Live

Mii de ruși se înghesuie la granița cu Mongolia ca să scape de războiul din Ucraina. „Mulți tineri încearcă să fugă de Putin”

Data actualizării: Data publicării:
Rușii au stat multe ore la cozile care s-au format la punctele de trecere a graniței dintre Rusia și Mongolia pentru a scăpa de mobilizarea parțială ordonată de Putin. Foto: Profimedia Images

Mii de ruși au fugit în Mongolia, trecând granița de nord a țării, ca să nu fie trimiși să lupte în Ucraina, punând și mai multă presiune pe guvernul de la Ulan Bator care încearcă să se distanțeze de conflict, informează Reuters.

Rușii au stat ore întregi la cozile care s-au format la punctul de trecere a graniței de la Kiahta în provincia Buriația, care are o populație semnificativă de etnici mongoli, spunând că au puține opțiuni după ce președintele rus Vladimir Putin a anunțat o „mobilizare parțială” pentru a-și suplimenta trupele din Ucraina cu 300.000 de soldați noi cu care Kremlinul speră că va putea să oprească o contraofensivă lansată de armata ucraineană asupra ocupanților ruși.

„Țara mea a început mobilizarea parțială și cred că ne afectează negativ societatea”, a spus unul dintre rușii care încercau să fugă în Mongolia. „Am așteptat foarte mult timp pe partea rusească a graniței: în jur de 16 ore.”

Suren Bat-Tur, proprietarul unei pensiuni din capitala Ulan Bator (Ulaanbaatar) care primește de obicei turiști, și-a ajutat prietenii din Buriația să scape de mobilizare.

Cu toate că cetățenii mongoli au protestat împotriva invaziei ruse din Ucraina, guvernul de la Ulaanbaatar a preferat să rămână neutru în această privință. Foto: Profimedia Images

Pensiunea lui Bat-Tur s-a umplut cu ruși de când Putin a anunțat ordinul de mobilizare, proprietarul spunând că a fost nevoit să refuze zeci de cereri de cazare.

„Am vrut să îi ajut, dar a fost foarte dificil”, a spus Bat-Tur. „Acum ei își caută de muncă în construcții sau agricultură ca să aibă ceva de făcut cât timp sunt aici.”

„Nu ne e frică, dar de ce trebuie să luptăm în Ucraina?”

Alexei, unul dintre oaspeții nou-veniți, a spus că a trecut granița cu Mongolia săptămâna trecută, lăsându-și în urmă soția și cei trei copii. A ajuns la graniță noaptea târziu într-un autobuz pentru turiști plin de ruși tineri.

„Erau o grămadă de oameni tineri, mulți oameni care încercau să scape de Putin”, a spus Alexei, un muncitor în construcții în vârstă de 40 de ani care plănuiește să rămână în Mongolia până când situația din Rusia se schimbă în bine și spune că va face tot ce poate ca să evite războiul.

„Nu ne e frică, dar de ce trebuie să luptăm în Ucraina, de ce?” s-a întrebat Alexei. „Dacă alte țări ar ataca Rusia, ne-am lupta pentru țara noastră. Dar de ce mergem în Ucraina? Pentru ce?”

Fostul președinte al Mongoliei, Tsakhia Elbegdorj, a criticat dur decizia lui Putin de a invada Ucraina. „Mobilizarea ta produce un ocean de suferință.” Foto: Profimedia Images

Cu toate că cetățenii mongoli au protestat împotriva invaziei ruse a Ucrainei, guvernul de la Ulan Bator a preferat să rămână neutru în această privință.

Președintele mongol Ukhnaagiin Khürelsükh s-a întâlnit luna trecută cu Putin și liderul chinez Xi Jinping în Samarkand pentru a discuta despre planurile de a construi un gazoduct care ar urma să traverseze țara și să aprovizioneze China. Lucrările ar trebui să înceapă în cel mult doi ani.

Fostul președinte mongol Tsakhia Elbegdorj l-a îndemnat pe Putin să pună capăt conflictului din Ucraina, adăugând că etnicii mongoli din Rusia au fost folosiți pe post de „carne de tun” și au murit cu miile.

„De când tu [Putin] ai început războiul, Rusia s-a înecat în frică, plină de lacrimi. Mobilizarea ta produce un ocean de suferință. Domnule președinte, oprește omorurile și distrugerea ta fără sens”, a transmis acesta printr-o postare pe rețelele sociale.

Editor : Raul Nețoiu

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

EXCLUSIV Început abrupt de emisiune: ”Florin ne-a cutremurat cu o veste”. Dezvăluirea făcută imediat, în direct

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Rusia a trimis sisteme antiaeriene Tor-M2 în Belarus. „Un exemplu clar al cooperării noastre fructuoase”

Gen. Ben Hodges: „Rusia nu poate învinge Ucraina decât dacă noi, cei din Occident, renunțăm”

Avertismentul UE: Un tir cu rachetă intercontinentală în Ucraina ar „marca o escaladare clară” din partea lui Putin

„Mașa, nu spune nimic despre atacul cu rachetă balistică”. Zaharova, sunată în direct în timpul unei conferințe și instruită ce să facă

Partenerii noștri