Live

Marea Britanie renunță la arhipelagul Chagos, cu excepția insulei unde este ascunsă o bază militară a SUA

Data publicării:
Insula Diego Garcia adăpostește o bază militară americană. Foto: Profimedia

După zeci de ani de campanie, Marea Britanie a fost de acord să cedeze către Mauritius suveranitatea asupra disputatelor insule Chagos. Cu o excepție – insula pe care se află o bază militară a Statelor Unite, Diego Garcia, scrie Politico.

Prim-ministrul britanic Keir Starmer și omologul său mauritian Pravind Jugnauth au salutat joi acordul politic privind viitorul insulelor, care au fost numite ultima colonie africană a Marii Britanii și găzduiesc o bază militară crucială a SUA și a Regatului Unit în Oceanul Indian.

Guvernul Mauritius a susținut mult timp că a fost forțat să cedeze Insulele Chagos în schimbul independenței sale față de Marea Britanie în 1968. Mai mult de 1.000 de locuitori ai insulei au fost îndepărtați cu forța la cererea SUA, unii dintre aceștia acționând în repetate rânduri guvernul britanic în instanță.

Lanțul de insule din Oceanul Indian include și insula Diego Garcia - folosită de guvernul SUA ca bază pentru navele marinei sale și pentru bombardierele cu rază lungă de acțiune.

În conformitate cu acordul încheiat joi, Diego Garcia va rămâne sub jurisdicția Regatului Unit și a Statelor Unite pentru cel puțin următorii 99 de ani, pentru a permite bazei să funcționeze în continuare.

Declarația comună precizează însă că acordul „va remedia greșelile din trecut și va demonstra angajamentul ambelor părți de a sprijini bunăstarea chagosienilor”.

Mauritius va pune în aplicare un program de reinstalare a cetășenilor plecați pe toate insulele, în afară de Diego Garcia, promite acordul, în timp ce Regatul Unit va oferi un pachet de sprijin financiar pentru proiecte de infrastructură pentru a stimula dezvoltarea economică pe insule.

Marea Britanie a recunoscut recent că Mauritius are pretenții asupra insulelor, iar acordul politic - care face obiectul unui tratat oficial - vine după ani de negocieri care au început sub ultima administrație conservatoare.

Foto: Profimedia

„Extrem de regretabil”

Măsura a stârnit deja unele controverse politice în Regatul Unit. Fostul ministru conservator al apărării Grant Shapps l-a numit un „act slab și profund regretabil”. Tom Tugendhat, candidat la șefia conservatorilor a declarat: „Aceasta este o retragere rușinoasă care subminează securitatea noastră și ne lasă aliații expuși.

Scurtă istorie

Arhipelagul Chagos sau Insulele Chagos este un grup de șapte atoli cuprinzând peste 60 de insule din Oceanul Indian, la aproximativ 500 de kilometri (310 mi) sud de arhipelagul Maldive. Acest lanț de insule este cel mai sudic arhipelag al dorsalei Chagos-Laccadive, un lung lanț muntos submarin din Oceanul Indian.

Insulele Chagos au adăpostit din anii 1700 o populație de chagosieni, adusă ca sclavi de francezi din Africa și India, un popor vorbitor de creolă bourbonnais, până când Regatul Unit i-a expulzat din arhipelag la cererea Statelor Unite, între 1967 și 1973, pentru a permite Statelor Unite să construiască Naval Support Facility Diego Garcia, o bază militară pe insula Diego Garcia. Din 1971, numai atolul Diego Garcia a fost locuit și numai de angajați ai armatei americane, inclusiv de personal civil american contractat. De când au fost expulzați, chagosienii, la fel ca toți ceilalți care nu sunt autorizați de guvernele britanic sau american, au fost împiedicați să intre pe insule.

Editor : S.S.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Familia dată afară din garsoniera primită de la Gigi Becali a spus în ce relații se mai află cu patronul FCSB-ului

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Banane cu cocaină și mesaje criptate. Cum a fost prins „adevăratul Tony Soprano”, unul dintre cei mai mari traficanți de droguri din UK

Cum a ajuns „regina pariurilor” cea mai bogată femeie din Marea Britanie. De la casieră la stăpâna unui imperiu al jocurilor de noroc

În UK sunt mai multe persoane care nu cred în Dumnezeu decât credincioși. Ce spune noul studiu despre prejudecățile legate de atei

Atac al Iranului asupra Israelului: Marea Britanie a participat la operațiunea de doborâre a rachetelor lansate de Teheran

Partenerii noștri