Live

Noi informații despre avionul care a zburat neautorizat deasupra României. Venea din Lituania și a fost găsit abandonat în Bulgaria

Data actualizării: Data publicării:
Avion de tip Beechcraft, imagine ilustrativă. Foto: Profimedia

Avionul de mici dimensiuni care a intrat neautorizat în spațiul aerian al României, Ungariei, Serbiei și Bulgariei venea de fapt din Lituania, potrivit presei maghiare. Aparatul de tip Beechcraft a aterizat fără permisiune la o bază sportivă din Debrețin, unde a făcut realimentarea, apoi a decolat în ciuda încercărilor poliției de a-l opri, relatează site-ul dehir.hu.

Avionul lituanian a aterizat ieri după-amiază la baza Aero-Clubului Hajdúszoboszló de lângă Debrețin, potrivit managerul bazei, István Juhos. Acesta a spus că aeronava a aterizat fără permisiune, iar două persoane au coborât și cel mai probabil au realimentat avionul din canistrele pe care le aveau la bord.

Poliția a sosit la aeroport și a încercat să-l împiedice să decoleze din nou. Nu a reușit însă, iar după 10-15 minute avionul s-a ridicat din nou în aer”, a spus el.

Avionul a intrat în Ungaria din spațiul aerian al Slovaciei, potrivit Ministerului Apărării de la Budapesta.

După 8 minute, aparatul de zbor a fost interceptat de două aeronave militare ale Forțelor Aeriene Ungare, de tip JAS 39 Gripen. Aeronava nu a răspuns interogărilor radio și nici semnalelor vizuale transmise de aeronavele militare.

În jurul orei 17.49, aeronava a intrat în spațiul aerian al României, în zona Oradea, fiind însoțită de cele două aeronave militare maghiare, în baza acordului cross-border dintre România și Ungaria, potrivit MApN.

La ora 17.58 aeronavele maghiare s-au întors către bază, ținta fiind preluată de două aeronave F-16 ale Forțelor Aeriene ale SUA, dislocate pe Baza 86 Aeriană Fetești, care se aflau în misiune de patrulare în spațiul aerian al României.

Misiunea celor două aeronave americane a fost similară, de interogare radio, identificare vizuală și escortare a aeronavei țintă.

Misiunea de poliție a fost apoi preluată de două aeronave F-16 ale Forțelor Aeriene Române, decolate de pe aceeași bază aeriană.

Avionul a intersectat, în jurul orei 19.00, pentru un interval de aproximativ două minute și spațiul aerian al Serbiei, într-o zonă aflată între Drobeta Turnu Severin și Korbovo.

În jurul orei 19.09, aeronava a intrat în spațiul aerian al Bulgariei, unde a și aterizat.

Avionul a fost găsit abandonat pe un aerodrom neutilizat situat în localitatea Buhovţi, din centrul Bulgariei. Aerodromul este civil, dar nu a mai fost utilizat de câteva decenii, conform site-ului Novinite.com.

Procuratura din Târgovişte (Bulgaria) încearcă să clarifice situaţia avionului de două locuri găsit abandonat pe un aerodrom vechi din satul Buhovţki, a declarat joi Ivana Mileva, purtătoarea de cuvânt a Procuraturii din Varna.

Autorităţile bulgare încearcă acum să afle cui aparţine şi să clarifice situaţia.

S-a stabilit că avionul a aterizat în ţara noastră şi, cu ajutorul Ministerului de Interne, zona aterizării a fost localizată. Cazul este investigat”, a spus Ministerul bulgar al Apărării.

Ministrul Apărării, Vasile Dîncu, a spus că este vorba despre un incident „mai degrabă ciudat”, o „lebădă neagră”, dar a subliniat că nu este „niciun motiv de îngrijorare” şi că nu a fost un eveniment care să pericliteze siguranţa naţională.

Editor : M.B.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Viktor Orban: Ungaria se bazează pe sprijinul României și al Bulgariei pentru a-și asigura livrările de energie

TAROM își modifică temporar politica de bagaje. Ce echipamente sportive pot fi transportate gratuit în sezonul de iarnă

Cel mai mare mister din istoria aviației. Autoritățile din Malaezia reiau căutările zborului MH370, dispărut acum mai bine de 10 ani

MAI a dat asigurări că vor exista doar „controale aleatorii și inopinate” la granițele cu Bulgaria și Ungaria de la 1 ianuarie 2025

Partenerii noștri