Live

Este Facebook cea mai eficientă armă împotriva democrației? Ce se întâmplă în Rep. Moldova înaintea alegerilor de duminică

Data publicării:
Foto: Agerpres

Facebook a oprit o încercare de influenţare a alegătorilor în Republica Moldova, ceea ce alimentează temeri cu privire la faptul că alegerile europene din mai ar putea fi vizate la rândul lor, a anunţat gigantul american, relatează Reuters.

Foto: Agerpres

Angajaţi ai Guvernului moldovean aveau legături cu o parte a acestor activităţi, a anunţat grupul, cu sediul în California. Autorităţile de la Chişinău au negat că ar şti ceva în acest sens.

Facebook a precizat că a şters numeroase pagini şi conturi concepute astfel încât să pară pagini de opinie independente şi să se prezinte drept o organizaţie locală de verificare a faptelor în vederea alegerilor parlamentare prevăzute la sfârşitul săptămânii.

„Ei au creat, astfel, o buclă de feedback”, a declarat la Bruxelles însărcinatul Facebook cu securitatea cibernetică Nathaniel Gleicher.

„Potrivit evaluărilor noastre, existau legături între o parte a acestei activităţi şi persoane asociate Guvernului moldovean”, a precizat el.

Guvernul a anunţat că salută orice iniţiativă de combatere a ştirilor false „fake news”, precizând că nu verifică conturile private a celor peste 200.000 de angajaţi ai statului.

„Ei au diverse vederi şi opinii politice, iar statul este obligat să menţină limita între lupta împotriva fenomenului fake news şi garantarea libertăţii de exprimare a cetăţenilor”, a subliniat Executivul.

Facebook a anunţat că a şters 168 de conturi, 28 de pagini şi opt conturi de Instagram cu un „comportament neautentic”. Aproximativ 54.000 de conturi au urmărit cel puţin una dintre aceste pagini pe reşeaua de socializare.

Deţinătorii paginilor şi conturilor respective au postat de obicei mesaje despre ştiri locale şi probleme politice precum solicitări de educaţie în limbile rusă şi engleză şi o eventuală reunificare cu România, a precizat gigantul.

Facebook și apărarea alegerilor libere

Facebook şi-a intensificat eforturile în lupta împotriva dezinformării, vizând conturi din Rusia, Iran şi Indonezia în ultimul an, în urma unor critici cu privire la faptul că nu face suficient să oprească extremismul şi propaganda online.

Vulnerabilităţile expuse în această fostă republică sovietică, situată între România, un stat membru UE, şi Ucraina, reprezintă totodată un avertisment înaintea alegerilor în Ucraina şi alegerilor europene.

Uniunea Europeană (UE) exercită presiuni asupra giganţilor reţelelor de socializare să facă mai mult pentru a opri ceea ce denunţă drept încercări ruse de a submina democraţii occidentale prin campanii de dezinformare care seamănă disensiuni. Rusia a negat în mod repetat acuzaţiile.

Tentative simple de manipulare pot afecta alegerile, a avertizat Gleicher. ”Începem să observăm că actori încearcă să creeze impresia că există o manipulare, fără să existe prea multe conturi”, a declarat el.

”Echipele noastre sunt deja operaţionale şi se concentrează asupra alegerilor parlamentare europene, iar aceste (acţiuni) nu vor face decât să crească odată cu apropierea alegerilor, iar rimul ameninţării creşte”, a declarat el.

Afectat de scandaluri, Guvernul prooccidental moldovean nu a reuşit să crescă nivelul de trai în ţară. Acest lucru i-a împins pe mulţi alegători către socialişti, favorabili unei apropieri faţă de Rusia.

Parlamentul European (PE) a catalogat în noiembrie Republica Moldova drept un ”stat captiv al unor interese oligarhice” şi există îngrijorări cu privire la corectitudinea alegerilor parlamentare moldovene de la 24 februarie.

Potrivit unor analişti, scrutinul nu va conduce la formarea unei majorităţi parlamentare, ceea ce ar putea conduce la luni de dispute sau la convocarea unor noi alegeri.

Sursa: news.ro

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Elena Lasconi, după consultările cu Iohannis: „Am fost să îi transmitem că mandatul lui s-a încheiat şi că trebuie să-şi dea demisia”

Mesajul preşedintei CE Ursula von der Leyen, la 35 de ani de la Revoluţie: „Românii şi-au apărat dreptul de a-şi alege propriul destin”

Meta a fost amendată în UE cu 251 de milioane de euro din cauza piratării a trei milioane de conturi Facebook în 2018

CNA a dispus eliminarea materialelor legionare de pe YouTube și Facebook și a sesizat DNSC privind site-uri extremiste

Partenerii noștri