Live

"Nu sunt trădător". Cine sunt rușii care luptă pentru Zelenski și despre care ucrainenii spun că "își fac treaba perfect"

Data publicării:
Câteva sute de ruși luptă alături de ucraineni în războiul declanșat de Putin. FOTO: Profimedia Images

Câteva sute de ruși luptă alături de ucraineni în războiul declanșat de Putin. Fac parte dintr-o legiune apărută la începutul invaziei ruse, formată din voluntari străini care s-au alăturat armatei Kievului. Spun că nu sunt trădători și că nu luptă contra Rusiei, ci împotriva regimului lui Putin, "împotriva răului".

Într-un reportaj realizat de The Moscow Times, un reprezentant al rușilor voluntari care luptă alături de armata ucraineană explică decizia luată de aceștia. Fiind cunoscut pe front drept Cezar, el a vorbit pentru publicația amintită, dintr-un sat din regiunea Donețk.

El a spus că este foarte important ca informațiile privind numărul exact al rușilor care luptă alături de ucraineni sau pozițiile acestora pe front să rămână secrete.

"Nu mă lupt cu patria mea. Lupt împotriva regimului lui Putin, împotriva răului. Nu sunt un trădător. Sunt un adevărat patriot rus care se gândește la viitorul țării mele", spune soldatul.

Legiunea, care a fost creată la începutul invaziei ruse, face parte din corpul de voluntari internaționali care luptă alături de armata ucraineană. Potrivit lui Cezar, legiunea se mândrește cu "câteva sute" de ruși care, după două luni de antrenament, au fost dislocați în regiunea industrială Donbas a Ucrainei în luna mai. Unii dintre soldații săi luptă acum în orașul Bahmut de pe linia frontului de est, acolo unde au loc de luni de zile lupte puternice.  

Cezar lucra ca fizioterapeut în Sankt Petersburg. Spune că luptă în Ucraina din motive politice și se descrie un "naționalist de dreapta" care crede că regimul lui Putin poate fi răsturnat doar cu forța. 

Susține că nu este impresionat de forțele ruse, pe care le numește "marionete".

"Rusia este pe moarte. Du-te la sate, vei vedea bețivi, dependenți de droguri, criminali. Oamenii suferă", a adăugat el, care dă vina pe cele două decenii de când Putin este la putere. "Sistemul lui, guvernul său, adjuncții lui. Sunt perdanți, corupți, hoți, care se gândesc doar să trăiască pentru bani și plăcere. Acesta nu este un mod de a conduce o țară", a afirmat el.  

După ce Moscova a invadat Ucraina pe 24 februarie, Cezar și-a luat soția și cei patru copii la Kiev, unde spune că "deși și ei trăiesc cu frica de bombardamente și de frig, sunt de acord cu alegerile" sale. 

"Sunt luptători motivați și profesioniști"

Sub comanda forțelor ucrainene, acești soldați ruși sunt implicați în acțiuni ale artileriei. "Sunt luptători motivați și profesioniști, își fac treaba perfect", a spus un ofițer ucrainean, al cărui nume nu a fost dezvăluit.

Recruții au fost supuși mai multor interviuri, teste psihologice și chiar și unui poligraf pentru a le fi testată loialitatea, a adăugat ofițerul. 

"Ei iau parte la război, dar nu au un impact semnificativ din cauza numărului lor mic", a spus expertul militar Oleg Zhdanov. "Importanța lor este mai mult politică. E bine ca Ucraina să poată arăta că există ruși care susțin democrația și libertatea și care luptă de partea dreaptă". 

Pe rețelele sociale, legiunea postează mai ales videoclipuri de propagandă și susține că a primit mii de cereri din partea celor care doresc să li se alăture. 

Toți membrii săi au motivații diferite pentru înrolare, unii dintre ei mai mult personale decât politice. 

Un bărbat spune că este căsătorit cu o ucraineancă pe care a cunoscut-o în Rusia, unde locuiau împreună cu cei doi copii ai lor. Ei se aflau în vizită la familia din Kiev la momentul invaziei.

Soldatul spune că, de când au început luptele, abia dacă a mai luat legătura cu familia lui din Rusia. "Au fost manipulați, dar știu că sunt îngrijorați pentru mine", a afirmat el. 

Cât despre prietenii săi, soldatul spune că "ei stau pe canapeaua lor în Rusia și repetă: „Vom elibera Ucraina”". Soldatul îi consideră pe soldații ruși "dușmani", dar, deși a solicitat cetățenia ucraineană, nu o va putea obține decât după ce războiul se va termina. "Pentru moment, încă am pașaportul inamicului", a afirmat el.

Editor : G.M.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Vladimir Putin, reacție furioasă după atacul cu drone asupra orașului rus Kazan

Avertisment dur al Giorgiei Meloni: Rusia e o amenințare mai mare decât ne imaginăm. UE trebuie să fie pregătită

Criză în Abhazia. Liderul regiunii, care se plângea că Rusia i-a lăsat „în întuneric total”, spune acum că Putin i-a salvat

Cum arată și ce știe să facă Wolly, sistemul ucrainean telecomandat cu termoviziune și țintire automată

Partenerii noștri