Marea Britanie va continua să sprijine Ucraina după victoria lui Trump
Ministrul Finanțelor, Darren Jones, a declarat că angajamentul guvernului britanic față de Ucraina este „de neclintit”, pe fondul temerilor că viitorul președinte al SUA, Donald Trump, ar putea forța țara să cedeze teritorii către Rusiei, scrie BBC.
Jones a declarat la emisiunea BBC „Sunday with Laura Kuenssberg” că „Ucraina ar trebui să-și poată recupera țara așa cum era structurat anterior” și că nu ar trebui „să existe un element de cedare în fața invaziilor ilegale ale Rusiei”.
El a adăugat că nu va comenta „scenarii ipotetice” legate de viitoarea administrație americană.
Vorbind la aceeași emisiune, secretarul de externe din umbră al conservatorilor Priti Patel a declarat că Marea Britanie trebuie să găsească un „mod comun de colaborare cu SUA” privind Ucraina.
Războiul între Rusia și Ucraina e o povară pentru SUA, a spus Trump
În timpul campaniei electorale, Trump a caracterizat conflictul dintre Rusia și Ucraina drept o povară asupra resurselor SUA și a spus că ar putea pune capăt războiului „într-o zi”.
Președintele ales nu a oferit detalii despre modul în care ar rezolva conflictul.
Totuși, un raport scris de doi dintre foștii săi consilieri de securitate națională sugerează că SUA ar trebui să continue furnizarea de arme Ucrainei, dar să facă sprijinul condiționat de intrarea Kievului în negocieri de pace cu Rusia.
Pentru a atrage Rusia, Occidentul ar promite să amâne aderarea Ucrainei la NATO, alianța militară a națiunilor europene și nord-americane.
Foștii consilieri au susținut că Ucraina nu ar trebui să renunțe la speranțele de a-și recupera teritoriul de sub ocupația rusă, dar ar trebui să negocieze pe baza liniilor actuale de front.
Întrebat cum ar răspunde guvernul britanic dacă Trump ar forța Ucraina să facă concesii teritoriale, ministrul britanic al Finanțelor, Darren Jones, a spus: „Angajamentul nostru față de Ucraina aici în Marea Britanie este hotărât. Continuăm să sprijinim Ucraina cu miliarde de lire anual și cu sprijin din partea forțelor noastre armate, în conformitate cu angajamentele noastre prin NATO”.
Întrebat dacă Marea Britanie respectă în continuare dorința Ucrainei de a-și recupera teritorii precum Crimeea, Jones a precizat că acest lucru este la baza acțiunilor Marii Britanii.
Ucraina nu ar trebui să cedeze Crimeea
Priti Patel, care a fost numită secretar de externe din umbră la începutul acestei săptămâni, a fost de acord că Ucraina nu ar trebui să cedeze Crimeea.
„Nu, bineînțeles că nu”, a spus ea, adăugând: „Am fost categorici ca guvern conservator... stăm alături de Ucraina.”
Ea a mai afirmat că Trump „nu a intrat încă în Casa Albă” și ar fi greșit să speculăm asupra politicii externe viitoare a Statelor Unite.
„Cred că trebuie să facem un pas înapoi, să fim maturi în legătură cu asta. Trebuie să avem dialog, iar asta ne aduce înapoi la necesitatea unei relații solide cu cel mai apropiat aliat al nostru. Aș îndemna guvernul nostru să fie constructiv în aceste discuții”, a mai subliniat Patel.
Vorbind la aceeași, șeful Statului Major al Apărării Marii Britanii, Sir Tony Radakin, a spus că Rusia a înregistrat cea mai gravă lună a sa din punct de vedere al victimelor de la începutul războiului din Ucraina, cu aproximativ 1.500 de morți sau răniți în fiecare zi.
Sir Tony a declarat că pierderile au fost „pentru câștiguri teritoriale mici” dar că „nu există nicio îndoială că Rusia face progrese tactice și teritoriale, iar asta pune presiune pe Ucraina”.
„Rusia cheltuie acum peste 40% din cheltuielile sale publice pe apărare și securitate – aceasta este o povară enormă pentru Rusia ca țară. Spun că, cu cât războiul durează mai mult, cu atât devine mai dificil”, a adăugat Sir Tony Radakin.
UK susține Ucraina atâta timp cât e necesar
El a reiterat poziția guvernului britanic că aliații occidentali vor fi hotărâți să susțină Ucraina „atâta timp cât este necesar”, adăugând: „Acesta este mesajul pe care președintele Putin trebuie să-l înțeleagă și garanția pentru președintele Zelenski.”
Trump a cerut în repetate rânduri membrilor NATO să cheltuie mai mult pentru apărarea lor, acuzând țările europene că beneficiază de protecția SUA fără a contribui suficient.
În februarie, el a mai spus că țărilor NATO care nu cheltuie suficient pentru apărare ar lăsa Rusia „să facă ce vrea”.
Țările NATO sunt așteptate să cheltuie 2% din venitul lor național pentru apărare. În acest moment, 23 de țări - inclusiv Marea Britanie - îndeplinesc obiectivul, comparativ cu doar șase în 2021.
Revizuirea strategiei de apărare a Regatului Unit
Guvernul laburist s-a angajat să crească cheltuielile de la 2,3% la 2,5% - dar nu a stabilit o dată pentru atingerea acestei valori.
Jones a spus că guvernul nu va stabili un termen până nu va finaliza revizuirea strategică a apărării.
Revizuirea - condusă de fostul ministru laburist și șeful NATO, George Robertson - examinează modul în care este cheltuit bugetul de apărare. Este programată să fie finalizată în primăvară.
Jones nu a spus dacă obiectivul de 2,5% va fi atins în cadrul actualului Parlament, care poate funcționa până în 2029.
În manifestul lor, conservatorii au declarat că doresc să ajungă la 2,5% până în 2030.
Întrebată dacă partidul său ar accepta reduceri în alte domenii pentru a atinge 2,5%, Priti Patel a spus că există „eficiențe” care ar putea fi realizate, precum și modificări legate de „performanța serviciului public”.
Ea a adăugat că guvernul „ar fi putut face mai mult în acel buget pentru a contura calea către 2,5% din PIB pentru apărare.”
În legătură cu Ucraina, fostul ministru laburist Lord Peter Mandelson a declarat: „Indiferent ce se va întâmpla cu zonele de la periferia teritoriului Ucrainei - și în acest sens cred că nimeni nu ar trebui să dicteze ucrainenilor ce să facă - libertatea lor este sacră. Aceasta nu este negociabilă”.
El a spus că Marea Britanie ar trebui să colaboreze cu SUA pentru a asigura libertatea Ucrainei și granițele sale pentru a se asigura că Rusia „nu poate invada din nou”.
Acesta a adăugat că acest lucru ar fi posibil, nu prin oferirea aderării la NATO a Ucrainei, ci prin construirea unor relații economice „mai puternice și mai profunde” cu țara.
Au existat zvonuri că Lord Mandelson ar putea fi numit noul ambasador al Marii Britanii în Statele Unite.
Întrebat dacă este în cărți pentru această funcție de profil înalt, el a precizat: „Nimeni nu mi-a vorbit despre acest job”.
De asemenea, chestionat dacă ar fi interesat, el a spus că ar fi „foarte interesat să ofere sfaturi despre comerț oricui va fi numit”.
Editor : Ana Petrescu
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News