Live

Numărul ucrainenilor dispuși să suporte povara războiului scade. Factorii care influențează moralul populației

Data actualizării: Data publicării:
Un membru al grupării „Îngerii Albi" ajută civilii să fie evacuați din orașul Pokrovsk, Foto: Profimedia

Procentul ucrainenilor care „sunt pregătiți să suporte povara războiului atât timp cât este necesar” este în scădere. Dacă între începutul invaziei ruse din februarie 2022 și februarie 2024 acesta a fost constant între 71 și 73%, din martie până în decembrie 2024, procentul abia sare de jumătate, informează presa locală, Pravda.ua.

Potrivit unui sondaj realizat de Institutului de Sociologie din Kiev (KIIS) în decembrie 2024, de la începutul războiului și până în prezent, numărul ucrainenilor dispuși să îndure pe termen nedeterminat războiul a scăzut cu peste 16 procente.

„De la începutul invaziei și până în februarie 2024, situația practic nu s-a schimbat: în mod constant, în jur de 71-73% au răspuns că sunt gata să îndure războiul atâta timp cât este necesar (și alți 2-3% au spus că sunt pregătiți să facă asta timp de un an)”, se arată în sondajul KIIS.

Însă, situația a început să se modifice din februarie până în octombrie 2024, când proporția ucrainenilor hotărâți să reziste cât va fi nevoie a scăzut la 63%. Ulterior, între începutul lunii octombrie și decembrie, această pondere a înregistrat o nouă scădere, ajungând la 57%, potrivit sursei citate.

Capacitatea de a rezista este influențată în principal de doi factori:

  • Diferențe regionale

La începutul anului 2024, sudul și estul Ucrainei au înregistrat cele mai mari scăderi ale proporției celor dispuși să reziste „atât timp cât este necesar” (50% în sud și 38% în est, în octombrie). Până în decembrie 2024, situația s-a îmbunătățit, procentele crescând la 57% în sud și 51% în est, ceea ce a redus diferențele regionale. În vest și centru, proporțiile au scăzut moderat (de la 71% la 57% în vest și de la 70% la 59% în centru), dar au rămas mai ridicate.

  • Condiții materiale

70% dintre cei cu venituri mari sunt pregătiți să reziste, față de 58% dintre cei cu venituri medii și 51% dintre cei cu venituri mici. 

Sociologii subliniază și că ponderea persoanelor care sunt pregătite să susțină războiul pe o perioadă mai scurtă, de la câteva luni la jumătate de an, a crescut la 21% în decembrie (față de 18% la începutul lunii octombrie). „Astfel, în perioada octombrie-decembrie, într-o măsură mai mare, nu s-a înregistrat o scădere a marjei de siguranță a ucrainenilor, ci o creștere a incertitudinii”.

Studiul s-a desfășurat între 2 și 17 decembrie 2024, pe 985 de respondenți majori, care locuiesc pe teritoriile Ucrainei, neocupate de ruși.

Editor : Andreea Stanciu

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Neverosimil: ”au pus lacătul” pe ”bijuteria” de 10.000.000€ a Bucureștiului, la 6 luni de la inaugurare

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Evaluarea lui Antony Blinken privind noua ofensivă ucraineană din regiunea rusă Kursk

Rușii susțin că au cucerit orașul strategic Kurahove. Ce importanță are așezarea din Donbas

Cum s-ar putea încheia războiul din Ucraina în 2025. Analiză BBC: Ce variante are Zelenski

Israelul ameninţă că îşi va intensifica loviturile în Gaza dacă Hamas continuă să lanseze rachete

Partenerii noștri