Live

Video&Foto Djokovic poate intra în Australia iar guvernul nu mai poate anula viza lui astăzi. Fanii sportivului s-au încăierat cu poliția

Data actualizării: Data publicării:
Fanii lui Djokovic au înconjurat o mașină în care s-ar fi aflat tenismenul. Foto: Profimedia Images

Novak Djokovic va fi eliberat din carantină. Instanța a decis că nu sunt motive rezonabile pentru care autoritățile de la frontieră i-au anulat viza de intare în Australia, scrie BBC. Autoritățile l-au oprit pe sportiv la frontiera Australiei, după ce s-a descoperit că viza sa cu derogare medicală de la a fi vaccinat anti-Covid nu este întocmită legal. Dojokovic primise o derogare pentru a putea participa la Australian Open.

ACTUALIZARE 16:00 „Sunt mulțumit și recunoscător că judecătorul a anulat decizia de a mi se suspenda viza. În ciuda a tot ceea ce s-a întâmplat, vreau să rămân și să încerc să concurez la Australian Open”, a scris Novak Djokovic, pe Twitter, primul său mesaj după ce a ieșit din hotelul unde fusese obligat să stea în carantină.

ACTUALIZARE 15:55 Tenismenul Novak Djokovic a spus că știa de rezultatul său pozitiv la testul COVID-19 pe 16 decembrie, cu o zi înainte de a participa la un eveniment public la care nu a purtat mască. Afirmațiile privind testul său pozitiv au fost făcute într-o declarație pe propria răspundere publicată luni de Tribunalul Federal din Australia, potrivit CNN.

ACTUALIZARE 12:40 Ministrul Imigrației din Australia, Alex Hawke, încă ia în considerare dacă să anuleze viza lui Djokovic, a confirmat un purtător de cuvânt, citat de BBC. Viza nu mai poate fi anulată astăzi, însă mâine ar putea fi luată o astfel de decizie.

ACTUALIZARE 12:30 O decizie privind anularea din nou a vizei lui Novak Djokovic nu va fi luată astăzi, scrie The Sydney Morning Herald, citat de BBC. Guvernul a avut la dispoziție patru ore pentru a decide dacă să anuleze din nou viza lui Djokovic cât timp acesta era în detenție, însă acel timp a trecut, ceea ce înseamnă că jucătorul de tenis este liber să plece. 

Fanii lui Djokovic s-au încăierat cu poliția la Melbourne și au cerut eliberarea tenismenului. S-au adunat în fața biroului avocaților sportivului, după ce au auzit un zvon neconfirmat că ar fi fost arestat din nou. Aceștia au înconjurat o mașină în care s-ar fi aflat tenismenul. Forțele de ordine au folosit spray lacrimogen după ce un tânăr s-a urcat pe mașina în care s-ar fi aflat sârbul.

O jurnalistă sârbă susţine că tocmai a vorbit cu tatăl lui Novak Djokovic şi acesta i-ar fi spus că sportivul este în continuare „arestat”, în ciuda deciziei instanţei şi că autorităţile australiene vor să-l expulzeze. Este însă o informaţie care nu a fost confirmată şi din alte surse.

Un consilier al guvernului australian a spus că, într-adevăr, ministerul Imigraţiei poate să-i anuleze din nou viza tenismenului, fără să precizeze pe baza căror motive.

Până la această oră, numărului 1 ATP ar fi trebuit să i se permită să părăsească hotelul unde a stat în izolare de când a ajuns în Australia.

Decizia judecătorului nu adresează problema pe fond

Judecătorul a spus că a anulat decizia de a bloca intrarea lui Djokovic în Australia deoarece jucătorului nu i s-a oferit timp suficient să vorbească cu organizatorii turneului de tenis și pentru ca avocații să răspundă complet după ce tenismenul fusese notificat de intenția de a i se anula viza, transmite Reuters.

Oficialii de la aeroportul din Melbourne, unde Djokovic a fost reținut la sosirea târzie miercuri, au refuzat un acord prin care sportivul avea la dispoziție până la 08:30 dimineața să vorbească cu organizatorii din cadrul Tennis Australia și cu avocații, a spus judecătorul.

În schimb, Djokovic a fost trezit de oficiali în jurul orei 6:00 dimineața, după o scurtă odihnă, acesta spunând că s-a simțit sub presiune să răspundă. Jucătorul, de multă vreme un oponent vocal al vaccinării obligatorie, le-a spus oficialilor de la frontieră că nu este vaccinat și că s-a îmbolnăvit de două ori de Covid-19, potrivit unui transcript al interviului.

În cursul zilei de luni, Djokovic a fost eliberat din centrul unde era reţinut pentru a fi împreună cu avocaţii săi în timpul audierii, iar judecătorul Kelly şi-a exprimat neliniştea legată de refuzarea derogării medicale pe care a obţinut-o iniţial Djokovic.

„Un profesor şi un medic foarte calificat au prezentat scutirea sa medicală. În plus, excepţia medicală şi motivul pentru care a fost oferită a fost ratificată separat de o comisie formată din specialişti ai statului Victoria”, a spus Kelly, care s-a întrebat retoric în faţa curţii: „Ce putea face mai mult acest om?”.

Decizia lui Kelly nu a adresat în mod direct problema validității dispensei pe motiv de infectare în ultimele șase luni, pe care guvernul a contestat-o.

Directorul Tennis Australia, Craig Tiley, a spus anterior că organizația sa a vorbit timp de luni de zile cu oficialii federali și cei de stat pentru a asigura trecerea în siguranță a jucătorilor.

Guvernul trebuie să plătească costurile de judecată ale jucătorului de tenis.

Djokovic trebuie eliberat din carantină nu mai târziu de jumătate de oră de la luarea deciziei, potrivit judecătorului Anthony Kelly.

De asemenea, pașaportul și obiectele personale ale lui Djokovic îi vor fi returnate acestuia.

După ce autoritățile federale australiene au refuzat să-i permită intrarea în țară pentru a participa la Australian Open, din cauză că nu este vaccinat, scandalul în care este implicat numărul 1 mondial a stârnit un interes imens.

Avocatul lui Djokovic, Nicholas Wood, a susținut că sportivul a îndeplinit toate cerințele necesare pentru a călători fără carantină și că oficialii de la frontieră nu i-au notificat în mod corespunzător intenția guvernului de a-i revoca viza.

Reprezentantul guvernului australian, Christopher Tran, a spus că recenta infecție cu Covid a lui Djokovic nu îl califică pentru o scutire de la regulile de intrare în țară și va nega că a existat vreo neregulă procedurală sau vreun tratament incorect.

Guvernul ar putea să-i anuleze viza din nou

Deși instanța australiană a decis în favoarea lui Djokovic, avocatul guvernului a precizat că ministrul imigrației din Australia ar putea lua în considerare anularea din nou a vizei lui Djokovic, mai scrie BBC.

În cadrul legislației australiene privind imigrația, ministrul are puteri excepționale și libertatea de a anula vize pentru orice motiv. Tran nu a specificat însă pe ce bază ar putea fi luată o astfel de decizie.

Judecătorul a notat că dacă ministrul ia această decizie, Djokovic ar putea primi interdicție de trei ani la intrarea în Australia.

Scandalul derogării medicale obținute de Djokovic pentru a putea participa la Australian Open

Australia cere ca toți vizitatorii străini să fie vaccinați cu două doze sau să efectueze 14 zile de carantină. Mulți australieni au fost revoltați când au aflat, pe 4 ianuarie, că un superstar al tenisului a fost aparent lăsat să intre direct în țară, deși nu a prezentat vreo dovadă a vaccinării. Ar fi avut, în schimb, o scutire medicală.

Temându-se de consecințele politice, premierul Scott Morrison l-a avertizat pe Djokovic că va fi trimis acasă dacă nu reușește să prezinte o dovadă medicală adecvată, deși inițial spunea că va lăsa decizia la latitudinea statului Victoria, unde se desfășoară turneul.

Djokovic a aterizat miercurea trecută în Australia, aproape de miezul nopții, pe aeroportul din Melbourne. A fost evaluat și i s-a respins intrarea în țară. După opt ore petrecute pe aeroport, viza sa a fost anulată, iar sportivul a fost dus în centrul special rezervat imigranților.

A urmat o dispută haotică, pe mai multe planuri, urmărită la nivel planetar.

Cum a început saga lui Djokovic în Australia

Novak Djokovic, care nu a spus niciodată dacă s-a vaccinat sau nu împotriva Covid-19, a primit o „derogare medicală” pentru a putea juca primul Grand Slam al anului (17-30 ianuarie). Această derogare, ale cărei motive nu au fost explicate, a stârnit multe critici în Australia, în presă, în lumea politică şi cea a sportului.

Avocații tenismenului sârb susțin că acesta a avut recent COVID-19, fiind testat pozitiv pe 16 decembrie. Ei cereau să fie lăsat să intre în Australia, deoarece se află în perioada de 6 luni de după îmbolnăvire și nu ar avea nevoie de vaccin. Pe acestă bază, Novak Djokovic a primit o scutire de la obligativitatea imunizării din partea unei comisii independente de medici, la cererea Federației de Tenis din Australia. Decizia nu a fost acceptată însă de autoritățile federale australiene.

Controversele stârnite de „cazul Djokovic”

Pe de altă parte, există semne de întrebare privind îmbolnăvirea numărului 1 mondial. Exact pe 16 decembrie, în ziua în care ar fi testat pozitiv la COVID, Novak Djokovic a mers la Poșta Serbiei, care a lansat o serie de timbre în onoarea lui. Iar a doua zi, pe 17 decembrie, el a decernat premii celor mai buni jucători de tenis, copii și juniori, din Belgrad. Nimeni nu purta mască la evenimentul ținut chiar la academia de tenis a jucătorului din Belgrad.

Citiți și: Serbia a înaintat un protest oficial ambasadorului Australiei la Belgrad: Novak Djokovic este tratat ca un terorist

Djokovic, care a contestat joi în justiţie decizia autorităţilor australiene de a-i anula viza şi de a-l expulza din ţară, a obţinut o suspendare a acestei decizii şi în consecinţă nu va fi expulzat.

Novak Djokovic se află de joi într-un centru de carantină din Melbourne, devenit loc de pelerinaj pentru susținătorii săi. Campionul sârb a fost plasat la centrul Park Hotel, destinat solicitanţilor de azil.

Citiți și: Scandal uriaș făcut de familia lui Djokovic: „Îl țin pe Novak al nostru, mândria noastră, în captivitate”

Nu toate opiniile îi sunt însă favorabile lui Novak Djokovic în Australia, care a avut una dintre cele mai dure carantine din lume din cauza COVID-10.

Citiți și: Novak Djokovic, subiect de glume pe internet. Meme-urile devenite virale cu sportivul blocat în Australia

Editor : Alexandru Costea

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Țiriac a plătit 7.500.000 € și vrea să fugă de tot într-o destinație total surprinzătoare, după ce și-a donat toată averea

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Cel mai mare crocodil aflat în captivitate a murit. Avea peste 110 ani și peste 5 metri lungime

Putin interzice accesul pe teritoriul rus a 131 de cetățeni australieni. Cum își motivează decizia liderul de la Kremlin

O femeie dată dispărută a fost găsită după 6 zile în munți. A supraviețuit mușcăturii unui șarpe veninos

„Păcat de telefon.” O femeie a petrecut 7 ore blocată între stânci, cu capul în jos, după ce a încercat să își recupereze mobilul

Partenerii noștri