Live

Misiunea ONU care anchetează crimele Statului Islamic a fost nevoită să-şi încheie activitatea în Irak

Data publicării:
Luptător al grupării teroriste Stat Islamic. Foto: GettyImges

O misiune a Organizaţiei Naţiunilor Unite creată pentru a ajuta Irakul să investigheze presupusul genocid şi crimele de război comise de organizaţia jihadistă Statul Islamic (SI) este forţată să-şi încheie prematur activitatea înainte de a-şi putea termina anchetele, ca urmare a degradării relaţiei sale cu guvernul irakian, relatează Reuters.

Încheierea misiunii ONU (UNITAD), înfiinţată în 2017, survine la aproape un deceniu după ce gruparea extremistă a invadat Siria şi Irakul, şi într-un moment în care multe dintre victimele SI încă trăiesc strămutate în tabere şi doresc să li se facă dreptate.

"Ne-am încheiat munca? Nu încă, iar acest lucru este destul de clar", a declarat Christian Ritscher, şeful echipei de investigaţii a ONU pentru promovarea răspunderii pentru crimele comise de Daesh (UNITAD), într-un interviu pentru Reuters.

"Avem nevoie de mai mult timp... Dacă ne uităm la data încheierii misiunii, septembrie 2024, nu vom avea o finalizare a tuturor liniilor de investigaţie", nici alte proiecte, precum crearea unei arhive centrale pentru milioane de probe, a mai spus el.

Ritscher a vorbit pe larg despre închiderea misiunii pentru prima dată după ce Consiliul de Securitate al ONU a prelungit în septembrie anul trecut mandatul agenţiei cu doar un an, la cererea Irakului, scrie Agerpres.

Susţinătorii internaţionali şi donatorii UNITAD se aşteptau ca activitatea misiunii ONU să continue încă câţiva ani.

Criticii deciziei Irakului de a pune capăt misiunii ONU spun că aceasta va împiedica eforturile de a trage la răspundere un număr mai mare de membri ai SI după ce UNITAD a contribuit la cel puţin trei condamnări sub acuzaţia de genocid şi alte crime, în Germania şi Portugalia.

Ei spun, de asemenea, că această decizie pune la îndoială angajamentul Irakului de a-i face responsabili pe membrii SI pentru astfel de crime în ţară, într-un moment în care marea majoritate a condamnărilor în Irak au loc pentru simpla apartenenţă la o organizaţie teroristă, mai degrabă decât pentru infracţiuni specifice, precum abuzul sexual sau sclavia.

Din perspectiva Irakului, UNITAD nu mai este necesară şi nu a cooperat cu succes cu autorităţile irakiene, a declarat pentru Reuters Farhad Alaaldin, consilier pentru afaceri externe al premierului irakian.

"Din punctul nostru de vedere, misiunea s-a încheiat şi apreciem munca care a fost depusă, însă este timpul să mergem mai departe", a spus el, precizând că misiunea ONU "nu a răspuns la solicitările repetate (ale autorităţilor) de furniza probe" şi ar trebui să facă acest lucru înainte de a-şi încheia activitatea.

UNITAD a fost creată pentru a ajuta Irakul să tragă la răspundere membrii SI pentru genocid, crime de război şi crime împotriva umanităţii, însă Irakul nu a adoptat o legislaţie pentru ca acest lucru să se întâmple în ţara, lăsând UNITAD "într-o poziţie de aşteptare", a spus Ritscher.

În plus, UNITAD a fost reticent în a furniza dovezile adunate către autorităţile irakiene din cauza aplicării pedepsei cu moartea de către Bagdad, ceea ce contravine politicii ONU, potrivit unor surse familiarizate cu activitatea misiunii.

Editor : A.P.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Autorul atacului din New Orleans a fost cu câteva luni înainte la locul faptei și a filmat cu o cameră ascunsă în ochelari - FBI

De la planul de a arunca în aer un concert Taylor Swift la carnagiul din New Orleans. Cum își radicalizează ISIS noii adepți

De ce avem pașapoarte: povestea documentului de călătorie creat după încheierea Primului Război Mondial

Trei bărbaţi şi o femeie ar fi fost implicaţi în plasarea unor dispozitive explozive în New Orleans. Bilanțul morților a ajuns la 15

Partenerii noștri