Live

Maia Sandu, mesaj de Ziua Independenței Republicii Moldova: Războiul se va termina, iar noi vom ieși din crize mai puternici

Data publicării:
Maia Sandu le-a transmis compatrioților, de Ziua Independenței, să aibă încredere în democrație, pentru că vor ieși mai puternici din crizele aduse de războiul de la granițe Foto: Facebook Maia Sandu

Republica Moldova a împlinit, sâmbătă, 31 de ani de la proclamarea independenței de Uniunea Sovietică. Aniversarea vine într-un context tensionat de invazia rusă din Ucraina. În discursul rostit sâmbătă, președinta Maia Sandu și-a încurajat compatrioții să aibă încredere în valorile democrației și în faptul că războiul de la granițe și crizele pe care le-adus se vor încheia la un moment dat și îi vor face mai puternici.

Anul trecut, președinta Maia Sandu marca momentul celor trei decenii de independență alături de președintele Klaus Iohannis, dar și de șefii de stat din Polonia, Andrzej Duda, și Ucraina, Volodimir Zelenski, care au venit la Chișinău. Anul acesta, Ucraina, care și ea a împlinit zilele trecute 31 de ani de la independență, este o țară în război. 

Maia Sandu a condamnat agresiunea rusă din Ucraina, afirmând că războiul înseamnă criză şi sărăcie. „Războiul nedrept al Rusiei împotriva Ucrainei ne arată clar preţul libertăţii”, a spus ea, adăugând: „Războiul se va termina, iar noi vom reuşi să ieşim din aceste crize mai puternici, mai rezistenţi”, relatează Radio Europa Liberă, citat de Agerpres.

„Dacă unii vor întreba la ce foloseşte libertatea şi democraţia când preţurile cresc, le vom răspunde: libertatea noastră ne face mai puternici, ne dă voce, demnitate şi putere, ne face să stăm drepţi, să nu ne temem şi să judecăm după interesul nostru propriu, nu după dictatul cuiva din afară”, a spus Maia Sandu într-un discurs rostit în faţa mulţimii adunate în Piaţa Marii Adunări Naţionale din Chişinău.

Maia Sandu şi-a îndemnat concetăţenii să creadă în forţele proprii şi să nu se oprească „la mijloc de drum”, astfel încât să le poată lăsa copiilor o „ţară liberă, în care să îşi croiască viitorul”.

Președinta Republicii Moldova a rostit discursul după ce a depus flori la monumentul lui Ştefan cel Mare, împreună cu şefa guvernului, Natalia Gavriliţa, şi cu preşedintele parlamentului, Igor Grosu.

Republica Moldova a marcat împlinirea a 31 de ani de la proclamarea independenţei cu festivități desfășurate sub genericul „Ţară mică, inimă mare”, un slogan lansat de Maia Sandu la începutul primăverii, când Republica Moldova şi-a deschis graniţele pentru primirea refugiaţilor din Ucraina.

Citiți și: Iohannis, de ziua Independenţei Republicii Moldova: UE, singura opţiune către un viitor prosper și democratic

Mesajul transmis de SUA cu ocazia Zilei Independenței Republicii Moldova

De altfel, și secretarul de stat american Antony Blinken a făcut referire la acest slogan în mesajul transmis Chișinăului cu ocazia Zilei Independenței.  „Republica Moldova a arătat lumii că este o ţară mică, cu o inimă mare”, a afirmat Antony Blinken în mesajul postat pe site-ul Departamentului de Stat.

SUA sunt alături de poporul Republicii Moldova în eforturile acestuia de a-şi apăra suveranitatea şi integritatea teritorială şi de a rezista influenţei străine din partea actorilor care încearcă să se interfereze în integrarea europeană a republicii, a punctat sâmbătă secretarul de stat american Antony Blinken în mesajul de felicitare adresat Chişinăului.

Şeful Departamentului de Stat a felicitat întregul popor al Republicii Moldova, adăugând că această zi este deosebit de semnificativă, întrucât Republica Moldova „îşi demonstrează puterea şi rezistenţa în primirea şi sprijinirea a sute de mii de refugiaţi forţaţi să fugă de invazia brutală a Rusiei în Ucraina”.

Washingtonul asigură Republica Moldova de întreg sprijinul său pentru „reformele democratice ale guvernului şi eforturile acestuia de a lupta împotriva corupţiei şi de a construi o economie care să funcţioneze pentru toţi moldovenii”, subliniază secretarul de stat american.

„Statele Unite felicită Republica Moldova pentru progresul şi hotărârea sa. Aşteptăm cu nerăbdare să ne consolidăm în continuare relaţia bilaterală, înrădăcinată în valorile noastre democratice comune", adaugă şeful Departamentului de Stat.

Un mesaj de felicitare cu această ocazie a fost transmis şi de către ambasadorul SUA la Chişinău, Kent Logsdon, rostit în limba română într-o înregistrare video, conform Radio Chişinău.

„SUA se mândreşte să vă fie partener de 30 de ani. Am conlucrat pentru a aboli provocările imediate şi pentru a construi o republică democratică, prosperă, sigură, care e parte a lumii libere”, afirmă ambasadorul american, menţionând că Statele Unite vor conlucra cu guvernul moldovean pentru sporirea oportunităţilor economice şi diversificării resurselor energetice, în lupta cu corupţia şi asigurarea securităţii.

„Ne angajăm să susţinem reformele dumneavoastră pe calea integrării europene a ţării. Cetăţenii moldoveni au impresionat omenirea cu puterea şi solidaritatea lor atunci când şi-au deschis casele pentru refugiaţii din Ucraina”, afirmă diplomatul american în acelaşi mesaj video, citat de Agerpres.

România, primul stat care a recunoscut independența Republicii Moldova

Republica Moldova marchează la 27 august a 31-a aniversare de la adoptarea Declaraţiei de Independenţă faţă de Uniunea Sovietică.  România a fost primul stat care a recunoscut independenţa Republicii Moldova, în aceeaşi zi în care a aceasta a fost proclamată.

Republica Moldova şi-a proclamat independenţa la 27 august 1991, în contextul destrămării Uniunii Sovietice. Este una dintre cele nouă foste republici sovietice care s-au desprins de Moscova după lovitura de stat eşuată din 21 august 1991, când conservatorii comunişti au încercat să îl înlăture de la putere pe preşedintele Mihail Gorbaciov.

În centrul Chişinăului a fost convocată atunci Marea Adunare Naţională, iar parlamentul, reunit în şedinţă extraordinară, a adoptat Declaraţia de Independenţă, drapelul tricolor si imnul de stat „Deşteaptă-te române” (pe care îl adoptase și România), cu majoritate absolută de voturi.

„Republica Moldova este un stat suveran, independent și democratic, liber să-și hotărască prezentul, viitorul fără nici un amestec din afară, în conformitate cu idealurile și năzuințele sfinte ale poporului în spațiul istoric și etnic al devenirii sale naționale”, se spunea în Declaraţia de Independenţă, care a fost adoptată în unanimitate de către cei 278 de deputaţi prezenţi.

În 1992, noul stat a devenit membru al ONU, iar patru ani mai târziu, a devenit membru al Consiliului Europei.

Citiți și: Ciucă, mesaj la 31 de ani de la proclamarea Independenţei R. Moldova: Am fost, suntem şi vom fi alături de fraţii de peste Prut

Editor : Luana Pavaluca

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Radu Drăgușin l-a impresionat pe antrenorul lui Tottenham: ce a spus Ange Postecoglou după 4-0 cu Manchester City

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Premierul Recean îndeamnă cetăţenii români din R. Moldova să voteze „neapărat” la alegerile prezidențiale

Republica Moldova a semnat un acord de parteneriat pentru securitate și apărare cu Marea Britanie

Republica Moldova se va dota cu sisteme anti-dronă, după ce mai multe drone ruseşti au căzut pe teritoriul său

Alertă la Chișinău. O dronă a fost găsită în apropriere de un mall și o arenă sportivă din capitala Republicii Moldova

Partenerii noștri