Live

Marea Britanie interzice peste 1.100 de cercetători și studenți chinezi după avertizările MI5

Data actualizării: Data publicării:
Marea Britanie interzice peste 1.100 de cercetători și studenți chinezi după avertizările MI5. FOTO: Profimedia Images

Peste 1.100 de oameni de știință și studenți din China au primit interdicție de a lucra în Marea Britanie anul trecut din motive de securitate națională. 

Cifrele obținute de The Guardian dezvăluie că 1.104 de oameni de știință și studenți au fost respinși după verificările făcute de Ministerul britanic de Externe în 2022, fiind vorba despre un număr record. În 2020 numărul a fost 128, iar în 2016 – doar 13.

Creșterea bruscă a acestui număr vine după avertismentele serviciului britanic de informații interne (MI5). Centre de cercetare au fost închise.

Tensiunile geopolitice s-au intensificat și mai mult în această săptămână, după ce SUA, Australia și Marea Britanie au anunțat proiectul Aukus, de miliarde de dolari, în scopul de a contracara expansiunea militară a Chinei în Pacific.

Ministerul de Externe britanic a refuzat să dea date despre naționalitatea celor excluși, dar datele furnizate de universități importante, inclusiv Oxford, Cambridge și Imperial College, sugerează că, cel puțin la aceste instituții, cadrele universitare chineze reprezintă majoritatea celor care au primit această interdicție.

Un expert în securitate a declarat că numărul de cadre universitare care sunt interzise este „un compromis în raport cu amenințarea”. Dar renumiți oameni de știință spun că acum universitățile se luptă să găsească oameni valoroși în  străinătate.

Profesorul Peter Mathieson, de la Universitatea din Edinburgh, a declarat că deși „universitățile sunt foarte conștiente de necesitatea de a reduce riscurile,  proiectele de cercetare sunt amânate, iar încercările de a recruta personal sunt întârziate, ceea ce nu e în interesul nimănui. Este o problemă importantă”.

Schema de aprobare a tehnologiei academice (ATAS) a Ministerului de Externe, introdusă în 2007, cere celor din țările supuse controlului imigrației să solicite autorizarea pentru a lucra în cercetare, cu subiecte „sensibile”.

În 2016, la un an după vizita președintelui chinez, Xi Jinping, la Manchester, doar 13 dintre cei care au aplicat în programul ATAS au fost respinși. Dar, pe măsură ce relațiile dintre China și Occident s-au înrăutățit, securitatea a crescut. ATAS a fost extins în 2020 pentru a acoperi nu doar armele de distrugere în masă, ci și toate tehnologiile militare convenționale avansate - în practică, aceasta acoperă o mare parte din fizică, inginerie și informatică. În 2021 s-a extins la cercetători și studenți. În 2020, 128 de oameni de știință și studenți au fost respinși, numărul ajungând în anul următor la 951.

Anul trecut au fost respinse 839 de cereri venite din partea studenților și 265 din partea cercetătorilor. Un total de 1.104 dintre cele 50.000 de cereri.

Se crede că majoritatea solicitanților sunt oameni de știință care doresc să se mute în Marea Britanie pentru a primi oferte în cercetare sau burse. 

Prof. James Wilsdon, profesor de politică de cercetare la UCL, a spus că, deși există preocupări legitime de securitate cu privire la tehnologiile sensibile din punct de vedere strategic și drepturile omului, schimbarea care a avut loc în ultimii doi ani a fost în contradicție cu ambiția guvernului de a face din Marea Britanie o „superputere științifică”.

„Am trecut de la anunțarea unei noi „epoci de aur” a relațiilor bilaterale cu China la înghețarea legăturilor noastre științifice”, a spus el.

 

Editor : G.M.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Cel mai mare mister din istoria aviației. Autoritățile din Malaezia reiau căutările zborului MH370, dispărut acum mai bine de 10 ani

Casa regală britanică anunță că tratamentul pentru cancer al regelui Charles va continua și în 2025

Apocalipsa economică a Europei. Secretul murdar din spatele eșecului Uniunii Europene de a ține pasul cu SUA și China (Politico)

Ce este „arma magică” a lui Xi Jinping de care Occidentul se teme la fel de mult ca de arsenalul militar al Chinei

Partenerii noștri