Live

Noi atacuri lansate de rebelii Houthi asupra navelor din Marea Roșie. O dronă trasă din Iran a lovit un cargou în largul coastei Indiei

Data publicării:
O copie ce reprezintă un model de dronă fabricată de rebelii houthi, în Sanaa, Yemen. Foto: Profimedia Images

Un petrolier gabonez care naviga sub pavilion indian, MV Saibaba, a fost lovit sâmbătă în Marea Roşie de o dronă de atac trasă de rebelii houthi din Yemen, a anunţat Comandamentul Central American (CENTCOM), precizând că nu s-au înregistrat răniţi, transmite AFP, preluat de Agerpres.

Un alt cargou, MV Blaamanen, sub pavilion norvegian, a fost, de asemenea, vizat de o dronă a rebelilor houthi, care a ratat cu puţin ţinta, potrivit sursei citate.

De asemenea, un distrugător american care patrula sâmbătă în Marea Roşie a doborât patru drone de atac dinspre Yemen care îl vizau, a anunţat CENTCOM.

USS Laboon „a doborât patru drone aeriene fără pilot care veneau din zonele controlate de houthi din Yemen, care se îndreptau” spre nava americană, a declarat CENTCOM pe X (fostul Twitter), precizând că nu s-au înregistra răniţi sau pagube.

CENTCOM a mai precizat că, din 17 octombrie până în prezent, cu aceste două incidente, s-au înregistrat, în total, 15 atacuri comise de houthi asupra unor nave comerciale.

Cargou japonez atacat de o dronă trasă dinspre Iran, în largul coastei Indiei

Un cargou japonez ce transporta substanţe chimice a fost lovit sâmbătă la 200 de mile marine (370 km) în largul coastei Indiei de o „dronă de atac trasă din Iran”, a anunţat, într-un comunicat, Departamentul american al Apărării, informează AFP.

Atacul, care a avut loc la ora locală 10:00 (06:00 GMT), nu a provocat răniţi, iar un incendiu a fost stins, a adăugat Pentagonul, potrivit căruia armata americană „rămâne în comunicare cu nava în timp ce aceasta îşi continuă drumul către o destinaţie din India”.

Nava, Chem Pluto, navighează sub pavilionul Liberiei şi este operată de o companie olandeză.

Nicio navă de război americană nu se afla în apropierea cargoului în momentul atacului, care nu a fost revendicat imediat.

India a spus că a răspuns la o cerere de asistenţă. „Un avion a fost trimis la faţa locului şi a stabilit siguranţa navei şi a echipajului acesteia”, a declarat un oficial al marinei indiene pentru AFP. „O navă de război a marinei indiene a fost de asemenea trimisă la faţa locului pentru a oferi asistenţa necesară”, a adăugat el.

Incidentul are loc în momentul în care un val de atacuri cu drone şi rachete asupra navelor din Marea Roşie de către rebelii houthi din Yemen ameninţă să perturbe fluxurile comerciale globale, marile firme de transport maritim întrerupând trecerea prin strâmtoarea Bab el-Mandeb, care separă Peninsula Arabă de Africa.

Un înalt ofiţer iranian spune că şi alte rute maritime ar putea fi blocate

Un înalt ofiţer iranian a avertizat sâmbătă că rute maritime internaţionale, altele decât Marea Roşie, ar putea fi blocate ca răspuns la războiul din Fâşia Gaza, informează dpa.

Generalul Mohammad Reza Naqdi, purtător de cuvânt al comandantului Gărzilor Revoluţionare, a declarat că, „odată cu continuarea crimelor în Fâşia Gaza”, Statele Unite şi aliaţii săi ar trebui, de asemenea, să se aştepte la apariţia unor grupuri de rezistenţe suplimentare.

Marea Mediterană, strâmtoarea Gibraltar şi alte rute ar putea fi de asemenea, blocate în curând, a spus generalul, potrivit agenţiei de presă Fars News.

Iranul a negat orice implicare în atacurile rebelilor houthi din Yemen asupra traficului comercial în Marea Roşie.

Yemenul susţinut de Arabia Saudită şi rebelii houthi aliniaţi cu Iranul se angajează să adopte măsuri de încetare a focului

Guvernul yemenit susţinut de Arabia Saudită şi rebelii houthi aliniaţi cu Iranul s-au angajat să facă paşi către o încetare a focului, a declarat sâmbătă emisarul special al ONU pentru Yemen, informează Reuters.

Rebelii houthi, care controlează nordul Yemenului, luptă împotriva unei alianţe militare conduse de Arabia Saudită din 2015, într-un conflict care a ucis sute de mii de persoane şi a lăsat 80% din populaţia Yemenului dependentă de ajutorul umanitar.

Emisarul special al ONU, Hans Grundberg, într-o declaraţie emisă de biroul său, a declarat că „salută angajamentul părţilor faţă de un set de măsuri pentru a implementa o încetare a focului la nivel naţional, pentru a îmbunătăţi condiţiile de viaţă în Yemen şi pentru a se angaja în pregătirile pentru reluarea un proces politic incluziv sub auspiciile ONU”.

Grundberg „se va angaja acum cu cele două părţi pentru a stabili o foaie de parcurs sub auspiciile ONU care să includă aceste angajamente şi să sprijine implementarea lor”, se arată în declaraţie.

Foaia de parcurs, împreună cu încetarea focului, va include, de asemenea, angajamentul celor două părţi de a relua exporturile de petrol, de a plăti toate salariile din sectorul public, de a deschide drumurile în Taiz şi în alte părţi ale Yemenului şi de a „înlătura în continuare restricţiile asupra aeroportului Sanaa şi a portului Hudaydah”.

Coaliţia militară condusă de Arabia Saudită a intervenit în urmă cu mai bine de opt ani împotriva mişcării houthi, după ce, în 2014, aceasta a înlăturat din capitala Sanaa guvernul yemenit recunoscut internaţional şi susţinut de saudiţi.

Editor : A.C.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Liderul suprem al Iranului amenință Israelul și SUA că vor primi un „răspuns zdrobitor”. Amenințarea lui Ali Khamenei

Orașul care a depășit recordul istoric de poluare: de peste 80 de ori faţă de nivelul acceptabil stabilit de OMS

Atac cu rachetă în centrul Israelului vineri noapte. Libanul anunță peste 50 de morți în urma unor lovituri israeliene fără avertisment

Poluare extrem de toxică la New Delhi. Capitala Indiei a devenit un oraș irespirabil din cauza Festivalului Luminilor

Partenerii noștri