Live

NATO anunță că va aduce noi trupe în Kosovo dacă tensiunile cu Serbia se agravează

Data publicării:
Jens Stoltenberg și Aleksandar Vucici, la Bruxelles. Foto: Profimedia Images

NATO își va accentua prezența de menținere a păcii în Kosovo în cazul în care va avea loc o escaladare a tensiunilor cu Serbia vecină, a anunțat secretarul general al Alianței, Jens Stoltenberg, miercuri, cu puțin timp înainte de o nouă rundă de discuții între cele două țări, mediată de Uniunea Europeană, relatează Reuters.

„Avem, acum, o prezență semnificativă în Kosovo, aproape de 4.000 de trupe. Dacă va fi nevoie, vom muta aceste forțe, le vom desfășura acolo unde este nevoie și ne vom accentua prezența. Deja avem o prezență crescută în nord și suntem pregătiți să facem și mai mult”, spus Stoltenberg în cadrul unei conferințe de presă organizată după ce a discutat cu președintele sârb, Aleksandar Vucici, la Bruxelles.

Tensiunile dintre Serbia și Kosovo s-au accentuat, din nou, la începutul lunii, după ce guvernul de la Priștina a anunțat că îi va obliga pe sârbii din nordul țării, susținuți de guvernul de la Belgrad și care nu recunosc instituțiile kosovare, să folosească numerele de înmatriculare emise de Kosovo.

Situația s-a calmat după ce prim-ministrul kosovar, Albin Kurti, a acceptat să amâne măsura până la 1 septembrie, la presiunea SUA și UE.

Totuși, Vucici a declarat că discuțiile cu Kurti, de joi, vor fi dificile pentru că cele două părți nu sunt de acord în aproape nicio privință.

La rândul său, Kurti a subliniat intenția Kosovo de a deveni membru NATO: „Amenințările, riscurile și provocările cu care NATO se confruntă în actualul mediu de securitate sunt simțite și de țara noastră.

Instituțiile din Kosovo și cetățeni noștri au motive să fie vigilenți în ce privește abordarea distructivă a vecinului nostru de la nord față de Kosovo și față de regiune în general, în condițiile planurilor dăunătoare ale Rusiei pentru Europa și pentru Balcani”, a spus el.

Kosovo și-a declarat unilateral independența de Serbia în 2008 și este recunoscut de 97 de țări ONU. Serbia îl consideră ca fiind parte integrantă a teritoriului său și neagă că lucrează la accentuarea tensiunilor și conflictelor acolo. Guvernul de la Belgrad acuză, însă, că etnicilor sârbi din Kosovo nu le sunt respectate drepturile.

Vucici spune că Serbia vrea să evite o escaladare a tensiunilor dar a amenințat voalat cu războiul: „Este important să înțelegem că există o nouă generație de bărbați tineri care văd Kosovo ca pe un teritoriu sârb și care nu vor mai tolera teroarea”.

Editor : Adrian Dumitru

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Vladimir Putin l-a primit pe premierul slovac Robert Fico la Kremlin

Vucic vrea să scape de proteste închizând școlile din Serbia mai devreme pentru vacanța de iarnă

Vladimir Putin, reacție furioasă după atacul cu drone asupra orașului rus Kazan

Avertisment dur al Giorgiei Meloni: Rusia e o amenințare mai mare decât ne imaginăm. UE trebuie să fie pregătită

Partenerii noștri