Live

Miliardarii au pornit într-o uriașă vânătoare de comori în Groenlanda, după ce gheața a început să se topească

Data actualizării: Data publicării:
Criza climatică topește gheața din Groenlanda într-un ritm fără precedent. Foto: Profimedia

Unii dintre cei mai bogați oameni din lume finanțează o vânătoare masivă de comori, cu elicoptere și transmițătoare, pe coasta de vest a Groenlandei, relatează CNN.

Criza climatică topește gheața din Groenlanda într-un ritm fără precedent, ceea ce, în mod ironic, creează o oportunitate pentru investitori și companii miniere care caută depozite de minerale esențiale pentru tranziția la energia verde.

Mai mulți miliardari, printre care Jeff Bezos, Michael Bloomberg și Bill Gates, pariază că sub suprafața dealurilor și văilor de pe insula Disko și Peninsula Nuussuaq din Groenlanda există suficiente minerale esențiale pentru a alimenta sute de milioane de vehicule electrice.

„Căutăm un zăcământ care să fie primul sau al doilea cel mai important din lume de nichel și cobalt”, a spus Kurt House, CEO al Kobold Metals, pentru CNN.

Dispariția gheții din Arctica, pe uscat și în ocean, evidențiază o situație unică: Groenlanda este punctul zero pentru impactul schimbărilor climatice, dar ar putea deveni și punctul zero pentru aprovizionarea cu metalele necesare pentru a alimenta soluția la criza climatică.

Clubul miliardarilor susține financiar Kobold Metals, o companie de explorarări miniere din California, au declarat reprezentanții companiei pentru CNN. Bezos, Bloomberg și Gates nu au răspuns solicitărilor CNN de a comenta această situație.

Kobold are un parteneriat cu compania Bluejay Mining pentru a găsi metale rare și prețioase în Groenlanda, care sunt necesare pentru a construi vehicule electrice și baterii masive pentru a stoca energie regenerabilă.

Zeci de geologi, geofizicieni, bucătari, piloți și mecanici sunt campați la locul unde Kobold și Blujay caută comoara îngropată.

Echipajele prelevează mostre de sol, iar drone și elicoptere cu transmițătoare măsoară câmpul electromagnetic al subsolului și cartografiază straturile de rocă de dedesubt. Inteligența artificială este folosită pentru a analiza datele și pentru a identifica exact unde să foreze încă din vara viitoare.

„Este îngrijorător să asistăm la consecințele și impactul schimbărilor climatice din Groenlanda”, a spus Bo Moller Stensgaard, CEO-ul Bluejay Mining, pentru CNN.

„Dar, în general, schimbările climatice au făcut explorarea și exploatarea mineritului din Groenlanda mai ușoare și mai accesibile”, a adăugat el.

Stensgaard a spus că, deoarece schimbările climatice prelungesc perioadele fără gheață în mare, echipele sunt capabile să vină cu echipamente grele și să trimită metale pe piața globală mai ușor.

Topirea expune pământul care a fost îngropat sub straturi gheață de secole la milenii și care ar putea deveni acum un sit potențial pentru explorare minieră.

„Nu există nicio îndoială că mai multe terenuri vor deveni accesibile și o parte din aceste terenuri ar putea avea potențialul de dezvoltare minerală”, a spus Mike Sfraga, președintele Comisiei de Cercetare Arctică din SUA, pentru CNN.

Groenlanda ar putea deveni un punct fierbinte pentru cărbune, cupru, aur, pământuri rare și zinc, potrivit Studiului Geologic al Danemarcei și Groenlandei. Guvernul Groenlandei, potrivit agenției, a făcut mai multe „evaluări ale resurselor pe întregul teren fără gheață”, iar guvernul „recunoaște potențialul țării de a diversifica economia națională prin extracția mineralelor”.

Sfraga a spus că atitudinea pro-minerit nu este lipsită de respectul pentru mediu, care este esențial pentru cultura și mijloacele de trai ale Groenlandei.

„Guvernul Groenlandei sprijină dezvoltarea responsabilă, durabilă și viabilă din punct de vedere economic a resurselor naturale pentru a include exploatarea unei game largi de minerale”, a spus Sfraga.

Stensgaard a adăugat că aceste minerale importante „vor oferi o parte din soluția pentru a face față provocărilor” pe care le prezintă criza climatică.

Editor : M.B.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Planul controversat de reîngheţare a Arcticii. Costă 6 miliarde de dolari și ar putea avea „consecinţe grave neprevăzute”

„Orașul de sub gheață”: O misiune NASA a dezvăluit o bază militară secretă ascunsă în calota glaciară din Groenlanda

(P) Predictibilitate și sustenabilitate cu contractele Green PPA de la ENGIE

Efectele crizei climatice în Japonia: pentru prima dată în 130 de ani Muntele Fuji a rămas fără zăpadă la finalul lunii octombrie

Partenerii noștri