Live

Video&Foto Oamenii care au fost la cea mai mare demonstrație anti-Lukașenko, arestați, băgați în dube neînmatriculate și duși nu se știe unde

Data actualizării: Data publicării:
Protestatarii se adună în Piața Eroilor din Minsk pentru „Marșul libertății”, cel mai amplu miting împotriva realegerii președintelui Aleksandr Lukașenko Foto: Profimedia

Sute de mii de oameni s-au adunat duminică după-amiază la Minsk, dar și în alte mari orașe din Belarus, pentru a manifesta împotriva lui Aleksandr Lukașenko. „Marșul libertății” s-a vrut a fi cea mai mare mobilizare antiregim de la alegerile prezidențiale de acum o săptămână, dar a reușit să fie cea mai mare demonstrație din istoria postsovietică a Belarusului, relatează BBC.


Cei mai mulți manifestanți au venit îmbrăcați în alb și cu flori în mână, așa cum s-a întâmplat și zilele trecute în timpul demonstrațiilor pașnice. S-au alăturat mișcării de protest muncitori din uzine, personal medical, dar și parașutiști. „O mare de alb și roșu”, notează un jurnalist străin care publică pe Twitter imagini impresionante:

 

Duminică este considerată o zi-cheie. Se împlinește o săptămână de la scrutinul controversat care a scos oamenii în stradă, iar lidera opoziției, Svetlana Tihanovskaia, refugiată în Lituania, le-a cerut oamenilor să manifesteze pașnic.

Lukașenko i-a numit „șobolani” pe cei care protestează

Cu câteva ore mai înainte, președintele Lukașenko și-a făcut propriul miting și s-a adresat unei mulțimi de câteva mii de oameni, catalogându-i pe opozanți drept „șobolani”. El le-a cerut susținătorilor să se mobilizeze pentru a-și apăra „țara și independența”. Cu o zi înainte, liderul din Belarus, care se află de 26 de ani la conducerea țării, a cerut Moscovei ajutor în materie de securitate, invocând amenințări militare externe care ar plana la adresa țării. Lukanșenko a vorbit de două ori la telefon cu președintele Vladimir Putin în cursul acestui weekend.

Aleksandr Lukașenko și-a exprimat îngrijorarea în legătură cu exercițiul militare pe care NATO îl desfășoară în Polonia și Lituania și s-a lansat într-o tiradă împotriva alianței militare occidentale. NATO a respins aceste acuzații.

Conform agenţiei ruse RIA, armata din Belarus va efectua la rândul său exerciţii în vestul ţării între 17-20 august.

Directorul unui muzeu militar a dispărut

Directorul muzeului de istorie militară din Volkovisk, Konstantin Șișmakov, a dispărut. Duminica trecută, el reuzase să semneze protocolul electoral, potrivit site-ului TUT.BY.

Sâmbătă, el și-a sunat soția în cursul după-amiezii și i-a spus: „Nu mai lucrez, vin acasă”. Dar nu a mai apărut, iar de 24 de ore familia nu mai știe nimic de el. 

Konstantin a făcut parte din comisia electorală, dar a refuzat să semneze procesul-verbal final. 

Cel puţin două persoane au murit şi mii au fost arestate în urma protestelor declanşate după scrutinul de duminica trecută. Asta, potrivit autorităților. În realitate, ar putea fi vorba de mult mai multe victime. Cei care au fost închiși au arătat dovezi ale torturilor fizice la care au fost supuși.

Oponenţii lui Lukaşenko, aflat la putere de 26 de ani, spun că votul a fost fraudat, dar preşedintele invocă rezultatele oficiale, care îi acordă peste 80% din sufragii.

Redactor: Luana Păvălucă

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Acuzații de blat în România, după un pariu de peste 20.000€ pus înainte de meci! Reacția echipei care a pierdut

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Letonia spune că gardurile de la frontierele cu Rusia și Belarus sunt aproape gata

Polonia a început construirea „Scutului Estic” la granița cu Rusia. Cât va cheltui pentru consolidarea apărării la frontiere

Verdictul lui Lukașenko în războiul Rusia - Ucraina: „Meci nul”. Președintele belarus insistă pentru semnarea unui acord

Ministrul ungar al Afacerilor externe se va alătura Rusiei și Siriei la summitul de securitate din Belarus

Partenerii noștri