Live

Ministrul ungar de externe spune că Ungaria nu va accepta trupe suplimentare ale NATO pe teritoriul său

Data actualizării: Data publicării:
Peter Szijjarto, ministrul de Externe al Ungariei. Foto: Profimedia

Ungaria nu va accepta trupe suplimentare pe teritoriul său în contextul crizei de securitate din Ucraina și a tensiunilor în accentuare între Rusia și Occident, a spus șeful diplomației ungare, Peter Szijjarto, într-un interviu acordat Euronews.

„Nu, noi nu am fost de acord cu asta și nici nu vom fi pentru că deja avem trupe NATO pe teritoriul țării noastre, adică armata Ungariei și forțele armate ungare. Ele sunt în formă pentru a garanta securitatea țării. Nu avem nevoie de trupe suplimentare pe teritoriul Ungariei”, a spus Szijjarto.

Mesajul vine după o vizită a prim-ministrului ungar, Viktor Orban, la Moscova, acolo unde acesta a adoptat o atitudine mai conciliantă față de Putin, spre deosebire de alți lideri europeni și occidentali.

Înaintea vizitei, Kremlinul lăudase independenţa liderului ungar în ceea ce priveşte alegerea partenerilor.

Ungaria are, de asemenea, o relație mai rece cu Ucraina, pe care o acuză că privează minoritatea maghiară de drepturile sale.

Szijjarto a mai spus și că SUA, Europa și Rusia ar trebui să mențină dialogul deschis pentru a evita „cel mai rău scenariu” în criza din Ucraina. El a accentuat că Europa Centrală va suferi cel mai mult dacă un război va începe și că actuala criză amintește de Războiul Rece și de „acele multe decenii de suferință”.

„Nu ne dorim revenirea la acea perioadă. Cerem și îndemnăm comunitatea internațională să facă tot ce poate pentru a evita revenirea la Războiul Rece, să evităm și revenirea la o mentalitate de Război Rece pentru că așa cum am învățat din istorie, din păcate foarte clar, atunci când există un conflict Est-Vest, țările Europei Centrale pierd și noi nu mai vrem să fim pierzători”, a adăugat ministrul ungar de externe.

Szijjarto susține, de asemenea, că strategia sancțiunilor împotriva Rusiei nu funcționează și spune că acestea au fost un eșec – „Comerțul dintre Germania și Rusia a crescut de când au fost impuse sancțiunile. Ele sunt eșec, nu funcționează”.

Viktor Orban, între Putin și Europa

Contrar altor ţări din regiune, precum Polonia, România şi Bulgaria, Ungaria nu şi-a exprimat clar sprijinul pentru Ucraina în ultimele săptămâni în contextul creşterii tensiunilor la graniţele sale, unde Moscova a concentrat zeci de mii de militari şi un important număr de echipamente, provocând suspiciuni că ar putea ataca ţara vecină. 

Potrivit presei, Orban încearcă să consolideze cooperarea economică a Budapestei cu Rusia înaintea alegerilor cruciale din aprilie, în care opoziţia ar putea să-l îndepărteze de la putere.

Putin a subliniat, marţi, că premierul Viktor Orban a „făcut multe în interesele Ungariei şi ale Federaţiei Ruse”, ceea ce a fost perceput drept un gest de sprijin direct din partea preşedintelui rus.

Totodată, Vladimir Putin a asigurat că Moscova va lucra „cu oricine va fi ales prim-ministru” al Ungariei în urma scrutinului din aprilie.

„Sincer vorbind, nu am de gând să plec. În aprilie, mă voi prezenta în alegeri şi le voi câştiga (...) vom colabora mulţi ani înainte”, s-a declarat încrezător Viktor Orban, care a stat la câţiva metri distanţă de preşedintele rus, la o masa albă foarte lungă într-o sală din Kremlin.

De altfel, liderul rus l-a primit călduros pe Orban. „Dialogul direct, chiar cu distanţa această fizică între noi din cauza pandemiei, este mai bun decât orice convorbire telefonică”, a afirmat Putin, exclamând: „Sunt bucuros să te văd!”, conform RIA Novosti.

Aflat la putere din 2010, Viktor Orban şi-a construit o relaţie amicală cu Vladimir Putin, în ciuda numeroaselor crize între Moscova, pe de o parte, şi Uniunea Europeană şi NATO, pe de alta, două blocuri din care Ungaria face parte.

Editor : Adrian Dumitru

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Zelenski spune că forţele ruse şi nord-coreene au suferit pierderi grele în luptele din regiunea Kursk

Zelenski va cere la reuniunea de la Ramstein ajutor pentru consolidarea apărării antiaeriene a Ucrainei

Întreruperile de curent continuă în Transnistria. Rusia neagă că folosește gazul ca armă pentru a constrânge Moldova 

Care este orizontul lui Putin pentru sfârșitul războiului. Ce spune şeful Centrului pentru combaterea dezinformării din Ucraina

Partenerii noștri