Live

Tupeu rusesc. După ce Moscova a tăiat gazele, Zaharova acuză Chișinăul pentru criza energetică din Transnistria

Data publicării:
Centala de la Cuciurgan, din Transnistria, nu mai primește gaze de la Gazprom, iar rezervele de cărbune nu fac față cererii pentru producția de electricitate. Foto: Profimedia

Purtătoarea de cuvânt a ministerului rus de externe, Maria Zaharova, acuză Chișinăul că a blocat livrările de energie electrică către Transnistria și vorbește despre practici „neo-naziste” ale autorităților din Republica Moldova. Chișinăul a arătat însă în repetate rânduri că s-a oferit să ajute Tiraspolul după ce Gazprom a tăiat gazele, însă autoritățile din Transnistria au refuzat orice ajutor. Între timp, sute de mii de oameni îngheață de frig în case, după ce livrările de gaze rusești către Transnistria au încetat la începutul anului.

Purtătoarea de cuvânt a ministerului rus de externe, Maria Zaharova, a declarat la radio Sputnik că blocarea de către Moldova a livrărilor de energie electrică către Transnistria este o batjocură la adresa locuitorilor din stânga Nistrului.

„Acest lucru se întâmplă cu întregul set de instrumente neo-naziste, atunci când intimidarea și hărțuirea încep pe baza naționalității, a factorilor socio-culturali. Se utilizează întregul arsenal, întreaga trusă de instrumente, deoarece vorbim despre o aplicare absolut nelimitată, permisivă a întregii game a ceea ce ar fi trebuit să se scufunde în uitare. De la hărțuirea bazată pe limbaj până la deconectarea de la resursele vitale. Aceasta este bătaie de joc în adevăratul sens al cuvântului”, a declarat Maria Zaharova la radio Sputnik, potrivit agenției TASS.

Agenția de presă de stat rusă TASS mai scrie că livrările de gaze către Moldova au fost sistate la începutul lunii ianuarie, ca urmare a interzicerii tranzitului de gaze rusești prin Ucraina și a refuzului Chișinăului de a plăti o datorie pentru combustibilul consumat, pe care Rusia o estimează la 709 milioane de dolari.

Liderul de la Tiraspol acuză Chișinăul că minte

Declarațiile Mariei Zaharova sunt în concordanță cu ale autorităților de la Tiraspol, care a aruncat vina pentru criza energetică tot pe Republica Moldova.

Autoproclamatul lider de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, a negat că autoritățile de la Chișinău și-au oferit sprijinul pentru regiunea transnistreană, în contextul crizei energetice provocate de sistarea livrărilor de gaze naturale din Rusia.

„Este acum o informație potrivit căreia Moldova ar vrea să ne ajute și noi refuzăm. Este o minciună, nicio propunere către președintele regiunii transnistrene din partea Moldovei sau altor țări nu au fost. Să ne arate măcar o scrisoare unde mi s-au adresat cu propunerea de a ne oferi ajutor”, a spus Vadim Krasnoselski într-un mesaj video pe Telegram, potrivit TV8.md.

Chișinăul s-a oferit să ajute

Purtătorul de cuvânt al guvernului de la Chișinău l-a contrazis însă pe liderul separatist transnistrean și a prezentat la postul de televiziune moldovenesc TV8 un document oficial prin care Chișinăul a înștiințat Tiraspolul, mai precis pe ministrul de externe din Transnistria, Vitalie Ignatiev, despre disponibilitatea de a ajuta regiunea.

„Este o scrisoare în limba rusă emisă pe data de 11 decembrie. Prin scrisoare, Chișinăul se adresează Tiraspolului și amabil îi vorbește despre căutarea de soluții comune pentru oamenii de pe malul stâng și drept, inclusiv cooperarea cu partenerii internaționali. A fost și un răspuns la această scrisoare peste câteva zile, pe data de 16 decembrie pe mai multe pagini, semnată de domnul Ignatiev, unde se spune printre altele despre amestecul în treburile interne... cu alte cuvinte, se refuză orice colaborare. O scrisoare prin care se oferă ajutor a fost ridiculizată, cu alte cuvinte”, a declarat Daniel Vodă, purtătorul de cuvânt al guvernului de la Chișinău, potrivit sursei citate.

De asemenea, la începutul acestui an, companiile moldovenești Moldovagaz și Energocom au anunțat că sunt dispuse să ajute Tiraspoltransgaz să cumpere gaze de pe orice platformă europeană, pe baza condițiilor de piață, pentru a asigura locuitorii din stânga Nistrului cu resurse energetice.

Președintele interimar al Moldovagaz, Vadim Ceban, a declarat că Tiraspoltransgaz a refuzat însă ajutorul Chișinăului.

Într-un răspuns trimis pe 2 ianuarie, autoritățile transnistrene au respins oferta, susținând că aceasta ar implica achiziționarea de gaze la prețuri „mai mari și instabile”. Tiraspolul a mai declarat că se așteaptă ca Gazprom să reia livrările de gaze conform contractului care expiră în 2026, potrivit agenției de presă IPN.md

Transnistria, fără căldură și curent

Sute de mii de oameni din Transnistria se confruntă cu o iarnă grea, fără încălzire, după ce regiunea a rămas fără gazele furnizate de Gazprom.

Transnistria primea gaz rusesc via Ucraina de decenii, folosindu-l pentru a genera electricitate din care o parte era apoi vândută restului Republicii Moldova, care îşi asigura astfel 80% din consum.

72.000 de gospodării au rămas fără gaze, iar 1.500 de blocuri de locuit nu au încălzire şi apă caldă din cauza încetării livrărilor de la Gazprom, conform autorităţilor locale.

Centrala de la Cuciurgan a trecut la producţia de curent electric pe bază de cărbune, însă, începând cu 3 ianuarie au loc zilnic deconectări „în evantai" din cauză că producţia este depăşită de consumul de energie electrică.

Citește și: Şefa diplomaţiei europene acuză Rusia că duce un „război hibrid” în Republica Moldova: „Utilizează gazul ca armă”

Editor : Bogdan Păcurar

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Cum este viaţa în Transnistria, unde locuitorii nu mai au gaze, căldură și curent. „Oamenii au fost transformaţi în zombie”

Zelenski a discutat cu Maia Sandu despre criza energetică din Transnistria. „Suntem gata să ajutăm”

Burduja: România nu este afectată de sistarea tranzitului gazelor naturale prin Ucraina

Şefa diplomaţiei europene acuză Rusia că duce un „război hibrid” în Republica Moldova: „Utilizează gazul ca armă”

Partenerii noștri