Live

Marea Britanie anunță că Omicron se răspândeşte „într-un ritm fenomenal, care dublează la fiecare două-trei zile numărul infectărilor”

Data actualizării: Data publicării:
Varianta Omicron se răspândește mai repede decât cea anterioară, Delta. Foto: Profimedia Images

Autorităţile din Marea Britanie au anunţat, luni, că varianta Omicron se răspândeşte cu "un ritm fenomenal" şi a ajuns deja să reprezinte 40% din totalul cazurilor Covid din Londra. „Se răspândeşte cu un ritm fenomenal, cu o rată pe care nu am mai văzut-o niciodată până acum şi care dublează la fiecare două-trei zile numărul infectărilor", a declarat secretarul de stat pentru Sănătate, Sajid Javid. Oficialii au lansat și un apel pentru vaccinarea cu doza booster, care ar oferi o protecție mai mare împotriva tulpinii sud-africane, relatează Reuters.

Persoanele vaccinate cu doar două doze sunt vulnerabile în faţa acestei noi variante virale, susțin oficialii de la Londra. 

Primele cazuri de infectare cu varianta Omicron au fost detectate pe 27 noiembrie în Marea Britanie. Potrivit specialiştilor britanici, dacă nu vor fi adoptate măsuri rapide, aproximativ 1 milion de persoane vor fi infectate până la sfârşitul lunii decembrie cu varianta Omicron, despre care oamenii de ştiinţă susţin că este capabilă să infecteze persoanele vaccinate cu două doze.

"Ceea ce ştim despre Omicron este că se răspândeşte cu un ritm fenomenal, cu o rată pe care nu am mai văzut-o niciodată până acum şi care dublează la fiecare două-trei zile numărul infectărilor", a declarat secretarul de stat pentru Sănătate din Marea Britanie, Sajid Javid, pentru Sky News.

"Acest lucru înseamnă că ne vom confrunta cu un val mareic de infectări, ne aflăm încă o dată într-o cursă între vaccinare şi răspândirea virusului", a adăugat oficialul britanic.

Citește și: Studiu: Varianta Omicron este de patru ori mai transmisibilă decât varianta Delta

Critici pentru premierul britanic, Boris Johnson

Boris Johnson, confruntat cu o "rebeliune" în rândul partidului său din cauza măsurilor luate pentru a limita răspândirea variantei Omicron şi critici care vizează petrecerile de Crăciun organizate la reşedinţa din Downing Street. Nr.10 în timpul lockdown-ului de anul trecut, a declarat că britanicii ar trebui să se grăbească să se vaccineze cu doze "booster" pentru a proteja în acest fel "libertatea noastră şi modul nostru de viaţă".

După ce noul coronavirus a fost detectat pentru prima dată în China la sfârşitul anului 2019, prim-ministrul britanic a fost criticat pentru că s-a opus într-o primă fază ideii de a decreta un lockdown naţional, mai scrie Reuters, citat de Agerpres.

Boris Johnson a fost criticat şi pentru faptul că a greşit atunci când a decis transferarea de pacienţi cu COVID-19 în centre de îngrijire, precum şi pentru lansarea unui costisitor sistem de monitorizare a persoanelor testate, care nu a reuşit să oprească valul al doilea al pandemiei, ce a făcut un număr foarte mare de victime.

La nivel mondial, COVID-19 a ucis deja peste 5,3 milioane de persoane, a provocat pierderi economice de mai multe trilioane de dolari şi a afectat stilul obişnuit de viaţă al oamenilor din lumea întreagă.

Primul deces după infectarea cu varianta Omicron în Anglia

Date medicale publicate vineri au arătat că eficienţa vaccinurilor actuale împotriva formelor simptomatice de COVID-19 este substanţial redusă contra variantei Omicron pentru persoanele vaccinate cu două doze, însă doza "booster" creşte protecţia cu până la 70%.

Prim-ministrul britanic Boris Johnson a anunţat luni că un prim pacient infectat cu varianta Omicron a virusului SARS-CoV-2 a decedat în Regatul Unit, transmite Reuters.

Deşi simptomele asociate variantei Omicron pot fi mai uşoare, răspândirea rapidă a noii variante virale va provoca, dacă Guvernul nu acţionează cu rapiditate, blocarea sistemului de sănătate.

"Chiar dacă un virus provoacă simptome uşoare, un mic procent de oameni dintr-o populaţie foarte mare poate în continuare să echivaleze cu un număr mare de spitalizări", a explicat Sajid Javid.

"Două doze nu sunt suficiente, dar trei doze asigură o protecţie excelentă împotriva infectării simptomatice", a adăugat oficialul britanic.

Guvernul britanic doreşte să ofere doze "booster" pentru toţi rezidenţii adulţi până la Anul Nou, un obiectiv foarte ambiţios ţinând cont de vacanţele de sfârşit de an şi de faptul că vaccinarea unui milion de persoane pe zi ar reprezenta un număr aproape dublu în comparaţie cu media zilnică actuală, care este de 530.000 de persoane vaccinate pe zi.

În acest sens, Guvernul Marii Britanii a decis să deschidă noi centre de vaccinare care vor funcţiona şapte zile din şapte, să implice armata în campania de imunizare şi că anumite programări medicale de rutină vor trebui să fie amânate.

Editor : A.A.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

„Calul troian” din învățământul britanic: De ce este China mărul discordiei în alegerea noului cancelar al Universității Oxford

„Marea Britanie se transformă în Stalin”. Replica lui Musk, în controversa rolului jucat de X în răspândirea dezinformării

General britanic: „Suntem pregătiți să luptăm cu Putin în Europa de Est. Chiar în seara asta”

Republica Moldova a semnat un acord de parteneriat pentru securitate și apărare cu Marea Britanie

Partenerii noștri