Măsurile luate de Banca Centrală a Chinei pentru a ajuta companiile grav afectate de epidemia de coronavirus
Banca Centrală a Chinei (PBOC) a anunţat că luni va injecta pe pieţe lichidităţi în valoare de 1.200 miliarde de yuani (173,8 miliarde de dolari), în condiţiile în care statul asiatic se confruntă cu extinderea epidemiei cu noul coronavirus, transmit DPA şi Reuters.
Duminică, PBOC a informat că nivelul total al lichidităţilor în sistemul bancar va fi acum cu 900 de miliarde de yuani (129 de miliarde de dolari) mai ridicat decât în aceeaşi perioadă din 2019, după injectarea lichidităţilor, scrie Agerpres.
Măsurile de stimulare sunt menite să ajute companiile chineze, care au unul din cel mai ridicate niveluri ale datoriei din lume, în condiţiile în care fabricile, birourile şi instituţiile de învăţământ vor rămâne închise săptămâna viitoare, după ce vacanţa de Anul Nou chinezesc a fost extinsă de Guvern din cauza epidemiei.
Investitorii se aşteaptă la o sesiune volatilă pe pieţele chineze luni, când se reiau tranzacţiile pe Bursele de la Shanghai şi Shenzhen.
Banca Centrală a Chinei estimează că impactul economic al epidemiei va fi temporar
Banca Centrală a Chinei (PBOC) a dat asigurări că va folosi diverse instrumente de politică monetară pentru a se asigura că lichiditatea se menţine la un nivel adecvat şi a estimat că impactul economic mai extins al epidemiei cu noul coronavirus în statul asiatic ar trebui să fie temporar.
Epidemia va avea un impact temporar, pe termen scurt, asupra pieţelor financiare ale ţării, a apreciat Cao Yu, vicepreşedintele Autorităţii care reglementează sectorul bancar şi al asigurărilor din China (CBIRC). El a cerut băncilor să ofere sprijin companiilor listate printr-o creditare amplă.
Şi Fondul Monetar Internaţional (FMI) a anunţat că monitorizează cu atenţie epidemia de coronavirus nou din China, dar este prea curând să cuantifice potenţialul impact economic al virusului, care a afectat semnificativ turismul şi comerţul în statul asiatic.
Purtătorul de cuvânt al FMI, Gerry Rice, a declarat că impactul direct asupra afacerilor şi cererii consumatorilor va fi cel mai sever în provincia Hubei, epicentrul epidemiei, iar extinderea impactului depinde de cât de rapid scade numărul îmbolnăvirilor.
Rice a adăugat că statul chinez are suficient spaţiu fiscal pentru a sprijini economia în perioada crizei, dacă va fi necesar, şi pentru a se asigura că oamenii de afaceri şi gospodăriile au acces la creditare.
Produsul Intern Brut al Chinei a înregistrat anul trecut un avans de 6,1%, cel mai slab ritm de creştere din ultimii aproape 30 de ani, pe fondul războiului comercial cu SUA.
Redactare G.M.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News