Live

Care este cea mai pro-rusă regiune din Republica Moldova, unde 95% din oameni au votat împotriva referendumului de aderare

Data publicării:
Din cele 2.221 de secții de votare, 234 au fost deschise pentru cetățenii aflați în străinătate, iar alte 30 – pentru cetățenii din Transnistria. Foto: INQUAM Photos / Octav Ganea

Aproape 95% din voturile exprimate în regiunea autonomă Găgăuzia, în sud-vestul Republicii Moldova, au fost împotriva aderării țării la Uniunea Europeană, scrie publicația Ziarul de Gardă. Găgăuzia este condusă de bașcana Evghenia Guțul, considerată o unealtă a oligarhului fugar Ilan Șor. De asemenea, Maia Sandu a primit doar 2% din voturi în această regiune.

Găgăuzia este regiunea cu cele mai multe voturi anti-UE din Republica Moldova, potrivit sursei citate.

Datele preliminare de la Comisia Electorală Centrală arată că în regiune au votat 57.847 de persoane la referendum, dintre care 94,84% au votat NU (împotriva aderării Republicii Moldova la UE) și doar 5,16% au votat DA.

La alegerile prezindențiale au votat 62.545 de persoane în regiunea găgăuză. Cele mai multe voturi le-au strâns fostul procuror general Alexandr Stoianoglo (Partidul Socialiștilor) - 48,67%, care se va confrunta în turul doi cu Maia Sandu, și o fostă procuroare anticorupție, Victoria Furtună (independentă) - 28,88%.

Maia Sandu s-a situat abia pe locul al cincilea, cu 2,26% din voturile alegătorilor din regiunea găgăuză, mai scrie ZDG.

Conducerea regiunii găgăuze este controlată de oligarhul Ilan Șor, potrivit ZGD, care scrie că actuala bașcană, Evghenia Guțul, și-a câștigat mandatul cu susținerea acestuia.

Tot Ziarul de Gardă a scris că sâmbătă, cu o zi înainte de alegeri, când campania electorală se încheiase, rețeaua lui Ilan Șor le-a transmis „activiștilor” și „simpatizanților” pe cine să voteze la prezidențiale.

Potrivit surselor ZdG din interiorul rețelei controlate de Ilan Șor și Blocul „Victorie” (Pobeda), sâmbătă, când campania electorală era interzisă, „activiștii” lui Șor au primit mesaje în care au fost informați pe cine trebuie să voteze.

„Activiștii” fie au primit mesaje, fie au fost sunați de șefii de sectoare, fiind somați să-i informeze și pe „simpatizanți” referitor la candidatul care trebuie votat. Oamenii au fost îndemnați să voteze pentru candidați diferiți.

Editor : B.P.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

”Să fie deportați în Siberia!” Nu s-a abținut după ce a văzut ce s-a întâmplat la referendumul din Republica Moldova

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Votul din Moldova a avut loc în condițiile unei „intimidări fără precedent” din partea Rusiei, avertizează UE

Maia Sandu, despre rezultatul referendumului: „Permite introducerea în Constituție a principiului care presupune aderarea la UE”

Reacția lui Marcel Ciolacu după referendumul din Republica Moldova. Ce spune premierul despre rezultat

Maia Sandu acuză „o fraudă fără precedent” în prima reacție după alegeri: „Scopul a fost să cumpere 300 de mii de voturi”

Partenerii noștri