Live

Misterul avionului doborât la Belgorod se adâncește. Informația care pare să contrazică tot ce spun rușii

Data actualizării: Data publicării:
Momentul în care avionul militar rusesc se prăbușește în regiunea Belgorod din Rusia. Foto: Captură video

Rusia a difuzat o înregistrare video care ar surprinde momentul în care prizonierii ucraineni urcă în aeronava doborâtă în Belgorod, dar imaginile sunt extrem de neclare. Rusia și Ucraina se acuză reciproc de crimă în cazul avionului militar de transport doborât la Belgorod. De altfel, și Vladimir Putin a intervenit în scandalul avionului doborât în Belgorod. Președintele rus a acuzat Ucraina că a lovit aeronava în care se găseau 74 de oameni, inclusiv 65 de soldați ucraineni. Totuși, la morgă au ajuns doar 5 cadavre.

La câteva zile de la tragedia aviatică din Belgorod, misterul avionului doborât miercuri la granița Ucrainei cu Rusia se adâncește. Serviciile ucrainene au informații că la morga din Belgorod ar fi ajuns doar cinci trupuri de la locul impactului, ceea ce contrazice afirmația Moscovei că la bord se aflau 74 de oameni, inclusiv 65 de prizonieri ucraineni . Fără să prezinte probe, din Kaliningrad, unde se află flota rusă din Marea Baltică, Vladimir Putin a acuzat direct Ucraina pentru tragedie.

Vladimir Putin, președintele Rusiei: Nu e ca și cum transportam acești prizonieri și atât. Direcția de Informații a Forțelor Armate Ucrainene știa că transportăm 65 de militari ucraineni capturați și în total, cred, erau planificați 190 pentru schimbul de prizonieri. Știind asta, au lovit acest avion.

Nu știu dacă au făcut-o intenționat sau din greșeală, ca urmare a unei greșeli necugetate. Dar este evident că au făcut-o.

Putin a ajuns în enclava dintre Polonia şi Lituania, la doar o zi după ce NATO a început cel mai mare exerciţiu militar de după încheierea Războiului Rece. În timpul vizitei, președintele rus s-a întâlnit cu oficiali regionali, dar și cu studenții unei universități cărora le-a vorbit despre ignoranța Occidentului. Nu a pierdut ocazia să critice și Ucraina folosindu-se de incidentul din Belgorod.

Vladimir Putin, președintele Rusiei: Fie au fost slab pregătiți, fie învață prost pe cont propriu, fie nu sunt capabili să gestioneze corect astfel de sisteme de apărare aeriană. Cel mai probabil, acestea erau sisteme americane Patriot sau sisteme europene de apărare aeriană. Cel mai probabil franceze. Un răspuns exact va fi dat în câteva zile. Dar, în orice caz, ceea ce s-a întâmplat este o crimă.

Spiritele s-au încins și la Consiliulul de Securitate al ONU, după ce Ucraina a depus o plângere penală pentru prăbușirea avionului militar rusesc în regiunea Belgorod. Reprezentantul Rusiei a acuzat Kievul de crimă și sabotaj.

Dmitri Polianski, reprezentantul Rusiei la ONU: Este important să înțelegem dacă vorbim despre o lipsă de coordonare în acțiunile militarilor ucraineni, despre inițiativa altcuiva sau despre o crimă deliberată și bine-gândită. Însă, tot ce am văzut până acum sunt încercări primitive și lașe ale regimului de la Kiev de a se sutrage de a nu-și asuma răspunderea pentru această crimă, într-o sfidare a faptelor concrete.

Ambasadorul adjunct al Kievului la ONU a acuzat Rusia că a folosit scuturi umane pentru a mușamaliza transportul de arme.

Kristina Haiovișni, ambasadorul adjunct al Ucrainei la ONU: Spune foarte multe faptul că, prin declarația purtătorului de cuvânt al lui Putin, Kremlinul a respins efectiv ideea unei anchete internaționale transparente și imparțiale. Peskov insistă că va fi permisă doar o anchetă prejudiciată pentru a confirma versiunea rusă a așa-numitei crime ucrainene.

Ucraina nu a confirmat doborârea avionului militar de transport, care a căzut pe un câmp, în apropierea orașului Belgorod, aflat la graniță. Nu a confirmat nici că la bord se aflau prizonieri ucraineni, deși a recunoscut că ar fi trebuit să aibă loc un schimb.

Editor : M.B.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Selecționerul Islandei nu a stat pe gânduri: cum a numit-o pe Kosovo, după tragerea la sorți din Liga Națiunilor

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Putin: Rusia va continua să testeze „în condiții de luptă” noua sa rachetă Oreșnik. „Dispunem de un stoc de astfel de produse”

Rachete rusești Kornet folosite împotriva blindajelor reactive au fost descoperite în cadrul unei operațiuni critice în sudul Libanului

Calculele lui Vladimir Putin, după escaladarea conflictului din ultimele zile. „Are programul său și strategia sa. O să le urmeze”

Țara care a donat Ucrainei cele mai multe tancuri Leopard 2

Partenerii noștri