Live

Ministrul de externe taiwanez: China se pregătește de invadarea Taiwanului

Data actualizării: Data publicării:
Un avion de luptă chinez zboară deasupra insulei Pingtan, cel mai apropiat punct al Chinei continentale de Taiwan. Chinezii au încălcat frecvent linia mediană în exercițiile lor de amploare efectuate în jurul Taiwanului. Foto: Profimedia Images

Ministrul de externe al Taiwanului a declarat, marți, că exercițiile militare chineze desfășurate fără oprire în jurul insulei de la vizita lui Nancy Pelosi până acum au ca scop invadarea țării, relatează Reuters.

„China a folosit aceste exerciții pentru a pregăti invadarea Taiwanului”, a declarat Joseph Wu, îndemnând comunitatea internațională să sprijine apărarea „păcii și stabilității de-a lungul strâmtorii Taiwan”.

Joseph Wu a mai spus și că Taiwanul nu se va lăsa intimidat de exercițiile pe care China le desfășoară neîncetat de aproape o săptămână în jurul insulei, uneori chiar încălcând linia mediană a strâmtorii.

„Ei desfășoară exerciții militare la scară largă, lansări de rachete și atacuri cibernetice, o campanie de dezinformare și de coerciție economică într-o încercare de a prăbuși moralul populației din Taiwan”, a adăugat diplomatul.

Wu a făcut declarațiile în contextul tot mai tensionat rezultat după vizita șefei Camerei Reprezentanților a Congresului SUA, Nancy Pelosi, la Taipei. În urma acestei vizite, pe care China a considerat-o un afront la suveranitatea sa, armata chineză a început exerciții ample și agresive în jurul Taiwanului la care nu a renunțat nici după duminică, ziua în care fuseseră programate să se încheie.

Comandamentul Estic al trupelor chineze a anunțat, luni, că va continua cu noi exerciții de asalt maritim și anti-submarin.

După vizita lui Pelosi, China a închis, de asemenea, multe dintre canalele de comunicații cu Statele Unite, inclusiv discuții pe tema schimbărilor climatice.

China nu a exclus niciodată preluarea Taiwanului prin forță, iar luni, șeful diplomației chineze, Wang Wenbin, a spus că armata chineză a desfășurat „exerciții militare normale în apele noastre, într-un mod deschis, transparent și profesionist” și a adăugat că „Taiwanul face parte din China”.

Taiwanul face exerciții în care simulează o invazie chineză

Armata Taiwanului a început, marţi, un exerciţiu de artilerie cu muniţie reală simulând apărarea insulei împotriva unui atac al Chinei, conform AFP, citat de Agerpres.

Lou Woei-jye, purtător de cuvânt al Corpului 8 de armată din Taiwan, a confirmat că exerciţiile au început în comitatul Pingtung cu tiruri de rachete luminoase şi de artilerie.

Exerciţiile, al doilea fiind programat pentru joi, vor implica desfăşurarea a câteva sute de soldaţi şi aproximativ 40 de obuziere, a transmis armata.

Lou Woei-jye a declarat, luni, că exerciţiile Taiwanului erau deja programate şi nu este vorba despre un răspuns la exerciţiile chineze în curs.

Taiwanul organizează regulat exerciţii militare care simulează o invazie chineză şi s-a antrenat luna trecută să respingă atacuri de pe mare în cursul unei „operaţiuni de interceptare comune”, în cadrul celor mai mari exerciţii anuale. 

Situația complicată a Chinei și Taiwanului

Taiwanul, oficial Republica China, este ultimul bastion al vechii republicii chineze, proclamată după prăbușirea monarhiei Qing în 1911. După o perioadă extrem de complicată, dominată de un război civil sângeros și de o luptă acerbă între mai multe facțiuni chineze, Războiul Civil Chinez (1927-1949) a fost câștigat de comuniști în China continentală, iar partidul naționalist al Chinei, Kuomintang, condus de generalul Chiang Kai-shek, un fost locotent și succesor al fondatorului republicii chineze, Sun Yat-sen, s-a refugiat pe insula Taiwan, acolo unde nou-fondata Republică Populară China nu i-a putut urmări pentru că încă nu aveau capacități navale și amfibii pentru a invada. 

De-a lungul anilor care au urmat, lumea occidentală a refuzat să recunoască Republica Populară China drept administrație legitimă a Chinei, optând să păstreze recunoașterea pentru Republica China (Taiwan). De asemenea, Taiwanul, condus autoritar de Kuomintang până în 1990, s-a considerat a fi el însuși administrația legitimă a Chinei și nu a recunoscut niciodată pretențiile Partidului Comunist Chinez. 

Din 1979, Statele Unite și-au transferat recunoașterea de la Republica China (Taiwan) spre Republica Populară China, iar majoritatea țărilor occidentale le-au urmat exemplul. De asemenea, până în 1971, Republica China (Taiwan) a ocupat locul Chinei în Consiliul de Securitate al ONU. Astăzi, Taiwanul este recunoscut de un număr redus de țări drept administrație legitimă a Chinei. 

Kuomintang-ul încă pretinde supremația Republicii China în ce privește legitimitatea asupra teritoriului chinez, însă în ultima vreme a căutat relații mai apropiate cu China continentală și se opune ferm independenței Taiwanului, sub acest nume.

Actualul partid de guvernământ din Taiwan, însă, Partidul Progresist Democrat, este un susținător al doctrinei „naționalismului taiwanez”, conform căruia Taiwanul ar trebui să renunțe la legăturile istorice cu China dar și la numele său oficial și la orice pretenție de legitimitate asupra administrării Chinei și să declare independența sub formula Republica Taiwan. China (Republica Populară China) respinge orice astfel de pretenție și acționează cu agresivitate în orice situație în care se pune problema independenței Taiwanului.

De altfel, RPC refuză să aibă orice fel de relație diplomatică cu țările care recunosc Taiwanul sau care au relații de tip diplomatic cu această țară.

Editor : Adrian Dumitru

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Cel mai mare mister din istoria aviației. Autoritățile din Malaezia reiau căutările zborului MH370, dispărut acum mai bine de 10 ani

Deputații taiwanezi au făcut din nou scandal în Parlament. Au construit baricade și s-au stropit cu apă

Apocalipsa economică a Europei. Secretul murdar din spatele eșecului Uniunii Europene de a ține pasul cu SUA și China (Politico)

Ce este „arma magică” a lui Xi Jinping de care Occidentul se teme la fel de mult ca de arsenalul militar al Chinei

Partenerii noștri