Noua putere din Siria spune că va „dizolva” fostele servicii de securitate ale statului
Noul şef al serviciilor de informaţii siriene, Anas Khattab, a anunţat sâmbătă un plan vizând "restructurarea" instituţiei atât de temută sub domnia lui Bashar al-Assad, care implică "dizolvarea" tuturor filialelor sale, notează AFP, preluat de Agerpres.
În deceniile de stăpânire a clanului Assad, serviciile de securitate au fost adevărate instrumente de represiune temute de populaţia siriană.
"Instituţia de securitate va fi reformată după dizolvarea tuturor serviciilor şi restructurarea acestora într-un mod care să onoreze poporul nostru", a declarat Khattab, la două zile după ce a fost numit în postul său de noile autorităţi care l-au răsturnat de la putere pe Bashar al-Assad pe 8 decembrie.
Într-un comunicat transmis de agenţia oficială de presă Sana, el a subliniat suferinţele sirienilor "sub opresiunea şi tirania vechiului regim, prin diferitele sale aparate de securitate care au semănat corupţie şi au provocat tortură" oamenilor.
După căderea lui Bashar al-Assad pe 8 decembrie, deţinuţii serviciilor de securitate au fost eliberaţi, în special la Damasc, după fuga responsabililor şi agenţilor de securitate ai regimului Bashar al-Assad.
Cele mai multe dintre aceste locuri sunt acum sub paza luptătorilor islamişti din Hayat Tahrir al-Sham (HTS), care a condus coaliţia armată ce a preluat puterea la Damasc.
De atunci, un număr mare de sirieni s-au adunat în centrele fostei securităţi politice din capitală, în special în ceea ce este cunoscut sub numele de "piaţa securităţii", în speranţa de a obţine informaţii despre rudele dispărute.
"Serviciile de securitate ale vechiului regim erau numeroase şi variate, purtând diferite nume şi afilieri, dar toate aveau în comun faptul că au fost impuse poporului, împovărat mai bine de cinci decenii", a continuat Khattab.
Soarta a zeci de mii de prizonieri şi persoane dispărute constituie unul dintre cele mai dureroase aspecte ale tragediei siriene, într-o ţară sfâşiată de peste 13 ani de război devastator care a făcut peste jumătate de milion de morţi.
Potrivit Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO), peste 100.000 de persoane au murit în închisorile şi centrele de detenţie siriene de la începutul conflictului.
Joi, forţele de securitate au arestat, în vestul ţării, un general care conducea justiţia militară sub fostul regim. El este acuzat că este responsabil pentru condamnările la moarte a mii de persoane deţinute la infama închisoare Saydnaya, potrivit activiştilor.
Şi în Europa, au fost pronunţate din 2022 mai multe condamnări ale unor foştilor ofiţeri superiori ai serviciilor de informaţii siriene acuzaţi de tortură şi alte abuzuri.
Editor : A.C.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News