„Masacrate pentru like-uri pe TikTok”: Milioane de păsări migratoare sunt măcelărite în Liban „doar de distracție”
Vânătoarea de păsări migratoare este interzisă în Liban, dar din cauza multelor crize prin care trece țara, inclusiv un război la granița de sud cu Israelul, legile se aplică greu, iar milioane de păsări ajung să fie împușcate „doar de distracție”, relatează The Guardian.
Un câmp din apropiere de muntele Terbol din nordul Libanului este plin de cartușe. Valea de mai jos cade exact pe una dintre cele mai aglomerate rute din lume pentru păsările migratoare.
Vârful muntelui, bătut de curenți de aer puternici, creează un coridor natural care încurajează păsările obosite după călătoriile lungi pe care le fac între Africa și Eurasia să zboare la altitudini joase.
Aceste păsări care zboară jos sunt ținte ușoare pentru braconierii care trăiesc în comunitățile de munte, potrivit lui Michel Sawan, directorul Asociației Libaneze pentru Păsări Migratoare (Lamb).
„Ei spun: 'Am moștenit această cultură de la bunicii noștri' și eu le tot spun: 'Bunicii voștri greșesc și au greșit'.”
În fiecare an, 2,6 milioane de păsări sunt ucise ilegal în timp ce zboară pe deasupra teritoriului libanez pe drum spre Africa sau înapoi în Europa și Asia, potrivit BirdLife International. În jur de 2 miliarde de păsări fac această călătorie.
Rețelele sociale și armele de mare precizie au înrăutățit situația
Vânătoarea păsărilor migratoare este interzisă prin lege în Liban, dar guvernul slab de la Beirut, criza financiară și războiul de la granița de sud cu Israelul au făcut ca foarte puține resurse să fie disponibile pentru cei ce ar trebui să aplice această lege - de multe ori, personalul de securitate ar trebui să aresteze chiar membri din propriile lor comunități.
Din miile de păsări împușcate în regiune, cele mai multe carcase nu sunt colectate de braconieri, care nu vânează pentru subzistență, ci „doar de distracție”, potrivit lui Sawan.
Dacă păsările nu mor repede, ele trec de obicei printr-o moarte agonizantă, în timp ce viermii le mănâncă de vii.
În ultimul deceniu, vechiul obicei de a vâna păsări migratoare a ajuns încă și mai popular din cauza unor catalizatori specifici secolului XXI: rețelele sociale și armele de mare precizie.
Mulți braconieri postează clipurile în care omoară păsările pe internet. Pe TikTok, vânătorii distribuie videoclipuri cu berze care sunt împușcate din aer, uneori cu arme de genul celor folosite de soldați.
„Ei masacrează păsări pentru like-uri. Dacă nu ar avea unde să posteze aceste videoclipuri, ei nu ar împușca aceste păsări”, a spus Sawan. El a raportat videoclipurile, dar i s-a răspuns că ele nu contravin politicilor platformei.
Sawan a fost și el vânător, dar a devenit activist după ce a fost martor la o scenă în care berzele au fost măcelărirea în masă. Unii oameni ajung și ei victimele acestui obicei barbar.
Braconierii trag înspre activiștii care încearcă să protejeze păsările
În fiecare an, cineva moare la vânătoare, a spus Sawan. Un adolescent care mergea cu motocicleta a fost împușcat din greșeală în timpul unei vânători în apropiere de Zgharta, anul acesta. Unul dintre prietenii din copilărie ai lui Sawan a murit la vânătoare.
Activistul spune că braconierii au tras înspre el de șapte ori în timp ce încerca să protejeze păsările.
În timp ce conducea mașina pe un drum șerpuit din jurul muntelui Terbol, Sawan încetinește, după ce aude cântecul unei păsări care se tot repetă.
„Auzi asta? Este un aparat care imită cântecul păsărilor”, a spus Sawan. „Braconierii îl folosesc ca să atragă păsările.” Câteva clipe mai târziu, se aude sunetul unor împușcături.
Membrii Forțelor Interne de Securitate din Liban (ISF) spun, însă, că braconajul este o prioritate pentru ei și că braconierii sunt arestați și armele le sunt confiscate. „Este ceva moral pentru noi să ajutăm păsările migratoare.”
Mai multe specii de păsări care se găsesc de obicei în Africa și regiunea Golfului Persic au fost văzute pentru prima dată în Liban, ceea ce arată că criza climatică afectează căile pe care zboară păsările migratoare.
Uciderea păsărilor răpitoare precum acvila țipătoare mică și uliul păsărar afectează negativ ecosistemului din Liban, acolo unde aceste păsări vânează rozătoare și alți dăunători. Fără aportul lor, fermierii sunt obligați să folosească otravă de șobolani pentru a-și proteja culturile.
„Păsările migratoare sunt un tezaur mondial”
Sawan și colegii lui de la Lamb încearcă să salveze păsările pe care le găsesc rănite de braconieri. Unele dintre ele se recuperează complet; altele nu vor mai zbura niciodată și rămân de obicei pentru tot restul vieții lor în adăpostul pentru păsări administrat de asociație.
Ambasada Poloniei din Liban a susținut eforturile asociației încă din 2015. „Păsările sunt un tezaur mondial”, a spus ambasadorul Przemysław Niesiołowski. „Ele nu aparțin unei singure țări - sunt o responsabilitate globală.”
Polonia și-a exprimat interesul față de eforturile de protejare a păsărilor în Liban, după ce imaginile „tulburătoare” cu masacrarea berzelor din Liban apărute acum 10 ani au început să circule în presa din Polonia - berzele sunt un simbol național neoficial al Poloniei.
„Sunt considerate un simbol care aduce noroc - dacă berzele albe își fac cuib deasupra casei tale, nu va lua niciodată foc”, a spus Niesiołowski. „Ele fac parte din peisajul nostru... când se adună pe câmpuri înainte să plece în sud, atunci știi că vara se termină și că vine toamna.”
Editor : Raul Nețoiu
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News