Noi informații despre asasinarea președintelui din Haiti. Poliție: A fost un comando de 28 de atacatori, Moise avea 12 răni de glonț
Grupul de comando responsabil de asasinarea preşedintelui haitian Jovenel Moise era format din 26 de columbieni şi doi americani originari din Haiti, a declarat poliţia haitiană. Între timp au fost făcute publice noi informații de la atac. Jovenel Moise avea 12 răni de glonț când a fost găsit.
"A fost un comando de 28 de atacatori, între care 26 de columbieni care au participat la operaţiunea de asasinare a preşedintelui", a declarat Léon Charles, director general al poliţiei haitiene, într-o conferinţă de presă, precizând că cei doi americani şi 15 columbieni au fost arestaţi, trei ucişi şi alţi opt sunt căutaţi, scrie BBC.
Preşedintele haitian Jovenel Moise, în vârstă de 53 de ani, a fost asasinat în noaptea de marţi spre miercuri de bărbaţi înarmaţi care au luat cu asalt reşedinţa acestuia din cartierul Pelerin situat în capitala ţării, Port-au-Prince.
În atac a fost rănită şi soția lui, Martine Moise. Ea a fost transportată în Florida pentru tratament, unde se află într-o stare stabilă.
Nu este încă clar cine a planificat atacul sau care a fost cauza lui. Premierul interimar al Haiti, Claude Joseph, a declarat însă pentru BBC că președintele în vârstă de 53 de ani ar fi putut fi vizat pentru că se lupta cu "oligarhii" din țară.
Joi, poliția a prezentat presei arme, pașapoarte columbiene și alte dovezi: "Străinii au venit în țara noastră pentru a-l ucide pe președinte", a spus director general al poliţiei haitiene. O mulțime de oameni furioși s-a adunat joi pentru a urmări operațiunea poliției din capitală. Unele mașini au fost incendiate, iar oamenii s-au adunat în fața unei secții de poliție unde erau reținuți suspecții.
Cine controlează acum țara?
Asasinatul a provocat confuzie cu privire la cine conduce acum Haiti. Potrivit Constituției, președintele Curții Supreme ar trebui să preia conducerea, dar acesta a murit recent de Covid-19.
Alte articole sugerează că premierul ar trebui să conducă. Ariel Henry fusese numit săptămâna aceata noul prim-ministru, dar nu a depus încă jurământul de învestire. El insistă însă că ar trebui să conducă țara. La rândul lui, Claude Joseph, premierul interimar, a declarat pentru BBC că este "nedumerit" de declarația dlui Henry și a adăugat că pe primul loc trebuie puse interesele țării.
Potrivit ONU, Claude Joseph ar trebui să rămână la conducere până la alegerile care vor avea loc la sfârșitul acestui an. El a spus că nu va candida la președinție.
Cum s-a desfășurat atacul?
Atacul a avut loc miercuri noapte, la ora 1.00. Cineva care locuiește în apropierea reședinței prezidențiale a filmat un convoi de mașini și oameni înarmați. Aceștia strigau prin megafon că lucrează pentru DEA, agenția americană antidrog, și că sunt în misiune.
"Este o operațiune a DEA! Este o operațiune a DEA!". Asta au strigat asasinii președintelui haitian ca oamenii din cartier să nu se sperie de focurile de armă.
Minciuna a fost credibilă, având în vedere ce probleme sunt în țară cu traficanții de droguri. După ce și-au îndeplinit misiunea, agresorii au plecat în convoi, în liniște, așa cum se vede pe imaginile surprinse de un localnic. Adevărul a ieșit la iveală abia când s-a făcut zi, când președintele a fost găsit mort.
Corpul președintelui a avut 12 răni de glonț, a declarat magistratul Carl Henry Destin pentru ziarul Le Nouvelliste.
Biroul și dormitorul lui au fost jefuite, iar el a fost găsit întins pe spate, acoperit de sânge, a spus magistratul.
Editor : Georgiana Marina
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News