Ministrul ucrainean de externe: Nu vom face niciun fel de concesii în ceea ce priveşte integritatea teritorială a Ucrainei
Dmitro Kuleba, ministrul de Externe de la Kiev, a declarat luni că nu vor exista niciun fel de concesii în problema integrităţii teritoriale a Ucrainei şi niciun fel de dialog direct cu liderii separatişti din Doneţk şi Lugansk. El a precizat că acestea sunt doar două dintre „liniile roşii” ale Kievului privind soluţionarea conflictului din Donbas.
„Unele dintre aceste linii roşii, despre care pot să comentez în mod public, sunt: niciun fel de concesii în ceea ce priveşte integritatea teritorială a Ucrainei, ceea ce înseamnă că Donbasul şi Crimeea fac parte din Ucraina, şi niciun dialog direct cu aşa-numitele republici populare Lugansk şi Doneţk”, a subliniat ministrul ucrainean de externe într-o conferinţă de presă la Kiev, scrie Agerpres, preluând agenţia de presă ucraineană Ukrinform.
Nu există o astfel de prevedere în Acordurile de la Minsk, a menţionat Kuleba în conferinţa de presă comună cu şefa diplomaţiei germane, Annalena Baerbock, care a efectuat luni o nouă vizită la Kiev, a doua în mai puţin de o lună, în contextul eforturilor diplomatice internaţionale pentru dezamorsarea crizei de la frontiera dintre Rusia şi Ucraina.
Este doar în interesul Rusiei acest dialog direct între Kiev şi separatişti, asupra căruia insistă Moscova, a subliniat Dmitro Kuleba, citat de portalul RBC.ru. În acest fel, Kremlinul încearcă să se debaraseze de statutul de participant nemijlocit la conflictul din estul Ucrainei şi să devină mediator între taberele beligerante, a afirmat el, evocând faptul că Moscova susţine constant că nu este implicată în niciun fel în războiul din Donbas.
Rușii care luptă în estul Ucrainei: „voluntari în concediu”
Potrivit Moscovei, militarii săi fără însemne care luptă de partea separatiştilor sunt „voluntari în concediu”, rebelii separatişti cumpără tancuri şi pistoale mitralieră din magazinele de articole universale din regiune, aşa cum a explicat uneori însuşi preşedintele rus Vladimir Putin.
A treia „linie roşie”, a indicat Kuleba, este că „poporul ucrainean va fi întotdeauna sursa deciziilor cu privire la politica externă a statului şi nimeni nu ne poate impune unde trebuie să ne mişcăm în politica externă şi ce ar trebui să facem”.
La 4 aprilie, ministrul ucrainean de externe declarase că autorităţile de la Kiev nu pot aplica Acordurile de la Minsk în condiţiile impuse de Rusia, care cere un dialog direct între Kiev şi autoproclamatele „republici” Lugansk şi Doneţk.
El nu a negat că Acordurile de la Minsk stau la baza soluţionării conflictului din Donbas, dar „interpretarea lor rusă” nu corespunde „intereselor Ucrainei”, a subliniat Kuleba.
Nicio regiune a Ucrainei nu va primi drept de veto
Într-un interviu anterior pentru publicaţia poloneză Rzeczpospolita, şeful diplomaţiei ucrainene a exclus punerea în aplicare, în ordinea dorită de Moscova, a prevederilor cheie din Acordurile de la Minsk privind atribuirea unui statut special regiunii Donbas şi alegeri locale înainte de preluarea controlului frontierei cu Rusia de către Kiev, precum şi dreptul de veto pentru cele două „republici populare”.
„Nici măcar o singură regiune a Ucrainei nu va primi dreptul de veto asupra oricărei decizii care priveşte întreaga ţară”, a subliniat Dmitro Kuleba.
Putin: „Îţi place, nu-ţi place, trebuie să rabzi, drăguţo!”
La întâlnirea de la Moscova cu preşedintele francez Emmanuel Macron, liderul rus Vladimir Putin a declarat luni că autorităţile ucrainene ezită în ceea ce priveşte aplicarea Acordurilor de la Minsk.
„Referitor la acest document - dacă este valabil sau dacă mai are vreo perspectivă - cred că pur şi simplu nu există alternativă”, a afirmat Putin, citat de TASS, adăugând că autorităţile de la Kiev au o poziţie ambiguă faţă de acesta: uneori spun că vor pune acordurile în aplicare, alteori că implementarea lor le va distruge ţara.
„Actualul preşedinte al Ucrainei, Volodimir Zelenski, susţine că nu îi place niciun punct din Acordurile de la Minsk”, a spus Putin, citând o populară expresie rusească: „Îţi place, nu-ţi place, trebuie să rabzi, drăguţo!”.
Editor : B.P.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News