Live

NASA ar putea să ducă din nou cosmonauți ruși pe Stația Spațială Internațională. Primul candidat: singura femeie cosmonaut a Rusiei

Data publicării:
Rusia a fost singura țară din lume care a transportat oameni până pe SSI din anul 2011, când SUA au renunțat la programul de navete spațiale reutilizabile. Acum, odată cu introducerea noilor rachete de la Space-X, rușii speră că vor putea zbura și cu navele americane. Foto: Profimedia Images

Moscova se așteaptă ca NASA să înceapă din nou să transporte cosmonauți ruși pe Stația Spațială Internațională (SSI), începând din 2022, a declarat miercuri șeful agenției spațiale ruse Roscosmos. Primul cosmonaut care s-ar putea alătura zborurilor americane este și singura femeie cosmonaut a Rusiei, potrivit Reuters.

Rusia a fost singura țară din lume care a transportat oameni până pe SSI, încă din anul 2011, când SUA au renunțat la programul de navete spațiale reutilizabile pe care l-au început în 1981. NASA a decis atunci să își redirecționeze resursele spre explorarea spațiului îndepărtat.

Agenția spațială americană a reluat zborurile spre SSI luna trecută cu noua sa navetă Crew Dragon, la bordul căreia Moscova se așteaptă ca Washingtonul să facă loc și pentru cosmonauții săi.

Șeful Roscosmos, Dmitri Rogozin, a spus că a discutat problema cu omologii săi americani. De asemenea, a fost extinsă participarea Rusiei la misiunile de întreținere ale SSI, potrivit unui interviu publicat de Interfax.

Cooperarea spațială ruso-americană și tensiunile provocate de testul armelor anti-satelit - o relație ambivalentă

Relațiile tensionate dintre Washington și Moscova au cuprins și spațiul extraplanetar. Totuși, Rogozin a spus că cele două agenții plănuiesc să finalizeze înțelegerea în prima parte a anului 2022, cu ocazia vizitei șefului NASA Bill Nelson la Moscova.

Rogozin a menționat că primul cosmonaut care se va urca în navetele spațiale americane ar putea fi Anna Kikina, singura cosmonaută a Roscosmos.

Anna Kikina, singura femeie cosmonaut a Roscosmos, ar putea fi primul cosmonaut rus care va zbura până la Stația Spațială Internațională cu noile rachete americane Crew Dragon, de la Space-X. Foto: Profimedia Images

În noiembrie, oficialii americani i-au acuzat pe ruși că au pus în pericol SSI, după ce au distrus un satelit artificial dezafectat. Testul rușilor a produs mii de fragmente și deșeuri care acum orbitează Pământul și ar putea periclita toate activitățile spațiale din următorii ani.

În luna decembrie, Roscosmos a spus că SSI a făcut manevre pentru a evita coliziunea cu un fragment spațial ce provenea dintr-un vehicul de lansare american.

Citește și: Arma antisatelit a Rusiei și gunoiul spațial al omenirii - ingredientele Apocalipsei în care cerul riscă să cadă, la propriu, peste noi

Editor : Raul Nețoiu

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

EXCLUSIV Început abrupt de emisiune: ”Florin ne-a cutremurat cu o veste”. Dezvăluirea făcută imediat, în direct

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

De ce nu au mai ajuns oamenii pe Lună de mai bine de 50 de ani. „Dacă nu era riscul politic, probabil că eram deja pe Marte”

Lansare cu succes către ISS a unui experiment ştiinţific dezvoltat integral în România. Ce va analiza dispozitivul în spațiu

Primul satelit de lemn din lume a fost lansat într-o misiune pentru a dovedi că „vom putea trăi în spațiu pentru totdeauna”

Bill Nelson, NASA: Nu am văzut diviziune rasială sau religioasă. Din perspectiva spațiului, toți suntem cetățeni ai planetei Pământ

Partenerii noștri