Naveta SpaceX, în pericol de a se ciocni cu un obiect spațial în timpul drumului către Stația Spațială Internațională
O situație plină de suspans s-a petrecut zilele trecute în drumul navetei Crew Dragon „Endeavour” către Stația Spațială Internațională. Misiunea comună a SpaceX, compania lui Elon Musk, și a NASA transporta patru astronauți către laboratorul orbital. Tocmai în momentul în care aceștia se pregăteau să meargă la odihnă, de la sol li s-a transmis comanda să îmbrace costumele presurizate și să-și pună centurile de siguranță, pentru că exista probabilitatea de a se ciocni cu un obiect spațial, relatează space.com.
Interesant este că NASA ar fi fost avertizată de Pentagon în legătură cu această posibilă coliziune. În cele din urmă, alarma a fost falsă, obiectul respectiv a trecut la distanță, iar capsula a andocat în siguranță pe Stația Spațială Internațională, unde cei patru astronauți s-au întâlnit cu colegii lor.
„Eu am urmărit în direct evenimentul și atunci când operatorul a spus 'Acum, îi rugăm pe astronauți să-și pună centurile de siguranță, pentru că s-a identificat un obiect necunoscut și până când știm despre ce este vorba, este mai bine să aveți centurile de siguranță' a fost o voce atât de calmă, încât credeai că OK, nu-i niciun fel de problemă, își pun centurile de siguranță. Și chiar așa a și fost. Între timp, operatorii au măsurat foarte bine unde se află obiectul respectiv, cam cât este de mare, dacă este un potențial pericol și după ceva timp, le-au spus: nu vă faceți niciun fel de problemă, pericolul a trecut, totul este în regulă, continuăm mai departe cu procedura noastră”, a povestit la Digi24 fizicianul Cristian Presură.
„Nu a fost vorba despre un obiect zburător neidentificat în sensul de extratereștri, ci despre un rest spațial. Nu s-a anunțat despre ce era vorba, nici nu știu dacă au putut să măsoare precis despre ce era vorba, însă ceea ce se știe cu siguranță e că era la o depărtare suficient de mare să nu pună în pericol capsula Dragon - la aproximativ 40 de kilometri distanță de capsulă”, a explicat fizicianul.
Gunoaie spațiale cu „motoraș”
Există această problemă a gunoiului spațial, despre care se știe și există stații pe Pământ care monitorizează toate gunoaiele spațiale mai mari decât o anumită dimensiune - care este orbita lor, unde se află etc. Acea rețea se împrăștie pe întreg Pământul - și rușii fac treaba aceasta, și americanii, și Pentagonul, și celelalte stații și atunci într-adevăr, când una dintre ele detectează un obiect cosmic care are o orbită ce se îndreaptă către zona unde se afla capsula, de pildă, atunci din proprie inițiativă îi anunță pe operatorii care se ocupă de această procedură. Este o procedură normală, înțelegerile au fost făcute dinainte, e o monitorizare care se face, nu e așa, că de niciunde apare un potențial pericol, a explicat Cristian Presură.
Fiecare obiect spațial care gravitează în jurul Pământului este mic în comparație cu dimensiunea planetei. Pământul are o rază de 6.000 de kilometri, iar obiectele despre care vorbim sunt ca pumnul, ca o ascuțitoare, unele poate mai mari. Dar sunt tot mai multe și este o problemă globală, pentru toți cei de pe Pământ, pentru că există mulți operatori și la un moment dat trebuie să cădem de acord când este prea mult, a punctat profesorul Presură.
Deja se discută foarte serios ca să se introducă o regulă clară, astfel încât următorii sateliți, următoarele obiecte care se lansează în spațiu să aibă un motoraș adițional, în așa fel încât, atunci când fie nu mai merge treaba cu ele, fie li se termină timpul de viață, obiectele respective să se îndrepte în atmosferă și să ardă, a arătat fizicianul.
Polaris Dawn, misiune îndeplinită
De ce este considerată lansarea Starship un succes
Cum se face pizza pe Stația Spațială Internațională
Lista miniștrilor din noul cabinet
Klaus Iohannis amână desemnarea premierului. „Coaliția pro-europeană continuă negocierile. Sunt optimist”
George Simion a mers la Palatul Cotroceni, pentru consultări, dar a anunțat că nu intră: „AUR nu recunoaște legitimitatea lui Iohannis”
Consultări la Palatul Cotroceni. Coaliția a stat sub 20 de minute. Partidele extremiste AUR, POT și SOS au refuzat să meargă
Ploi și lapoviță, în aproape toată țara. Meteorologii anunță și temperaturi de până la -15°
Editor : Luana Pavaluca
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News