Live

NATO intervine în confruntările din Kosovo dintre sârbi și albanezi

Data actualizării: Data publicării:
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg. Foto: Profimedia Images

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a cerut Kosovo duminică să calmeze tensiunile cu Serbia, la două zile după ce au izbucnit confruntări violente între poliţia kosovară şi sârbii care se împotrivesc instalării în funcţie a unor primari albanezi în urma alegerilor boicotate de etnicii sârbi.

Jens Stoltenberg a spus că a discutat despre situaţia din Kosovo şi cu şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, şi le-a cerut autorităţilor de la Belgrad şi Pristina să se angajeze într-un nou dialog mediat de UE.

„Pristina trebuie să dezescaladeze şi să nu întreprindă paşi unilaterali, destabilizatori”, a cerut secretarul general al NATO într-un mesaj pe Twitter, potrivit Reuters, preluată de Agerpres.

Consiliul de Securitate Națională al Serbiei a decis sâmbătă ca forțele armate ale țării să rămână stare de în alertă maximă din cauza „utilizării forței brutale de către Aljbin Kurti și trupele sale împotriva populației sârbe din Kosovo și Metohija”.

Sârbii, care sunt majoritari în nordul Kosovo, resping declaraţia de independenţă faţă de Serbia formulată de Kosovo în anul 2008 şi au refuzat să participe în aprilie la alegerile locale în urma cărora candidaţii albanezi au câştigat în patru municipalităţi. Din cauza boicotului sârb, prezenţa la urne a fost de doar 3,5%.

Prin urmare, etnicii sârbi spun că nu vor accepta primari care nu-i reprezintă. Trei din cei patru noi primari albanezi au intrat vineri în sediile primăriilor sub protecţia poliţiei kosovare, în timp ce protestatarii sârbi atacau cu pietre şi alte obiecte forţele de ordine care au recurs la gaze lacrimogene şi tunuri cu apă pentru a-i dispersa.

Situaţia a rămas tensionată şi duminică, în timp ce poliţişti kosovari puternic înarmaţi păzeau cu vehicule blindate sediile primăriilor.

Editor : B.P.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Cum s-ar putea încheia războiul din Ucraina în 2025. Analiză BBC: Ce variante are Zelenski

Documente militare secrete dezvăluie sute de ținte pe care Rusia plănuiește să le distrugă în caz de război cu Japonia și Coreea de Sud

Centrul de putere al Europei se schimbă. Cum ar putea arăta următoarea ordine mondială (Politico)

Un fost ministru al Guvernului din Serbia este printre cele 13 persoane inculpate în drama de la Gara din Novi Sad

Partenerii noștri