Video NYT: Europa se confruntă cu scumpiri uriașe la alimentele de bază. Zahărul, laptele și ouăle au ajuns produse de lux
Europa se confruntă cu scumpiri uriașe la alimentele de bază, chiar mai mari comparativ cu Statele Unite, potrivit unei analize New York Times. Zahărul, laptele și ouăle au ajuns produse de lux, cu toate că principalele costuri de producție au scăzut masiv pe piețele internaționale.
În Marea Britanie, o pâine albă feliată costă undeva la 8 lei, cu aproape 30 la sută mai mult față de anul trecut. În Italia pastele s-au scumpit cu 17 la sută într-un an, nemții plătesc pentru brânzeturi mai mult cu aproape 40 la sută, iar cartofii costă cu 17% mai mult.
Decizie disperată printre crescători: din cauza secetei, oamenii își vând animalele pe capete
Câți bani sunt dispuși românii să cheltuie anul acesta de Crăciun
Experiment Digi24: Cât costă cartofii prăjiți serviți la restaurant
Cum se descurcă o familie de antreprenori, cu doi copii, care încasează 15.000 de lei lunar
Ce poți cumpăra din banii primiți ca alocație pentru copii
DIGI Spania îi ajută pe cei afectați de inundațiile catastrofale
Carnea de pasăre se scumpește la sfârșit de an. Cu ce prețuri se va vinde înainte de Crăciun
România, campioana scumpirilor în Uniunea Europeană
Cât vor costa sărbătorile de iarnă anul acesta. Carnea de porc se poate scumpi cu până la 15%. De unde putem face economii
Dacă ne uităm la alimentele care s-au scumpit cel mai mult la noi în țară, zahărul este pe primul loc, cu aproape 60 de procente. Potrivit INS, untul, cartofii, ouăle, laptele și pâinea urmează în topul scumpirilor.
La nivelul Uniunii Europene, creșterea la alimente este, în medie, de aproape 17% în ultimul an. În același timp, costurile pentru fabricarea acestor produse, care includ combustibilul, grâul sau alte mărfuri agricole, au scăzut chiar și cu 40 la sută pe piețele internaționale, dar, cu toate acestea, prețurile la raft rămân ridicate în Europa, scriu jurnaliștii de la New York Times.
În aceeași analiză se arată că e puțin probabil să vedem ieftiniri în perioada următoare și asta deoarece au crescut costurile cu forța de muncă, dar nu trebuie ignorată nici posibilitatea ridicării marjei de profit. Întrebați, majoritatea consumatorilor, sindicatele și unii economiști cred că inflația rămâne la un nivel înalt nejustificat. Companiile sunt arătate cu degetul că ridică prețurile peste costurile de producție pentru a proteja marjele de profit. Ne așteptăm, așadar, ca spre final de an ritmul creșterilor să încetinească, fără să vedem scăderi notabile, atât în Europa, cât și în România. În martie, la noi, inflația a scăzut la 14,5%, iar pe final de an ar urma să coboare spre 7%, arată prognoza BNR.
Editor : B.C.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News