Live

Nave de război americane navighează în strâmtoarea Taiwan, pentru prima dată de la vizita lui Pelosi (Reuters)

Data actualizării: Data publicării:
Nave de război americane navighează în strâmtoarea Taiwan, pentru prima dată de la vizita lui Pelosi. FOTO: Profimedia Images

Două nave de război ale marinei americane navighează în apele internaționale în strâmtoarea Taiwan, au declarat trei oficiali americani pentru Reuters. Este prima operațiune de acest fel de la creșterea tensiunii cu China din cauza vizitei președintelui Camerei SUA, Nancy Pelosi, la Taiwan.

În ultimii ani, navele de război americane și, uneori, cele din statele aliate cum sunt Marea Britanie și Canada, au traversat în mod curent strâmtoarea, atrăgând furia Beijingului.

China, care revendică Taiwanul drept teritoriu propriu în ciuda obiecțiilor guvernului ales democratic din Taipei, a lansat exerciții militare în apropierea insulei după ce Pelosi a vizitat-o ​​la începutul lunii august, iar acele exerciții au continuat.

Image: 712485502, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no

Vizita lui Pelosi a înfuriat Beijingul, care a văzut-o ca pe o încercare a SUA de a se amesteca în treburile interne ale Chinei.

Cei trei oficialii, vorbind sub rezerva anonimatului, au declarat sâmbătă că două crucișătoare ale marinei americane - Chancellorsville și Antietam – participă la operațiunea care este încă în desfășurare.

Astfel de operațiuni durează de obicei între opt și 12 ore și sunt monitorizate îndeaproape de armata chineză.

Strâmtoarea îngustă Taiwan a fost o sursă frecventă de tensiune militară de când guvernul învins al Republicii Chineze a fugit în Taiwan în 1949, după ce a pierdut un război civil cu comuniștii, care au înființat Republica Populară Chineză.

Vizita lui Pelosi a fost urmată după aproximativ o săptămână de un grup de alți cinci parlamentari americani, iar armata chineză a răspuns prin mai multe exerciții în apropierea Taiwanului. Cel mai recent parlamentar american care a ajuns la Tapei este Marsha Blackburn, sosită joi în Taiwan.

Administrația Biden a încercat să împiedice ca tensiunea dintre Washington și Beijing, înfuriată de vizite, să nu se transforme în conflict, reiterând că astfel de călătorii sunt obișnuită.

China nu a exclus niciodată folosirea forței pentru a aduce Taiwanul sub controlul său. În replică, Taiwanul spune că China nu a condus niciodată insula și, prin urmare, nu are dreptul să o revendice și că doar cei 23 de milioane de oameni ai săi pot decide viitorul lor.

Editor : G.M.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Viktor Orban este convins că în urma alegerilor din SUA „trecem de la vremea războiului la o eră a păcii"

Cel mai mare mister din istoria aviației. Autoritățile din Malaezia reiau căutările zborului MH370, dispărut acum mai bine de 10 ani

SUA au expulzat 270.000 de migranţi ilegali într-un an, mai mulți decât în mandatul lui Trump

Deputații taiwanezi au făcut din nou scandal în Parlament. Au construit baricade și s-au stropit cu apă

Partenerii noștri