Live

Muntenegru și Serbia și-au expulzat reciproc ambasadorii, cu patru zile înainte ca la Podgorița să se instaleze o putere pro-sârbă

Data actualizării: Data publicării:
Președintele muntenegrean Milo Djukoanovic, care se află la putere de aproape 30 de ani, este considerat omul politic ce a îndepărtat Podgorița de Serbia și a dus-o către alianțele cu Occidentul Foto: Guliver/GettyImages

Muntenegru și Serbia şi-au expulzat sâmbătă reciproc ambasadorii acreditaţi la Belgrad, respectiv Podgorița, într-o escaladare a tensiunilor care există de ceva timp între cele două două ţări ce au făcut parte din fosta Iugoslavie, relatează Euronews.

Muntenegru l-a declarat pe ambasadorul sârb Vladimir Bozovic persona non-grata reproșându-i „amestecul îndelungat și continuu în afacerile sale interne”. Diplomatul a primit 72 de ore ca să părăsească ţara.

Serbia a anunţat la câteva ore după accea o măsură reciprocă, declarându-l pe ambasadorul muntenegrean Tarzan Milosevic persona non-grata şi expulzându-l.

Aceste gesturi între două țări care cândva aveau relații foarte bune intervin în condițiile în care la Podgorița se pregătește o schimbare a puterii, pentru prima dată după foarte mulți ani.

Cum și-au despărțit drumurile Serbia și Muntenegru

Serbia și Muntenegru, care au alcătuit o federație după destrămarea fostei Iugoslavii, s-au despărțit amiabil, în 2006, când Muntenegru și-a declarat în mod pașnic independența printr-un referendum. De atunci, Muntenegru s-a aflat sub conducerea lui Milo Djukanovic - fie ca președinte, fie ca premier. Djukanovic, la fel ca și președintele sârb Aleksandar Vukic, este un fost aliat al lui Slobodan Miloșevici, numai că pe parcursul anilor  el a devenit un prooccidental fervent și a condus țara către aderarea la NATO. Serbia, în schimb, a rămas departe de alianța militară occidentală. 

În timpul guvernării sale, Djukanovic a îndepărtat Muntenegru de alianţa sa tradiţională cu Serbia şi Rusia pentru a adera la Alianţa Nord-Atlantică.

Numai că acum, partidul preşedintelui muntenegrean Milo Djukanovic (Partidul Democrat al Socialiştilor), care a condus ţara timp de aproape 30 de ani fără întrerupere, a pierdut pentru prima dată alegerile, în vară, iar guvernul său mai are de stat la putere doar patru zile. 

Miercuri, Parlamentul de la Podogriţa urmează să voteze un nou guvern, care reuneşte trei formaţiuni ale opoziţiei văzute ca fiind pro-sârbe.

Serbia, acuzată că s-a amestecat în viața politică a Muntenegrului

În timpul mandatului său, Djukanovic a încercat să consolideze identitatea muntenegreană. Serbia a continuat însă politica sa de exercitare a influenţei în Muntenegru prin intermediul Bisericii Ortodoxe Sârbe, a diplomaţiei şi a presei. 

Actualele autorități de la Podgorița au acuzat Serbia că au ajutat forțele de opoziție cu scopul de a-și instala aliații la putere și a avea din nou influență asupra țării. 

Ambasadorului sârb Bozovic i se reproșează o „lipsă vădită de respect” pentru că ar fi calificat decizia Muntenegrului din 1918 de a se alătura regatului sârb drept un act de „eliberare” și „liberă voință” a poporului muntenegrean. Un secol mai târziu, în 2018, Parlamentul din Muntenegru declarase nulă și neavenită această decizie prin care Podgorița renunțase la suveranitatea sa.

Citiți și:  Serbia sancționează Muntenegru, după ce micul stat eliberat de coronavirus a refuzat să-și deschidă granițele pentru sârbi

Editor : Luana Pavaluca

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

S-a cerut o măsură radicală, înaintea pronunțării deciziei de un trilion de euro: ”Să oprească tot. Mulți vor muri”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Noi proteste antiguvernamentale în Serbia, după incidentul cu victime din gara Novi Sad. Mii de persoane au ieșit în stradă la Belgrad

Proteste violente în Serbia, după dezastrul din gara de la Novi Sad unde au murit 14 oameni. „Vucic, ai sânge pe mâini”

Alegeri SUA 2024. Preşedintele Serbiei declară că victoria Kamalei Harris ar putea declanşa un al Treilea Război Mondial

Ministrul construcțiilor din Serbia a demisionat, după ce 14 oameni au murit în urma prăbușirii acoperișului gării din Novi Sad

Partenerii noștri