Live

Marea Britanie a pus din greşeală Banca Centrală a Rusiei pe lista de sancţiuni

Data actualizării: Data publicării:
Premierul Boris Johnson, discurs în Parlamentul britanic despre sancțiunile aplicate Rusiei. Foto: Profimedia Images

Marea Britanie a anunțat, marți, primele sancțiuni pentru Rusia, după recunoaşterea de către Moscova a regiunilor separatiste din estul Ucrainei. Guvernul de la Londra a atribuit greşit adresa Băncii Centrale a Rusiei unei bănci private ce are legături strânse cu preşedintele rus Vladimir Putin şi care este vizată de sancţiunile anunţate de premierul britanic Boris Johnson, relatează Reuters.

În urma recunoaşterii de către Rusia a republicilor separatiste proruse din estul Ucrainei, guvernul condus de Boris Johnson a instituit sancţiuni împotriva a cinci bănci ruseşti. Printre acestea se numără şi Banca Rossiya, despre care guvernul de la Londra spune că este ''deţinută de o elită a miliardarilor ruşi care au legături directe cu Putin''.

De asemenea, premierul britanic a anunțat marți, în parlament, că trei miliardari cunoscuţi ca apropiaţi de Kremlin, Ghennadi Timcenko, Boris Rotenberg şi nepotul acestuia, Igor Rotenberg, sunt sancționați, pe lângă cele cinci bănci ruseşti.

Cel puţin deocamdată, marile bănci de stat ruseşti nu au fost cuprinse în lista britanică de sancţiuni. Dar guvernul britanic a menţionat ca adresă a Băncii Rossiya ''Neglinnaya, 12, Moscova, 107016'', adresă ce corespunde de fapt Băncii Centrale a Rusiei, cunoscută în Rusia şi ca ''Banca Rossiya''.

Banca privată Rossiya îşi are sediul principal în oraşul Sankt Petersburg. Cât despre strada Neglinnaya din Moscova, acolo a fost timp de cel puţin un secol sediul Băncii Centrale a Rusiei ori a Uniunii Sovietice, mai scrie sursa citată de Agerpres.

Deocamdată nici Ministerul de Externe britanic şi nici Banca Centrală din Moscova nu au răspuns solicitărilor Reuters de a comenta asupra confuziei create. O sursă apropiată Băncii Centrale ruse a declarat că această instituţie consideră că este vorba despre o greşeală, care nu are vreun impact asupra operaţiunilor sale.

Editor : A.A.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Vladimir Putin, reacție furioasă după atacul cu drone asupra orașului rus Kazan

Criză în Abhazia. Liderul regiunii, care se plângea că Rusia i-a lăsat „în întuneric total”, spune acum că Putin i-a salvat

Echipajul ucrainean al unui tanc Abrams dezvăluie cum a supraviețuit după un atac masiv cu drone. „Imposibil într-un tanc sovietic”

Investigație Mediazona: Au fost identificate numele a 84.761 de soldați ruși căzuți pe frontul din Ucraina. „2024, cel mai mortal an”

Partenerii noștri