„Nimeni nu poate auzi sau vedea atacul apropiindu-se”. Israelul are drone cu bombe ce nu fac zgomot sau fum. Pot căra o tonă de muniție
Dronele înarmate israeliene folosesc bombe gravitaţionale care nu fac zgomot sau fum în cădere, ceea ce le face greu de anticipat sau evitat de către inamic, iar cel mai mare model de astfel de dronă poate transporta până la o tonă de muniţie, relatează joi agenţia Reuters, citând armata israeliană.
Israel a dezvăluit existenţa dronelor înarmate în arsenalul său în iulie anul trecut, după peste două decenii de discreţie, iar în noiembrie un general israelian a detaliat utilizarea în luptă a acestor sisteme de către forţele aeriene şi trupele de artilerie.
Sunt drone teleghidate, care aruncă bombe sau efectuează misiuni de observare şi apoi revin la bază, fiind distincte de dronele „kamikaze” despre care Iranul a afirmat că au fost folosite în atacul din weekend asupra unei uzine militare din Isfahan, incident pe care Israelul a refuzat să-l comenteze.
Un ofiţer israelian de rang înalt a menţionat pentru Reuters că flota de drone înarmate a Israelului cuprinde aeronava Heron TP, de dimensiunea unui avion de pasageri şi produsă de compania de stat Israel Aerospace Industries Ltd, şi aeronava mai mică Hermes produsă de Elbit Systems.
Heron este „cea mai voluminoasă dronă de care dispun Forţele de autoapărare israeliene, care poate transporta muniţie şi are o capacitate de încărcare efectivă de circa o tonă”, a precizat ofiţerul, transmite Agerpres.
Producătorii israelieni nu fac publice capacităţile dronelor înarmate, conform cerinţelor politicii de confidenţialitate a Ministerului Apărării, au indicat surse din industrie. Ofiţerul citat a mai spus că vânzările de astfel de drone capabile să lanseze bombe au loc între guverne şi nu necesită publicitate.
Acesta a adăugat că muniţia pentru drone este produsă în Israel şi că proiectilele sunt lansate în cădere liberă, putând atinge viteza sunetului, dar nu a dat alte detalii. Prin designul lor, „nimeni nu poate auzi sau vedea apropiindu-se un atac” cu astfel de drone înarmate, a spus ofiţerul israelian.
Acest lucru presupune totuşi ca lansarea să se producă la o altitudine suficient de mare pentru ca motorul dronei să nu poată fi auzit la sol, notează Reuters.
În războaie purtate pe timp de iarnă, cum a fost războiul din Gaza din 2008-2009, dronele trebuie operate însă sub nivelul norilor astfel încât camerele pentru identificarea ţintei să poată funcţiona, ceea ce înseamnă că pot fi auzite. Astfel însă se pierde elementul surpriză, a mai spus ofiţerul israelian.
Editor : A.C.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News