un astfel de eveniment să aibă loc fără participarea Rusiei”.

Ucraina a anunțat că peste 100 de țări și organizații internaționale au acceptat să participe la summit-ul care va avea loc pe 15 și 16 iunie. Rusia nu a fost invitată.

„Este o activitate complet absurdă, e o pierdere de vreme”, a spus Peskov. El a mai adăugat că întâlnirea nu are stabilite obiective clar și nici nu e îndreptată spre rezultate, și „de aceea, multe țări nu vor să-și piardă timpul”.

O primă lovitură pentru președintele Volodimir Zelenski a venit când China a anunțat că nu intenționează să participe, un lucru prezentat cu satisfacție de președintele parlamentului lui Putin, Viaceslav Volodin, într-o postare pe rețeaua rusească Telegram.

Purtătoarea de cuvânt a ministerului chinez de externe, Mao Ning, a declarat, luni, că există discrepanţe între ordinea de zi a reuniunii de la Burgenstock, cererile Chinei şi aşteptările generale ale comunităţii internaţionale. „Este dificil pentru China să participe la această reuniune, iar părţile relevante au fost notificate cu privire la consideraţiile şi preocupările Chinei”, a declarat ea.

China a insistat întotdeauna asupra faptului că o conferinţă internaţională de pace ar trebui să se desfăşoare pe baza a trei principii importante: ar trebui să fie prezenţi reprezentanţi atât din Rusia, cât şi din Ucraina, participarea tuturor părţilor ar trebui să fie egală, iar toate planurile de pace ar trebui să fie luate în considerare în mod echitabil, a precizat Mao Ning.

Întrebat dacă Kremlinul are date privind participarea sau neparticiparea Arabiei Saudite la conferinţă, Peskov a precizat că „aceasta este o chestiune suverană pentru Arabia Saudită”. Anterior, Volodin citase rapoarte de presă potrivit cărora nici Arabia Saudită nu va merge la reuniune, deşi regatul nu şi-a anunţat public poziţia privind summitul.

Întâlnirea organizată în Elveţia are loc într-un moment crucial în cel de-al treilea an al războiului din Ucraina, unde forţele ruseşti au înregistrat o serie de câştiguri treptate începând cu luna februarie.

În ultimele săptămâni, o serie de ţări NATO au declarat că vor permite Ucrainei să lovească ţinte din interiorul Rusiei cu armele pe care le-au furnizat armatei ucrainene. Dictatorul Putin a amenințat că asta ar putea duce la o escaladare a războiului într-un conflict global.

Statul agresor afirmă că este deschis la dialog pe baza „noilor realităţi” pe care le-a creat pe teren, unde forţele sale controlează aproximativ 18% din Ucraina. Ucraina, în schimb, spune că pacea se poate baza doar pe o retragere completă a tuturor forţelor ruse şi pe restabilirea integrităţii sale teritoriale dinainte de 2014, când a fost anexată Crimeea.

Editor : Adrian Dumitru

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

”Marele trădător al Ucrainei” a agresat-o pe fosta sa soție, de față cu copiii lor! Ce au făcut cele două fetițe

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Moartea liderului Hezbollah unește cele două grupări aflate în război cu Israelul. Ce a declarat Hamas despre incident

Belarus va semna un acord pentru garanții de securitate cu Rusia: „Vecinii noştri îşi arată muşchii, dar nu fac un pas înainte”

Un oficial de la Chișinău avertizează că Rusia finanțează masiv „un atac fără precedent” înainte de referendumul pro-UE din Moldova

SUA, tot mai îngrijorate de planurile Chinei. Antony Blinken: Alimentează „mașina de război” a lui Vladimir Putin

Partenerii noștri